Lenka Procházková: Bojový duch a cenzura

Když český premiér v přímém přenosu občanům oznámil, že jsme ve válce, rozšířil  poplašnou a nepravdivou zprávu. Parlament ČR o vyhlášení válečného stavu vůči Ruské federaci nehlasoval, píše v komentáři Lenka Procházková.

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Zatím „za nás“ válčí ukrajinská armáda, neonacistické pluky a propuštění ukrajinští trestanci. Vláda ČR podporovaná chvilkovým hlaholem na Václaváku jim „pouze“ posílá dodávky zbraní za půl miliardy (včetně protiletadlových raket) a informuje o tom, že k jejich užívání se mohou hlásit i bojechtiví čeští dobrovolníci. Ve veřejnoprávním rozhlase je slyšet jejich vzrušené hlasy, těší se do boje, i ti, co přiznávají, že nemají vojenské zkušenosti ani výcvik. Média s respektem hlásí, že už se přihlásilo několik set statečných. Odjezd každého z nich na bojiště musí odsouhlasit prezident, jinak by šlo o trestný čin. Emeritní generál Petr Pavel ale doufá, že prezident dopředu vyhlásí pro dobrovolné válečníky amnestii.

Ukrajinský prezident (ač původně komik, nyní však ztvárňující roli v tragédii) se na skypu vyznal, že dobrovolné válečníky vítá a oznámil, že pro ně vznikla cizinecká legie, jejíž náborové centrum je ve Lvově. Už tam míří tlupy bojovníků z Anglie, Polska, Lotyšska, křesťanského Chorvatska, pacifistického Německa a dalších demokratických zemí. A zatím z východního směru přicházejí z válečné zóny ukrajinští uprchlíci vzbuzující oprávněnou lítost i odhodlání pomoci. Mezi nimi se překvapivě  objevují i zimomřivé skupiny neevropského původu.

Od pátku vláda ČR vyhlásila nouzový stav. České občany to údajně v ničem neomezí, pouze to umožní nákupy bez konkurzů a zjednoduší vstupní formality při udělování víz a zaopatření nešťastným lidem, co prchají před válkou, která vypukla před pouhými deseti dny, ale k níž se schylovalo, provokovalo a hecovalo už dlouhých osm let.

Dálkový projev ruského mistra zahraničí Lavrova promítaný na velkoplošné obrazovce ženevského sálu, kde se konala konference OSN, však sledovali jen tlumočníci. Diplomaté opovržlivě odložili sluchátka a naslouchajíce vnitřnímu hlasu kolektivního svědomí ostentativně odešli na procházku k jezeru, aby nemuseli reagovat na argumenty zdůvodňující ofenzívní vojenskou operaci  na Ukrajině obranou RF. Ano, Ukrajinci jsou obětí. Obětí Majdanu.
 
Ukrajinci místo snahy k míru, jsou heroizováni za válku

 
Pevná víra o zločineckém zneužití armády proti nevinnému suverénnímu, demokratickému a právnímu státu zachvátila i česká mainstreamová média. Zvídavějším čtenářům, kteří raději sdílí fakta než víru, je ale odpíráno dočíst se o strategickém ničení především vojenských objektů USA a tajných laboratoří pro vývoj a výrobu biologických zbraní zbudovaných na území Ukrajiny. Nejprve osm a nyní už téměř tři desítky názorových a informačních webů bylo preventivně vypnuto. Cenzuru, která je dle ústavy v ČR nepřípustná, nynější vláda zavedla a zpětně ji, až bude čelit žalobám, asi bude hájit nouzovým stavem, ačkoliv ten byl vyhlášen až po umlčení webů. Za nouzového stavu může vláda nařídit i zákaz shromažďování.

Novotný: Vláda opravdu chce zavést jedinou orwelovskou pravdu

Mnozí občané to přijmou bez reptání, na omezovaní svých práv jsou zvyklí, prošli tréninkem v období pandemie a už si neuvědomují, že místo informací vstřebávají vládní propagandu. Virus nenávisti k Rusku a Rusům, který na ně denně útočí prostřednictvím médií z úst politiků, politologů a nezištných (neziskových) odborníků na svobodu a lidská práva, přijímají jako ochotní hostitelé. Infikováni virem se pak vydávají na stezku „spravedlnosti“ a šikanují, urážejí nebo i fyzicky napadají rusky mluvící cizince, osoby, které mnohdy vidí poprvé v životě. Činy motivované nenávistí k rase, národnosti, náboženství  atd. jsou sice trestně stíhatelné, ale nenávist projevovaná vůči Rusům má zdá se výjimku a kdo ji odmítá, je nahlašován policejním složkám. Stovky Bretschneiderů slídí po sociálních sítích a loví komentáře, jejichž autoři ještě disponují kritickým myšlením a odvážně připomínají osmileté beztrestné vraždění civilistů ruské národnosti včetně dětí žijících na Donbase, upálení téměř padesáti lidí 2. května 2014  v Domě odborů v Oděse a další nepotrestané (ale nepromlčitelné !) zločiny v údajně právním a demokratickém státě.

Vysvětlování příčin, kvůli kterým se válka na Ukrajině rozhořela, má být (za určitých okolností) pro české občany trestné, upozornil nejvyšší státní zástupce. Okolnost, pro kterou je stíhán podplukovník v záloze Ivan Kratochvíl, spočívá v tom, že jezdil na Donbas s vybranými finančními příspěvky a dárky pro sirotky, jejichž rodiče byli zabiti nacistickými gangy. V minulém režimu, kdy nynější nejvyšší státní zástupce byl „svědomitým“ vojenským prokurátorem, rozhodoval o odnětí svobody těm, co odmítli vzít do ruky zbraň (například jehovisté).
 
Dnes, když se na Ukrajině „bojuje i za nás“ se “férová” část světa štítí nastoupit proti ruským sportovcům. Brzy snad budou z knihoven férově vyřazovány i rusky psané knihy a z divadel zmizí ruský repertoár, protože přejmenovat ruskou zmrzlinu na ukrajinskou zdaleka nepostačí. Bronzovou sochu maršála Koněva poraženou udatným úředníkem a nečinně ležící ve skladu je třeba roztavit, přimíchat do slitiny víc mědi a odlít spojenecké dělo.

Omlouvám se za užívání humoru, když plakat by se chtělo, dodává Lenka Procházková.

 
Autor: Lenka Procházková, (rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)

5 11 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety

Rád bych upozornil, že Ruská federace na Ukrajině zasáhla přesně v intencích OSN – viz Responsibility to protect – usnesení o oprávněných zákrocích proti páchané genocidě odsouhlasené na konferenci OSN v roce 2005 (https://www.un.org/en/genocideprevention/about-responsibility-to-protect.shtml). 8 let páchali nacistické prapory (Ajdar, Azov, Donbas a další) spolu s řádnou ukrajinskou armádou ostřelováním z děl a snajpery genocidu spoluobčanů ruské… Číst vice »

Pave1
Pave1
před 2 lety

Je to dílo Američanů. Otázky hodné kladení jsou, proč to takto chtěli (hrozba spolupráce Německa a Ruska?), proč je jim úplně jedno, že to odnese Ukrajina, Rusko i EU (asi proto byl Brexit), co to je za šílence, že opět (po UČK v Kosovu, po Islámské státu) si vyber neonaci-bander nacionalisty, a vytvoří puč a vyzbrojí ten… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety

Jo když Khaddáfi v roce 2009 (?) v OSN měl svůj teatrální projev přes hodinu, tak taky jistí jedinci odcházeli a pískli na své vasaly, aby se taky zvedli. Nechtěli poslouchat, co si s tou OSN Chartou můžou tak udělat, když pod jejím krytím napadají legitimní státy, což ta Charta právě má zabránit. A co… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

… pokud jste si toho úkazu zn. “M. Kaddáfí” (a podobně i úkazu S. Husajn či M. Bishop – Grenada) povšimnul, a podržel jej ve své paměti, pak ani jeden z nás nemusíme pochybovat o tom, že si téhož povšimli i v Rusku. A vyvodili adekvátní poučení. Ano, politická “hra” s těmi před- i za oceánem častokrát připomíná poker, ale svět… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety

Ruské armádě se ta demilitarizační a denacifikační operace může i podařit. To v případě, že bude úspěšně pokračovat až do konce.
Pak přijdou na řadu mnohem složitější témata politického a státoprávního uspořádání, ale i ta mohou být pro obyč. Ukrajince úspěšná.

pokrač.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

pokrač.: S čím však bude muset Rusko počítat pro celá příští desetiletí, je záludná nástraha, kterou se tímto vývojem Západu zadařilo nadlouho podminovat lidské vztahy mezi Ukry (ponížené porážkou) a Rusy. Nástraha plynoucí z přímé vojenské kofrontace! Zahájené ruskou stranou, protože ta se obávala dalšího pokračování politického vývoje nastoupeného kyjevským režimem. Pro poražené… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Plebej
eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Plebeji zkusím po delší době zapolemizovat.Mnoho ukrajinců uteklo před válkou na západ. Někteří ze skutečného strachu, jiní, z vypočítavosti.Zřejmě už uprchli i oligarchové.Co pak se zbytkem těch, kteří zůstali?Jak budou probíhat volby?Nebo jak zařídit, aby do politiky šli noví nezkorumpovaní, bez předsudků?To bude moc těžký oříšek. Ta mediální masírka je obludná a tady to… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Nevidím nic, s čím bych ve vaší “polemice” nesouhlasil. Začnu od (vašeho) konce. Ano, snad jen ta existence osudově ničivých zbraní v arzenálech ruských voj. sil je pro protivníky Ruska brzdou. A argumentem, který i je přinutí jednat a hledat modus vivendi. To ale neznamená, že svou bitvu o Ukrajinu odtroubili, víme to oba. Pokud i pro… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

K těm našim slavným dobrovolníkům, co neumí střílet z praku, natož z kvéru: Při použití situace z doby před 80 léty bychom mohli bez ostychu říct, že nám na půdě Ukrajiny vzniká SS division Bohemia.. Se vším, co k tomu patří, včetně nacistických spolubojovníků, tentokrát sice ne z řad Němců, ale naprosto stejně smýšlejících. Tak přeci… Číst vice »

heriot
heriot
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Přesně. Jsou sice zatím více než směšní, viz ten chlapeček co byl na Nově, ale z principu je to děsné.