Rusko – Ukrajina 2

Doposud byla ruská vojenská operace na Ukrajině prováděna jako průzkumná činnost, které předcházelo zničení zásob a velitelství ukrajinských ozbrojených sil raketami. Cílem bylo zjistit, kde jsou ukrajinské síly, obklíčit je, prověřit zpravodajské informace a zároveň zničit známá velitelství, vzdušná a námořní zařízení, zásoby a muniční sklady.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

TAKTIKA, STRATEGIE A OPERACE

A možná existovala naděje, že rychlost a úspěch (ruské síly/ LDPR ovládly v prvním týdnu oblast Ukrajiny o velikosti Spojeného království) si vynutí brzký konec (neboli uznání reality).

V tuto chvíli se připravují na další fázi. Nyní přichází na řadu to čím jsou posedlí odborníci na CNN a je přípravou na další fázi. A to je toto: “nedovtípili jste se, takže teď vás musíme zasáhnout.” Skutečnost naznačuje, že Rusové vědí, že mají úplnou vzdušnou převahu. Za druhé je to vzkaz ukrajinským ozbrojeným silám, že je konec, vzdejte se. (A nikdy bychom neměli zapomínat, že Rusové/Sověti byli vždy nejlepší ve strategickém klamání, takže kdo ví, co tam vlastně je oproti tomu, co ukazují obrázky?)

Pokud vím, vytvořili tři kotle (obklíčení). Pravděpodobně nejdůležitější je ten kolem Mariupolu, kde je hlavní koncentrace Azova, hlavní nacistické síly. Další se zřizuje kolem hlavní koncentrace ukrajinských ozbrojených sil čelících LDPR. A zdá se, že na východ od Kyjeva se rozvíjí další. Je vidět super kotel všech tří. Nacisté budou vyhlazeni; obyčejný ukrajinský voják bude smět jít domů. Noční můrou je, kolik obyčejných Ukrajinců si bude moci svobodně vybrat.

Dilema pro Rusy jsou městské boje. Nechtějí, aby nastala situace jako v Raqqa, ve kterém byla zničena každá budova, každý zabit a solitudinem (poušť) byla prohlášena za pax. Vědí, že nakonec zde stále budou Ukrajinci a budou chtít, aby byli přáteli: Washington může vytvořit poušť ve vzdálené zemi, ale Moskva je nemůže vytvořit v sousedství. To značně komplikuje jejich problém, když se snaží uklidit nacisty z Mariupolu s vědomím, že nacisté využívají obyvatele města jako rukojmí. Stejný problém existuje v menší míře i v ostatních městech Novorossie. Odhaduji, že obklíčí většinu měst a doufají, že Zelinsky & Co dostanou rozum. Ale obávám se, že bitva o Mariupol bude hrozná.

Osmý den nasvědčuje tomu, že si ukrajinští vyjednavači uvědomují, že neutralita je něco, s čím musí souhlasit. Také vidím, že uskutečnění tohoto je pomalu i na americké straně.

Konečný ruský cíl není zjevný. Tím mám na mysli konečný strategický cíl; víme, co je hlavním strategickým cílem. Plánují Rusové vytvořit Novorossiu, která bude nezávislá, nebo mají v úmyslu vytvořit Novorossii, která bude vyjednávací kartou s Ukrajinou? Myslím, že odpověď závisí na tom, jak se rozhodnou Zelinskij a Kyjev (a místní). Přibližně za týden bude existovat nezávislá Novorossija a Rusko bude mít kladivo i nadále.

Očekávám, že rozsáhlé kapitulace ukrajinských ozbrojených sil začnou během příštích 24/48 hodin (čečenské síly si již jednu nárokují a mají působivou sbírku „trofejí“, které to dokazují). Značná část ukrajinských ozbrojených sil je nyní obklíčena a jako obvykle (viz Sun Tsu) jim Rusové nechali východ.

VELKÁ STRATEGIE

Impotence EU a NATO je každému jasná (No dobře, nikomu na CNN, ani v Kongresu USA nebo v síních moci na Západě. Ale oni nejsou celý svět). V tomto ohledu doporučuji sledovat Rijád – Abdul Aziz velmi dobře viděl, odkud fouká vítr a dá se předpokládat, že i jeho potomci.

Devadesát sedm bojových letadel, ať to bylo jak to bylo, která byla vzrušeně ohlašována, zjevně nepřichází. Bezletovou zónu nelze „vyhlásit“. Čečenci sebrali spoustu MANPADů, které NATO dodalo. Vše, co vám podpora NATO přinese, je ke zničení, když budete bojovat ve válce, do které vás vtáhlo, a zvláštní vánoční přání, když budete poraženi a zničeni.

Jsme svědky kolapsu triumfalismu po studené válce, „konce dějin“, „unilateralismu“ a všeho ostatního. Realita je kousavá a kousavá tvrdě. Jediné, co musíte udělat, je sledovat v CNN přehlídku mluvících hlav a „expertů“, kteří spekulují o tom, jak je Putin šílený: nechápou, takže musí být blázen. Pro Západ, tak jak to bylo, je konec. Ten zmatek, kecy, chvástání, hysterie, zákazy: Západ už ve skříňce nic nemá. Nalijte ruskou vodku do záchodu, vyhoďte zpěváka a režiséra, změňte jméno nápoje nebo salátu, zakažte kočky nebo stromy, sankcionujte ruského plutokrata a ukradněte jeho jachtu, oblékněte si modrožluté tričko. Ubohé. A za žádných okolností nedovolte ruskému obchodu, aby sváděl ovce „dezinformacemi“. Stejně jako SSSR, ale hloupěji. A kdo si myslel, že hloupější je vůbec možné?

Judo je o klamu a využití síly soupeře proti němu. Putin, judista, dohnal Západ k sebevraždě. Dejte své peníze do našich bank, můžeme je zabavit; umístěte svá aktiva na naše území, můžeme je ukrást; použijte naše peníze a můžeme je zrušit; dejte svou jachtu do našeho přístavu, můžeme ji jako piráti ukrást; dej své zlato do našeho trezoru, můžeme ho ukrást. To je lekce, která bude znít po celém světě. Nahou ukázkou toho, že „mezinárodní řád založený na pravidlech“ je prostě to, že pravidla vytváříme my a nařizujeme vám je dodržovat. Za 2 nebo 3 týdny každý na světě, kdo je na potenciálním západním seznamu terčů, přesune svůj majetek mimo dosah Západu. Xi si dovolí malý úsměv.

Pokud jde o západní sankce proti Rusku, myslím, že na to existuje velmi jednoduchá odpověď: minulý týden stálo 1 000 metrů krychlových plynu 1 000 dolarů; dnes je to více než dvojnásobek. Příští týden to rozhodně levnější nebude. Totéž platí pro hliník, potaš, titan, pšenici. Ruské letecké společnosti si pronajímají svá letadla; co teď? Ruské raketové motory. Lidé na Západě nechápou, že rubl je měna, kterou Rusové používají uvnitř země, ale cena ropy a plynu je ruská měna mimo zemi. Jsem ohromen tou hloupostí: podřezávají si hrdlo a ničí své vlastní ekonomiky.

Rusko sedí a směje se: leťte do vesmíru na vlastním koštěti.

Světový řád se změnil. Týden druhý.

 

Autor: Patrick Armstrong, Zdroj: Russia Observer, vyšlo 4.3.2022, překlad V.V.

 

 

5 3 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 2 lety

No víte, odsud to vypadá jinak. Lidi pod masírkou neskutečně v jednom protiruském šiku. Zdražuje se? Může za to Rus! Pošlete jim jiný názor ne jen mainstreemový ale oni si ho ani nebudou číst- zavání to čertovinou ,východem.Nikomu moc nedochází, že Země je kulatá. Že pokud se vydáte na západ a furt… Číst vice »