Glosa dne od energetického odborníka Ing. Františka Čermáka

Na fotografii je zachycena složitá manipulace přístavních remorkérů s lodí,  která do terminálu přivezla zkapalněný zemní plyn.

Plyn z Ruska má být podle EU expertů nahrazen dovozem zkapalněného plynu z USA:

Plynovod Nord Stream 1 do EU dodává cca 50 miliard m³ plynu ročně. *

Kapacita jednoho tankeru na přepravu zkapalněného plynu (LNG) je cca 147 000 m³.

Na nahrazení plynu z Nord Stream 1 by bylo potřeba 347150 tankerů.*)

Každý den by tedy muselo vyplout 1025 tankerů, přičemž v r. 2018 jich existovalo celkem pouze necelých 500 kusů.

V celé EU je jen 29 terminálů na zpracování LNG.

Denně by musel každý terminál zpracovat 35 – 36 tankerů, což znamená, že jeden tanker by musel být odbaven za cca 40 minut.

Ve skutečnosti trvá tento proces 20 hodin.

… v roce 2019 bylo přes Ukrajinu do EU dodáno 90 miliard m³ ruského plynu …

Jen tak mimochodem, pokud jde o Svatý grál EU –  “Green Deal”: jakou uhlíkovou stopu by zanechalo oněch hypotetických 1025 tankerů denně.

Propadli z matiky, proto omezuji její výuku !!!

*) pozn. red. N.R. – kapalný plyn má podstatně menší objem než plyn v plynném stavu. Proto jsme požádali pana Ing. Čermáka o zohlednění tohoto faktu.

Odpověď:

Vážený pane kolego omlouvám se za zpožděnou odpověď.
1 m3 LNG = 600 m3 zemního plynu

1 tuna LNG = 1.430 m3 zemního plynu

F. Čermák

5 5 hlasy
Hodnocení článku
48 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Rob
Rob
před 1 rokem

KOMEDIANTI

Milan
Milan
před 1 rokem

Začínáme mlátit prázdnou slámu, takže dobře jsme si pokecali a mějte se tu hezky.
A až budu mít náladu, tak si to všechno pro svůj klid přepočítám, protože se mi ty počty tak jak tak nezdají.

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Milan

Milane, ten energetický ekvivalent co jsem nadhodil není prázdná sláma, ale cesta k nalezení správného porovnání velikosti dodávek zem.plynu z Ruska versus “náhradníci” ..
Ocenění dodávek plynu se vypočítává za MWh, ale je to téměř tajné, veřejnost se manipuluje porovnáváním nějakých fiktivních m3 zem.plynu ..

Plebej
Plebej
před 1 rokem

Pokusil jsem se přepočítat autorovo sdělení o náhradních dodávkách US LNG do Evropy. —– Pokud beru v úvahu, že tzv. normovaný kubík plynu má hmotnost 0,714 kg (podle Avogadr. zákona totiž ca. 16 kg plynu zaujímá na normál. podmínek objem ca. 22,4 m3). Pak ekvivalentem dodávky ruského NG je přibližně 607 tankerů (každý z nich schopný… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Plebej
maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Plebeji, podívej se cs Wikipedii, kde jsou zajímavé údaje … https://cs.wikipedia.org/wiki/Zkapaln%C4%9Bn%C3%BD_zemn%C3%AD_plyn Je tam uvedeno že Globální obchod LNG v roce 2018 dosáhnul 318 milionu tun, to je přepočteno na m3 LNG ( 1m3 LNG váží 0,4 tuny) 795 milionu m3 LNG .., to není velký objem … A terminálů v Evropě je něco… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Dále je z té Wikipedie odkazováno na novější údaje dodávek LNG už v milardách !!! m3 do Evropy v současném období na článek Novinek
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/evropa-hleda-nahradu-za-rusky-plyn-40391962
V článku už je zmínka o energetickém ekvivalentu v MWh, ale velikost toho energetického ekvilalentu k tomu záhadnému m3 nějakého ??? plynu tam samozřejmě není ..

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Maxime, pro ten propočet jsem vycházel z údajů, které k té šílenosti (kupovat předražený US LNG) napsal sám autor. A protože i redakce NR s jistou pochybností upozorňuje na možnou nesrovnalost v jeho propočtech, zapojil jsem se do té debaty. Podle toho, jak jsem to přibližně(!) přepočetl, ukazuje se, že redakce měla dobrý nos a že autor… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Nooo .., Plebeji, ja bych to nenazval seknutím se, jde o porovnání neporovnatelného z důvodu, že všichni dělají to samé … Velkým přínosem toho je, že jsme na to upozornili … Ten energetický ekvivalent 1 m3 LNG a 1 m3 “ruského” NG (který není tím normalizovaným u chemiků) se dá spočítat … Ale necháme… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem

Pokračujeme s Milanem v diskuzi o LNG tankerech … Napsal jsem, že Tankery LNG posledních dekád jsou spíše potěmkinovy krabice, než ekomické přepravní lodi … Za stavbou obřích LNG tankerů stají hlavně Katar, největší (a rozlohou nejmenší) poskok USA v Arabském světě. Katar se dělí se s Iránem o nějvětší naleziště zem.plynu, nemá ho ale jak dopravit… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

K těm potěmkinovým krabicím, jakou mají konstrukci viz Wikipedie (je ale potřeba text kriticky zkoumat) … https://en.wikipedia.org/wiki/LNG_carrier Kulové nádrže tankeru musí udržovat teplotu -160 C, to je problém a proto se LNG stále “vypařuje” v důsledku velkého tepelného toku mezi -160 C a okolním prostředím +20 až +40 C (izolace nádrží neizoluje absolutně),… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Nádrže tankeru jsou také menší než je vidět zvenčí díky sílné vrstvě izolace. Za dobu plavby tankeru tak plyn ubývá mimo potřebu k pohonu lodi z velkého jeho vypařování i nuceným vypouštěním do ovzduší. Aby tanker bezpečně plul nabýrá balastní vodu do balastních nádrží (ztrácí ponor a mohl by se převrátit na bok) …… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem

Pro pana s názvem Rob. Nevím, co vás opravňuje k vašim výpadům. Jsou lidé, kteří už jen z principu věci, se štouraji matematicky i z fyzikálního hlediska v problematice, vyplývající z článku. Předešlá diskutující komunita, chtěla pouze porozumět údajům v článku a věřte že zdatně. Jste samozvaný moralista a tím si vlastně nabihate na své vztekle výpady. Držím vám palce… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Kritika boilí, co? A nečinnost, je černým svědomím…
Že nejste schopen dát do toho více, než jen někde zapálit svíci, je jen a pouze váš problém.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Běž už do zádele. Máš asi duševní problém.

Rob
Rob
před 1 rokem

Tak dobře, vy diskutující filozofové, matematici, intelektuálové, žvatlalové a přizdikakáčové… Tuto sobotu ve 14,00 hod. na Letné – demonstrace proti lžím ohledně Ukrajiny a za demisi současné hrůzovlády. Jsem zvědavý, kolik z vás zvedne zadek od počítače, vytáhne hlavu z … a dokáže se projevit v davu. Možná pak si vás začnou lidi, co jim není… Číst vice »

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Hele bohatýre, sokole jasný, a nechtěl byste hodit do svého profilu svůj pokuk? Stačí oči. Že bych se tak mohl podívat pravdě přímo do očí. A jak se mám projevovat v davu? Revolučně hulákat fuj Ukrajina nebo tak něco? Že bych si to zatím natrénoval, by si mě lid více vážil, že mi… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Milan

Hele ty лишний человеку. Neudivuje mě, že potrefena husa zagágala, udivuje mě, že ve vaší hlavě se zplodí něco, co zrovna vy nazýváte moudrem…
Vy opravdu radši nikam nechoťte a projevujte se pouze a jen na zbytečných diskusích. Aspoň se neztrapníte a nic nezkazíte.

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

(_!_)

Rob
Rob
před 1 rokem

TAK TOHLE JE PŘESNÉ… Namísto toho, abyste odsoudili a protestovali proti tomu zcela jasnému nesmyslu, že nás bude zásobovat drahým plynem zkorumpovaná USA, tak se tu hádáte o kouli, krychli, hmotnosti a kdoví jakých dalších π-čovinách. Jste vy vůbec při smyslech? To si tu dokazujete, kdo je větší matematik? Kdo je větší intelektuál? UŽ… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Robe, ty revolucionáři …, když upřesnění a pochopení hospodářské katastrofy, která bude následovat po odmítání ruského plynu a jeho placení v rublech je pí-čovina, tak nějakou odsuzující demonstraci zorganizuj ……, když demonstrantům nebudeš schopen vysvětlit jak to s tím propadem dodávek plynu bude …

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Jen žvatláš a žvatláš… Hrabeš se v číslech o objemu koule a ve všech tvých koulích máš vymeteno.
Hlavně běž “demonstrantům” vysvětlovat jaká je kapacita LNG tankeru…
Poznámka redakce Nové republiky: tento “příspěvek” do diskuze je urážlivý. Při opakování budete Robe z diskuze vyloučen. -vd-

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Robe, nech toho …, nic nechápeš, žádné zásobování plynem z USA nás nezachrání, ani tvůj revoluční zápal …
Jenom se shazuješ a urážíš ostatní, zamysli se, jesttli nepatříš také mezi ty hloupé ovce o kterých často ve svých komentářích píšeš …

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Kdepáááák ovce. Pán je mentor a jako takový postrádá smysl pro humor a pro takový to přátelský (nikdo se na druhého uraženě neosopil, takže přátelský) poštuchování. Asiže máte pravdu s těmi poměry a dobře mi tak – nemám zurčet když ho-vno vím. Jenže neměl právě toto pan inženýr ozřejmit aby to každý, včetně mě,… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Maxime, jsi vůbec v obraze? Já snad někde uvádím, že nás spasí zásobování plynem z USA? Kde? Ukaž mi to! Proboha! Přečti si ještě jednou, jakou diskusi tady vůbec vedete! Je to snad normální, že se tady snažíte házet chytrostmi nad článkem, zdali je výpočet autora správný a předbíháte se v matematických poučkách ze… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Robe, nikomu nebylo jasné a ani dnes není jasné, že plyn nedokáže Evropa z kapacitních důvodů dovést ze světa ..
Všichni si myslí, že není problém plyn dovést na lodích, od někud, nejenom z USA, třeba od Arabů ..

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Jasně! Také patřím k těm vámi odsouzeným nádobám hříchů plným, co i samé peklo bylo by pro ně nezaslouženým dobrodiním, ale! Článek samotný poukazuje na technickou neproveditelnost onoho zhovadilého záměru zásobovat Evropu US břidlicovým plynem. S autorovým poukazem na scestnost záměru nikdo z nás nemínil polemizovat, protože souhlasil. A tak se drobná diskuse soustředila na… Číst vice »

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Hm… Já se, ostudná nádobo hříchu, snažím polepšit už přes 70 járů a výsledek je zanedbatelný. Stejně jako výsledek těch hafo petic co kolují a co jsem podepsal. Silně mi to připomíná stížnosti adresované do lampárny. Ale zase se mi líbí, jak mentor Rob, stejně jako typický ovčan, horlivě naskočil na ten… Číst vice »

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Čapek na otázku proč nemá rád komunisty odpověděl (mimo jiného), že proto, že nemají smysl pro humor. Vám to připadalo jako hádání? No, mě zas jako hecování, dělání si šoufků etc. etc. – zkrátka když je nějaká parta chlapů pohromadě, dejme tomu na vojně, má tendenci dělat si ze sebe… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Já mám svou pravdu a jinak nic. Mám dojem, že vaše chápání zdravé diskuze je mimo tento potlach. Jak již naznačil Milan, je to o tom že se parta lidí dohaduje nad správností uvedeného článku. To vám vadí? No a druhá část vámi napadeného, je ohledně odporu. Ani ten se nikdy nezakládá na… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem

Pánové, klobouk dolů. Pěkně tady řádíte. Ještě jednou smekám, tohle není moje doména.

maxim
maxim
před 1 rokem

Shoty, Milan, Plebej, kapacita LNG tankeru je 147 000 m3, to je objem koule o průměru přibližně 430 m .. skoro 0,5 km … Takže asi výpočet ing. F.Čermáka je proveden v “normalizovaných” m3 zemního plynu (za určitého tlaku a teploty) používaných v mezinárodním obchodu zemním plynem … Je to tak jak píše, i když se to… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Nebo je 147 000 m3 krychle o straně asi 52 m, co myslíte ?? a jak je veliký ten tanker ?

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

… nechci zbytečně šťourat do vaší násobilky, ale.
Pokud ten objem 147 tis. kubíků dává krychli o straně 52 m, pak koule o odpovídajícím objemu nebude mít až čtyřnásobný průměr. Mě ten průměr ekvivalentní koule zas vychází na nějakých 65 m. Chybka se asi velmi snadno vloudí .. 🙂

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Jsi dobrej, z placky o průměru 430m a výšky 1 m jsem udělal kouli …
Teď zkus ještě zpočítat kolik dopraví průměrný LNG tanker m3/ tun LNG ..
Potom se dá odvodit při jakém tlaku ( a kolik také váží) ten “normovaný 1 m3” zemního plynu používaný v mezinárodním obchodu …

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Pokud má LNG specifickou hmotnost 0,4 kg/l, pak 147 tis. kubíků bude mít ca. 58,8 tisíc tun. Dalšímu z vaší rady nerozumím, s tou ekvilibristikou tlaků a normovaných kubíků si rád od vás nechávám poradit. Stejně tak nerozumím poznámce o kulaté placce. Psal jste o kouli, což je (vele)jemný rozdíl 🙂

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Píšu dole, kde si lze zjistit, jakou tonáž LNG “uveze” tanker … uveze 58,8 tisíc tun LNG ??? Placka je kruhová (pí x poloměr na 2), blafoval jsem s koulí, proto následovalo porovnání s krychlí (strana na 3), proto jsem také napsal, že jsi dobrý a dokážeš přemýšlet .. Další nápověda … žádný tanker… Číst vice »

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Jak to? To se mi nějak nezdá, když deklarovaná nosnost tankerů je od 10 000 do 500 000 dwt.

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Milan

Největší LNG tankery poslední doby (kterých není tak mnoho) o délce téměř 300m mají do 90.000 dwt (dwt je naložení lodi na čáru ponoru), starší tankery mají kolem 20 až 30 tisíc, tankery z přelomu století 50 až 60 tisíc dwt .. S čistou vahou LNG nákladu je to problém, něco lng se… Číst vice »

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Stejně se mi to nezdá. Tím spíš že délka tankerů bez udání dwt je pro naše škorpení k ničemu. Dvoumetrový habán může stejně tak dobře vážit 150 kg jako polovinu. Kde jste sebral tu největší nosnost 90 000 dwt? Zdroj!

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Milan

Milane, ten zdroj jsem uvedl, veseltracking.net, rozklikni si detaily těch nejnovějších a největších LNG tankerůí … Jinak dwg není nosnost, ale celkový náklad, kdy je dosažena čára ponoru (značící bezpečnost pro stabilní plavbu), spíše to vyjádřuje “objem lodi” v kombinaci s”výtlakem lodi” je to číslo určené hlavně pro mezinárodní registrační, celní a poplatkové… Číst vice »

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Dobrá dejme tomu a dobře mi tak – měl jsem si to přepočítat (a že jsem dobrák, tak raději nebudu šťourat v tom, jak jste dospěl k té půlkilometrové óbrkouli 🙂 ).Tak jsem chybu napravil přepočítal to. A rovnou sakumprásk. A ono to stejně nesedí. Protože. Protože 50 miliard m3 plynu v plynném stavu, které dodává… Číst vice »

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Milan

Sory, nějak jsem se překlepl, to je reakce Maximovi.
Hele lidi, ale že se vyblbnem, že?

Jaroslav
Jaroslav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Milan

Ale Rusko dodalo za rok 2021 155mld m3 plynu do celé EU. ČR odebrala 9mld 434mil. m3.

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Dám nápovědu … 1 m3 zkapalněného LNG váží asi 0,4 tuny …
V registru tankerů lze dohledat jejich tonáž .. plného a prázdného lng tankeru (prázdný lng tanker se snad nemusí napouštět vodou jako ropný tanker, aby se nepřevrátil na bok )
Tak můžeme počítat …

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Já to dohadování zkusím rozřešit … Tranzitní plynovody zemního plynu pracují s přepravním přetlakem přibližně od 50 do 70 atm, a za těchto parametrů se měří množství v předávacích stanicích hlavním distributorům plynu … Takže ten “normalizovaný 1 m3 zemního plynu” , který jsem použil a je i pravděpodobně nějaká jeho “společná přepočtená velikost” pro… Číst vice »

shoty
shoty
před 1 rokem

A nie je problém vo fyzike? 1m3 skvapalneného plynu sa možno nerovná 1 m3 plynu u plynovodu. Ja neviem.

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  shoty

Na to, že je ing. Čermák energetický odborník má obdivuhodnou absenci vědomostí, které by měl mít v malíčku. Poměr zkapalnělého plynu k “normálnímu” je 1:600 – slovy jedna ku šesti stům. Což znamená, že veškeré jeho “odborné” výpočty si musíte vydělit šesti sty. A to už vypadá naprosto, ale naprosto jinak, že? Zkrátka… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Milan

Ano, autorovo sdělení je zčásti (asi) chybné, z části neúplné. Nenapsal totiž ani to, jestli je jím uvedený objem plynu (vedeného tím plynovodem) vztažen k normálnímu tlaku či ne. Přepravní tlak je jistě mnohonásobně vyšší. I tlak ve spotřebitelské plyn. síti vyšší než-li atmosférický .. Asi by bylo nejlepší vše převést na tuny, pak… Číst vice »