Tyranie s povinným respirátorem

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Zdroj: První zprávy

Protože Senát v tomto týdnu překvapivě zamítl novelu Pandemického zákona, na další schůzi Poslanecké sněmovny se budou projednávat hned dva vládní návrhy, které současná pětikoalice považuje za důležitější než státní rozpočet.

Vedle již zmíněné Pandy je to novela zákona o volbách, jež má zavést korespondenční hlasování. Zatím jen pro krajany v zahraničí. Po přečtení obou zákonných norem a vyhodnocení jejich dopadů na další osudy demokratického zřízení v České republice nepochybuji o tom, že čelíme nástupu nové totality, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz..

Již ve svém projevu ve Sněmovně jsem si musel vzpomenout na Orwellův román 1984. Mám totiž pocit, že ti, kteří dávali novelu Pandy dohromady, ho také četli a využili. Jenom nepochopili jednu věc. On to tehdy napsal jako varování před nástupem totality. Oni ho chápou jako návod k použití, jak ji zavést. Proto bych se chtěl vrátit k tomu, co inspirovalo George Orwella k napsání románu, který s odstupem skoro 74 let popsal, jakým způsobem se bude nová totalita projevovat. Nechápal, netušil třeba, že mohou přijít SMS, ale už tedy věděl cosi o televizi, o kamerách, o sledování…

George Orwell totiž vycházel z událostí, které se staly ve 30. letech a po Druhé světové válce, protože jeho román je taková studie dopadů tyranie v jednotlivých režimech. On nepsal jenom o Stalinovu Sovětském svazu, ale  také si všímal nástupu dvou totalit, které přišly k moci volbami. Dokonce by se dalo říci svobodnými parlamentními volbami. V roce 1932 v Německu, v roce 1946 v Československu.

A když se podíváme na tyto události právě z hlediska technologie toho, jak se připravuje nástup totality přes parlament, tak si musíme všimnout několika důležitých momentů. Především je zapotřebí, aby došlo k nějaké události, která odůvodní použití mimořádných mocenských a legislativních prostředků. Protože to byly dřevní doby, tak se tenkrát zapálil  Reichstag, nebo ulicemi pochodovali ozbrojení milicionáři.

Dneska si vystačíme s pouhou pandemií, a to je vlastně geniální návod k tomu, jak dosáhnout takové míry totalitarismu, o kterém se ani Georgi Orwellovi nesnilo. Ty tyranie, které znal on, ohrožovaly svobodu a lidské životy vlastně jen v rovině politické, právo na soukromí se více méně respektovalo. Covidová totalita zasahuje přímo osoby, zasahuje jejich rodiny, zasahuje zcela intimní záležitosti člověka jako takového. Taková míra nesvobody se snad dá srovnat jen s dohledem náboženské policie v Islámském státě. Ostatně, sleduji-li snahu vedení EU o islamizaci Unie, možná nás již dnes trénují na nové poměry.

Co se korespondenčního hlasování týče, jde jen o starou známou pojistku proti tomu, aby pomýlení voliči v budoucnu nezvolili někoho, kdo nebude podporovat válku proti Rusku, Green deal, Velký reset, energetickou chudobu a islamizaci České republiky. Lístky z distančního (buď časově nebo geograficky) hlasování  se sčítají až jako poslední, když už se ví, kolik jich bude zapotřebí, aby zvrátily výsledek z volebních okrsků. Velmi názorně to předvedl Alexander Lukašenko v prezidentských volbách v Bělorusku. Pětikoalice chce jít v jeho stopách.

2.2 27 hlasy
Hodnocení článku
23 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
bagoun
bagoun
před 2 lety

Lukasenko je proti Bidenovi troškař.Hlavné neni hlavou velmoci.Volby v USA ,to bylo néco,tam uz si s občany opravdu vytřeli …..

vaclav
vaclav
před 2 lety

Pane Bašto, asi jste hodně naivní. Proč si myslíte, že senátoři hlasovali tak jak hlasovali. Ti chytřejší si uvědomili že SE BLÍŽÍ VOLBY do senátu.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Bohužel,až Pětiodpad protlačí pandemický pseudozákon a Myloš ho podepíše,bude většina národa vystavena nejen šikaně z řad havlostoky,ale i z WHO,která chce,aby její zhovadilosti byly víc,než ZÁKONY ČR.

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Ti, kteří toto prosazují, si koledují o to, aby se dostali na plakáty jako zrádci národa. Tak, jako se to stalo na Slovensku.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Jaké to byly krásné dny kdy vyhlašovat epidemii, pandemii dle počtu nakažených na tisíc obyvatel, měli v rukou doktoři medicíny. Od té chvíle kdy se ten dobytek nechal zglajchšaltovat a přenechal vyhlášení a ukončení pandemie elektrikáři z garáže (Gates se ten skrček jmenuje) si doktoři zaslouží pohrdání a my zákon o pandemii. Ještě bych doporučil zákon… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Dnes to mají ti stejní, jen se bojí o koryta.

cablik
cablik
před 2 lety

„Buď byl totálně zhulenej, nebo se zbláznil!“ Generálmajor nastoupil na Piráta Peksu. Je zle

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Bud-byl-totalne-zhulenej-nebo-se-zblaznil-Generalmajor-nastoupil-na-Pirata-Peksu-Je-zle-692511

THAAD na Ukrajině – nasazení Iskander-M. Jsou na to v Kyjevě připraveni?
https://cz.sputniknews.com/20220213/thaad-na-ukrajine–nasazeni-iskander-m-jsou-na-to-v-kyjeve-pripraveni-17601412.html

Orbán: Sankce EU proti Rusku jsou strategickou chybou. Maďarsko je důkazem, že spolupráce je možná
https://cz.sputniknews.com/20220212/orban-sankce-eu-proti-rusku-jsou-strategickou-chybou-madarsko-je-dukazem-ze-spoluprace-je-mozna-17597876.html

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem cablik
MON
MON
před 2 lety

Pane Bašto nespletl jste se?Nebyl to náhodou válečný štváč Biden a ne Lukašenko cose dostal podvodem k moci?

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  MON

On se nespletl vážený pane,on si to opravdu myslí.Bývalý “disident”Bašta opět nezklamal.Stalinův Sovětský svaz, Lukašenko,r.1946 v Československu(ještě zapoměl připomenout “puč” 1948).Ve všech jeho článcich se podobné retro objevuje-to je snad posedlost a již je s tím trapný.Jinak s většinou textu lze jen souhlasit!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

vole pitoma, ohledne puce v 1948 — laskave si uvedom, ze v 48 to byli Narodni Socialisti, a Klerikalove, co odesli z vlady, a chteli aby president Benes vladu “polozil” a pak ze vysachuji komouse.. pres Benes ale vladu nepolozil, a tim padem si to Narodni Socialisti a Lidovci posrali…. nemusis mit komouse rad, mne taky nesedeli, ale… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Sprostý hulvát,který kdekomu tyká a jehož psaný projev je na úrovni absolventa zvláštní školy mne nemůže urazit.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

je videt ze jsi mazany hajzl Piratskeho, ODSackeho ci Stanovskeho typu… muj pesk ci pripomina ty amoebo (vis co to je?) byla ohledne “tak zvaneho komunistickeho puce v 1948, kdy to zadny komunisticky puc nebyl, ale zacla to protikomunisticka opozice tedy Nar. Socialisti a Lidovci. Jak jsem se jiz zminil ale skutecne… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

No některé inteligenty neurazíš – cítí se pochváleni, že vachave (zkratka jména václav chav… ? to je od BIS?).

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

No já sice komunisty v době své mladosti neobdivoval, ale r. 1989 mne ukázal, kam bychom to dotáhli kdyby president Beneš byl jako ti posranci preresidenti po hadráku. A kde bychom asi byli – dle mého názoru -v prdeli.

heriot
heriot
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

No přesně. Bašta se vždycky chopí tématu, kde vyjádří jakoby rozumné názory, ale to vše slouží jen k tomu aby získal důveru čtenáře a pak aby plival na dobu před pučem v roce 1989…

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  MON

Všechno zlo jde z USA a jejich poskoci se snaží přání lidu zlikvidovat za každou cenu naštěstí už toho lidé na západě mají dost a protestují. Bohužel v téhle odporné situaci musím podporovat toho disidenta co bojoval proti nesprávnému nepříteli.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety
Odpověď uživateli  MON

Mone, Lukašenko se dostal k moci 80% voličských hlasů, což se nepovedlo nikomu zpochybnit. Bidena dostal k moci Putin,míchající se do voleb v USA. Před ním zase Tumpa…to já ne, to samotní Američané a jejich tajné služby. P.S. Podívej na Yu tube jak Putinovi řidiči kamionů řádí v Kanadě, Novém Zélandu a dokonce už ve Francii(ČT… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  MON

Nebyl to náhodou komunista Rychetský, který dostal pětikolku k moci? Nebyl to hoštapler Babiš, který podvedl Zemana. Nebyl to Zeman , který nakonec podvedl své voliče? – a mává nám z hradu modrým hadrem se žlutými hvězdami v kruhu.

Vendol
Vendol
před 2 lety

A do toho všeho přichází další zpravodajský únik do médií, konkrétně do časopisu Respekt, ze kterého vyplývá, že má náčelník BIS, Bezpečnostní informační služby, podpraporčík Michal Čoudelka, mezi svými podřízenými v centrále v pražské Nárožní ulici přezdívku Buzík. Bylo by zajímavé vědět, jak tato přezdívka vznikla, respektive nevíte o tom cosi bližšího ?

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

asi jsou dve vysvetleni pro tento vyraz, bud buzerant ktery stale buzeruje, treba na vojne, nebo skutecne teplej

Vendol
Vendol
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Pouze upřesnění – podpraporčík Michal Čoudelka, náčelník BIS, má dvě přezdívky. Buzíkem ho nazývají příslušníci, Kokotkem zase příslušnice. Ze zpravodajských úniků do Respektu ale není jasné, jak ke vzniku těchto přezdívek došlo.

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Pro mě to je nefunkční čurák.

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Ale vsadil bych se, že president Zeman ho do generálské funkce stejně jako toho idiota do funkce MZ potvrdí……Jo nechatat se opíchat a to vícekrát je nebezpečné nejen pro zdraví, ale i pro mozek