Kdo jsou “hrdinové” z Mariopolu: „Páteří Azova jsou pravicoví radikálové“ aneb jak neonacisté uprchli z Ruska a přidali se k ukrajinské armádě

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Koncem února se na sociálních sítích objevily fotografie a videozprávy dvaatřicetiletého Arťoma Krasnoluckého, který byl zařazen na federální seznam hledaných osob, mezi ruskými nacionalisty známý pod přezdívkou Hurikán. Uvedl, že je v Kyjevě a bude bojovat s ruskou armádou, a také vyzval své spolubojovníky, aby se připojili k jeho boji proti ruským úřadům.

Arťom Krasnolutskij je známý jako aktivní člen neonacistické skupiny Format 18*, kterou vede nacistický aktivista Maxim Marcinkevič (Tesak).

V Rusku byl Krasnolutskij dvakrát odsouzen. V roce 2011 byl odsouzen na šest měsíců v trestanecké kolonii. Podle vyšetřovatelů se Hurikán na diskotéce ve městě Kalače ve Voroněžské oblasti pohádal s neznámým chlapem a třikrát ho bodl do hrudníku a obličeje. Informace o případu jsou obsaženy na portálu soudních a regulačních aktů Ruské federace. Pak se Krasnolutskij přiznal.

Artyom Krasnolutskij vpravo

V roce 2018 byl on a jeho komplicové shledáni vinnými z únosu, držení zbraní, dvou epizod vydírání a úmyslného těžkého ublížení na zdraví. Hurikán se třemi komplici přijel na podzim 2015 do obce Zabrody k 32letému místnímu obyvateli, se kterým měli konflikt, jak prokázalo vyšetřování. Muž byl zbit, strčen do kufru a odveden do lesního pásu. Tam byl unesený znovu zbit netopýrem, prostřelen nohou upilovanou loveckou puškou a poté odvezen na opuštěné staveniště a opuštěn.

V lednu 2018 Krasnolutskij utekl z domácího vězení den poté, co obžaloba požadovala, aby byl odsouzen k 11 letům vězení. Sám obžalovaný vinu popřel. Na konci roku 2018 odsoudil okresní soud Kalačejevsku Rusa v nepřítomnosti na osm let v kolonii s přísným režimem.

Neonacista z Ruska na počátku Azova

Podle ukrajinských politiků si Krasnoluckého vzal pod svá křídla Sergej Korotkich, přezdívaný Boatswain, kterého ruská média označila za jednoho z nejbrutálnějších nacionalistů.

V roce 2004 založil Korotkich spolu s nacionalistou Dmitrijem Rumyantsevem Národní socialistickou společnost v Rusku** a později byl jedním z hlavních spolupracovníků Maxima Marcinkeviče (Tesák).

V roce 2021 ruský soud zatkl Sergeje Korotkich v nepřítomnosti. Podle vyšetřovatelů se před 14 lety podílel na brutálním masakru domorodců z Tádžikistánu a Dagestánu.

Video z jejich vraždy bylo zveřejněno na YouTube v roce 2007. Na videu lidé v maskáčích a černých kuklách jednomu z nich podřízli hrdlo a nožem mu usekli hlavu, druhý je zabit střelou do zátylku.

Bosman sám je mezitím na Ukrajině od roku 2014. Na jaře se spolu s šéfem neonacistického „Sociálně-národního shromáždění“ Andrijem Běletským (známým pod přezdívkou Bílý vůdce) podílel na vytvoření dobrovolnického praporu Azov (později dislokovaného do pluku, součásti tzv. Národní garda Ukrajiny). Sám Korotkich se netají tím, že prapor vznikl na základě neonacistických skupin.

“No ano, páteř Azova tvořili lidé jako já – fotbaloví chuligáni, pravicoví radikálové… Nemám fotky s hákovým křížem, jinak by do mě šťouchli.” Ale nesoudím ty, kteří je mají. Vyfotit se s hákovým křížem je výzvou pro společnost,“ řekl Korotkich v rozhovoru pro KP proti Ukrajině na konci loňského roku.

Sergej Korotkich

Na Ukrajině udělal Korotkich vojenskou a politickou kariéru. Do konce roku 2014 se mu podařilo získat ukrajinský pas od tehdejšího prezidenta Petra Porošenka. Od roku 2017 je členem krajně pravicové strany Národní sbor v čele s Andrijem Běletským.

Nyní Korotkich pravidelně zveřejňuje videozprávy na sociálních sítích. V březnu tak podpořil ty, kteří v Kyjevě porazili ukrajinského bojovníka MMA Maxima Ryndovského, mistra světa a Evropy v bojovém sambo, na tréninku v čečenském klubu Achmat fight club.

Video zmláceného Ryndovského s tričkem na hlavě omotaným páskou se na internetu objevilo 5. března. Údajně byl natočen v Kyjevě.

„Video ukazuje, že zbití Ryndovského žalovali za to, že pil a objímal ty, kteří bojují proti Ukrajině, a křičel: „Achmat je síla!“. Nevím, kdo vedl vzdělávací rozhovor s tímto parchantem, ale podporuji to všemi možnými způsoby. Takoví šílenci nemají na nové Ukrajině místo, zvláště po našem vítězství… A děkujte, že jste vůbec zůstali naživu, “řekl neonacista.

Mezitím loni v létě poslanec opoziční platformy – pro život a bývalý politický vůdce Pravého sektoru*** na východní Ukrajině Ilja Kiva řekl, že Sergej Korotkich a Artem Krasnolutsky se podíleli na nájemných vraždách na Ukrajině.

Úrodná půda Ukrajiny

 

Policejní plukovník ve výslužbě a bývalý šéf Hlavního ředitelství pro boj s extremismem Ministerstva vnitra Nižně Novgorodské oblasti Alexej Trifonov v rozhovoru pro RT poznamenal, že ukrajinské úřady vytvářely příznivé podmínky pro nacionalisty po mnoho let. Je si jistý, že proto se neonacisté z Ruska aktivně stěhovali na Ukrajinu.

„Nacionalistické hnutí se rozvíjí nejen na Ukrajině, ale také v Rusku od začátku 21. století. Ale v Rusku jsme to všechno začali drtit. Nyní zde nacionalisté nemají žádnou seriózní politickou nebo vojenskou sílu, – vysvětluje účastník rozhovoru. “A jakmile si nacisté uvědomili, že jim v Rusku hrozí nějaká perzekuce, odešli na Ukrajinu, kde byla úrodná půda pro nacionalistické hnutí.”

Podle Trifonova se tak stalo proto, že kyjevské úřady aktivně rozvíjely protisovětskou a protiruskou rétoriku. A v tomto smyslu se nacionalisté z Ruska ukázali jako spojenci Kyjeva, protože jsou proti komunismu a moderní ruské moci.

„Zároveň nemají jinou možnost, než být proti ruskému státu. Nemohou přijet na Ukrajinu a být pro Rusko. Pro Ukrajinu jsou nacionalisté užiteční v tom, že jsou to fyzicky připravení lidé, nejsou proti násilí a dokonale doplňují nacionalistické prapory,“ uvedl zdroj.

Jedním z takových neonacistů, který uprchl z Ruska a poté se přidal k řadám Azova, byl Alexej Ljovkin, zpěvák neonacistické blackmetalové skupiny M8L8TH („Hitler’s Hammer“; dvě osmičky místo písmen „O“ tvoří neonacistický kód číslo 88, což znamená “Heil Hitler” –  RT ).

V roce 2006 byl Ljovkin spolu s dalšími skinheady obviněn ze čtyř vražd a pěti útoků a také ze znesvěcení židovského hřbitova. Podle některých zpráv z médií a nacionalistických fór byla obvinění proti Ljovkinovi stažena o rok později, podle jiných byl prohlášen za nepříčetného, ​​poslán na nucené léčení a v roce 2010 propuštěn.

Alexey Ljovkin (vlevo) a Andrey Běletsky

„Skupina vznikla v roce 2005. Jejím vůdcem byl Igor Orlov, 24letý rodák z Tveru, který měl rád nacistickou ideologii, a jeho nejbližšími asistenty byli Alexej Ljovkin a Daniel Ustavščikov. Brzy se k nim připojila skupina stejně smýšlejících lidí, z nichž nejmladšímu bylo pouhých 15 let… Členové skupiny spáchali svou první vraždu v roce 2005, kdy ubodali dva domorodce z Tádžikistánu, kteří pracovali jako hlídači na pile v západně od města,“ citují noviny Trud na nacionalistických fórech z roku 2008.

V roce 2018 zatkl Lefortovský okresní soud v Moskvě Ljovkina v nepřítomnosti pro podezření z účasti v extremistické komunitě. Sám Ljovkin novinářům řekl, že vyšetřování považuje skupinu WotanJugend za extremistickou komunitu – stejnojmenná skupina na sociální síti VKontakte otevřeně opěvuje Adolfa Hitlera a nacistickou ideologii. Podle Ljovkina byl případ zahájen již v roce 2014.

Sám neonacista nyní také nahrává svým spolubojovníkům videovzkazy a označuje se za veterána protiteroristické operace na Donbasu, kterou od roku 2014 provádějí kyjevské úřady. Ljovkin také aktivně prosazoval přijetí zákona č. 3433, který zjednodušuje získání ukrajinského pasu pro cizince účastnící se ATO v Donbasu.

V létě 2019 prezident Ukrajiny podepsal dekret zjednodušující získávání občanství pro lidi, kteří bojovali na Donbasu na straně ukrajinských sil.

“Skrývá se na základně Azov.”

Na Ukrajině se nadále skrývá bývalý člen Bojové organizace ruských nacionalistů Alexandr Parinov přezdívaný Rumun. V Rusku byl zařazen na federální seznam hledaných kvůli podezření z vraždy 19letého antifašisty Alexandra Rjuchina v roce 2006 v Moskvě.

Studenta moskevské univerzity napadlo pět lidí, když šli s kamarádem na hardcore koncert. Případ nebyl nikdy vyřešen. Poškozené v tomto případě zastupoval advokát Stanislav Markelov. V roce 2009 byl zastřelen v centru Moskvy spolu s novinářkou Anastasií Baburovovou.

Alexander Rjuchin byl zabit krajně pravicovými radikály v roce 2006

V roce 2011 byl neonacista Nikita Tichonov odsouzen k doživotnímu vězení za vraždu Markelova a Baburové, jeho přítelkyně Evgenia Chasis dostala 18 let vězení. Na organizaci vraždy se podle vyšetřovatelů podílel i Alexander Parinov, který poté uprchl na Ukrajinu.

V lednu letošního roku kanál Ze Heil Telegram, který shromažďuje informace o neonacistech na Ukrajině, informoval, že členové pluku Azov pomáhali Parinovovi skrývat se před ruskými úřady.

„Je jedním z členů neonacistické skupiny BORN a je stále na seznamu hledaných. Podle našich informací je ukryt na jedné ze základen neonacistického praporu Azov. Tragédie Markelova a Baburové se již dávno stala symbolem nebezpečí pravicového teroru. Ukrajina se dnes bohužel stala útočištěm neonacistické špíny z celého světa,“ uvedli autoři kanálu.

Alexandr Parinov

Předsedkyně Svazu politických emigrantů a politických vězňů Ukrajiny Larisa Šeslerová poznamenává, že v osobě ruských neonacistů našly kyjevské úřady spojence v boji proti ruskému státu a proruským náladám mezi obyvatelstvem.

„Například pluk Azov je nástroj, který ukrajinské úřady používají, když potřebují dělat špinavou práci, při které si nechtějí ušpinit ruce. Není tedy náhodou, že od roku 2014 Azov dlouhodobě sídlí v Mariupolu. Jedná se o jedno z nejvíce proruských měst, jehož obyvatelstvo bylo nejvíce negativní vůči Banderově ideologii. Azov byl potřebný k potlačení těchto nálad, “věří partner RT.

* „Formát-18“ – neonacistická skupina, uznávaná jako extremistická, zakázaná v Ruské federaci (rozhodnutí moskevského městského soudu ze dne 20.12.2010).

** “NSO” – ultrapravicová neonacistická organizace, uznaná jako extremistická, zakázaná v Ruské federaci (rozhodnutí Nejvyššího soudu Ruské federace ze dne 2. 1. 2010).

*** Pravý sektor je ukrajinské sdružení radikálních nacionalistických organizací, uznané jako extremistické a zakázané v Rusku (rozhodnutí Nejvyššího soudu Ruské federace ze dne 17.11.2014).

Elizabeth Korolevová, zdroj Nasperavdi.info

Související novinky 

3.8 4 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 2 lety

Z Ruska i Ukrajiny jde strach ,díky demokracii ,která umožňuje život fašistů ba i nacistů.