Zbořil: Ve své povýšenosti si Evropa myslí, že na ní Čína ještě čeká (i video)

V dnešní hektické době, zahlcené informacemi převážně z Ukrajiny, zapomínáme tak trochu na Čínu. Číňané před pár lety začali obnovovat takzvanou Hedvábnou stezku, Jižní pás a zapomnělo se na to, co ho dnes tvoří, co vlastně s ním lze ještě v naší době dělat.

Zdeněk Zbořil
Zdeněk Zbořil

Co vy na to pane Zbořile?

„Zapomínáme na spoustu věcí i z jiných částí světa, ale v té naší lidové geopolitice, které se u nás vždycky dařilo a daří, jsme skutečně v těchto dnech vynechali Čínu jako významný region. Většinou se soustřeďujeme jenom na to, co řekne čínský prezident nebo čínský ministr zahraničí a často ani nevíme, kdo nám jejich slova překládá.  Úplně vypadlo zahraniční zpravodajství o tom, jak pokračují a nebo nepokračují čínské investice nejenom v Evropě, ale i v Africe a Latinské Americe a samozřejmě v Asii. A to ještě  hned v několika různých oblastech Asie.
 
Příznačné je, že z  našich debat vypadla několikaletá debata o Hedvábné cestě, nebo Velké hedvábné cestě, mezi Evropou a Čínou a jejím Jižním proudu. A to tak,  jako kdyby toto téma nikdy nebylo, neexistovalo. Před několika lety jsme jím byli zahlceni. Neustále se o tom někde mluvilo a přesto si dnes asi málo uvědomujeme, že tato symbolická  cesta vede z Číny přes její severní oblasti, kde mimochodem sídlí také ti dnes mediálně atraktivní Ujguři, ale také přes kus Mongolska,  nedávno zpopularizovaný Kazachstán a Ruskou federaci a potom směřuje někudy do Evropy. Myslíme si, že třeba  nějakou severní cestou, možná také přes Ukrajinu, až někam do Berlína nebo do Paříže,“  říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Hedvábná cesta, Jižní pás…

„Jižní cesta je podobná. Tam sice Joe Biden mluví o jakémsi Indo-Pacifiku, což se nám někdy zdá, že je produktem opravddu zvláštního pohledu na Indický oceán,  Indonésii a Polynésii. Jakmile prstem na mapě obeplujeme  Indický  poloostrov z východu, tak je ale tato oblast neméně zajímavá než ta cesta severní. Vede okolo tradičně exponovaného Ormúzu (Hormuzu), Perského zálivu,  jižní hranice Íránu a tím pádem také  Turecka a odtud směrem někam do Evropy.

Přitom toto všechno jsou jenom geografické symboly. Nepředstavujeme si je tak, že někde existují přístavy, překladiště, silnice a železnice, letiště, které jsou snadno využitelné a také modernizované. Toto směřování z Dálného Východu tímto směrem (Drang nach West)  je zajímavé také proto, že je to obrovský prostor pro investiční projekt, který může  být zajímavý pro asijské země. A to i pro ty nedávno opomíjené, které byly zničené válkami v Iráku, sankcemi ekonomicky devastovaného Íránu, ale i pohybem v bývalé sovětské střední Asie,  Zastavit a uzavřít se ale tyto plány také mohou na hranicích vzpomínané Evropy, o které si myslíme, že má nějaké jiné hodnoty než „ti druzí“,  že je lepší než  svět východní nebo jižní. Možná  ale ještě nevíme,  že by se to tam v těchto oblastech daleko od Brlína, Paříže a třeba i Londýna mohlo také toto vše zastavit,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.

Euroasie…

„Ví Bůh, zda konflikt na Ukrajině není produktem uvažování o Euroasii, tak jak o něm mluvili v posledních letech v Ruské federaci, tak jak jej „propagoval“ Nursultan Nazarbajev v Kazachstánu,  a tak jak o něm mluvili čínští představitelé nejenom Komunistické strany nebo státní moci, ale mnoha různých korporací, které jsou pod čínským vlivem. A kterým naslouchal celý Dálný východ.

 
A to hlavní,  co se mi na této věci zdá pozoruhodné je, že my vlastně přestáváme rozumět tomu, co se děje v kultuře, nikoliv jen v politice a  exploataci oblasti Velké hedvábné cesty nebo jejího Jižního proudu, a myslíme si,  že svět na východ od Ukrajiny na nás čeká a že se bude ucházet o naší přízeň. Možná, že tomu bude právě naopak,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz

https://www.youtube.com/watch?v=sXuRvz8QhL4

 

Zdroj: prvnizpravy.czRegionální novinky

Na snímku mapa nové hedvábné cesty mezi Čínou a Evropou