“Máte slovo”, nebo “Držte hubu”?

Poprvé v celé historii pořadu “Máte slovo s M. Jílkovou” na ČT ve čtvrtek 3.3., v pořadu který je deklarován jako kontroverzní, kde se mají tříbit protichůdné názory, bylo zvoleno jednobarevné sterilní složení aktérů. Jílková je dostatečně inteligentní, aby věděla, že tím zničila nejen tento díl, ale celou tradici, kterou založila. 

Radim Valenčík
Radim Valenčík

“Pořad se nedal dokoukat”, – napsal někdo v reakci na servírování “pravd”. Obdobných ohlasů jsem zaznamenal na FB i jinde větší množství. Fraška byla věnována válce na Ukrajině. Kdo má na to žaludek, případně kdo si myslí, že přeháním, může se podívat zde:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/222411030520009/

Svým způsobem je to závažnější fakt, než to, že je ode dneška (4.3.) vyhlášen stav nouze.

Přitom otázek, na které nebyla dána dostatečná odpověď a kterým se mediální mainstream vyhýbá jako čert kříži, je víc než dost:

– Proč se z Ukrajiny nestala vzorová demokratická a prosperující země?

– Udělalo vedení EU dost, aby zajistilo na Ukrajině standardní uplatňování národnostních práv, tak jako je tomu všude v EU, nebo systematicky nejen tolerovalo, ale podporovalo diskriminaci na jazykovém a národnostním základě?

– Prosazovalo vedení EU ekonomické a politické zájmy při angažování EU v dění kolem Ukrajiny, nebo z nějakých důvodů tyto zájmy obětovalo a dostalo EU do složité bezpečnostní, politické a hlavně hospodářské situace? (Podotázka: Připustila by Merkelová něco podobného?)

– Kdo na dění kolem Ukrajiny nejvíce vydělal?

– Je Putin šílenec, nebo jedná pod tlakem jestřábů a nacionalistů, kterým dlouhodobě hnal vodu na mlýn bezprecedentní nátlak na Rusko?

Pozor! Těmito otázkami neobhajuji ruské zájmy, ale naše! Platíme hodně a můžeme se dostat ještě do mnohem horší situace, pokud se necháme manipulovat a zastrašovat. Odmítání těchto otázek, případně vyhrožování těm, kteří je kladou, zastrašování těch, kteří na ně žádají odpověď = podněcování války.

To se může vymstít. V situaci, které vzniká černobílým viděním přerůstajícím v hysterii, živnou půdu brutální manipulace, může projít jakákoli provokace, i ta nejbizarnější!

 

Autor: Radim Valenčík, zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/10137-mate-slovo-nebo-drzte-hubu.html

3.8 6 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 2 lety

Co od takového pořadu očekávat, kde moderátorka se strojí jako strašidlo? Kde ve světě něco takového je vidět?

JK
JK
před 2 lety

Třeba to má jednoduché vysvětlení. Jak jsme byli poučeni panem Střížem, veřejné vyjadřování oponentních názorů ve věci konfliktu na Ukrajině může být trestné. Je možné, že z toho důvodu žádného oponenta nesehnali. Možná nikomu nestojí těch pár minut slávy za to, aby si jej rovnou ze studia odvezla policie.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Otázek na konto EU je mraky. Každý je schopen na nějaké přijít. Proč vzorové demokracie v EU toleruji fašistické tendence na Ukrajině uz tolik let? Odpověď: protože se jí hodila radikalizace a protiruské nálady jako mustr pro další země. Proč EU nedokázala Ukrajinu rázně poučit, že takto budou mít po ptákách? Protože o nějakou… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety

Autor, doc. Valenčík, ve svém vyjádření pokládá docela případné otázky. A co tak na ně i odpovědět? Já vím, dnes to může být i trestné, pokud je odpověď upřímná.