Jak se bránit před ruskými fake news? Varovat před nimi v předstihu.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

převzato

Se zájmem jsem si přečetl novou iniciativu Úřadu vlády ČR s názvem Braňme Ukrajinu, Braňme Česko!, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.
Budu velkorysý a pominu, že název by více slušel fiktivní ukrajinské vládě v exilu, než vládě české. Nějak nepřenesu přes srdce degradaci názvu Česká republika ani pořadí priorit. Také mi vadí, že není definováno, co je dezinformace. Nanejvýše se setkáme s tím, že nám některá mluvící hlava vysvětlí, že dezinformace je to, co se publikuje na dezinformačních webech. Dezinformační weby zase máme poznat podle toho, že se na nich publikují dezinformace. Jde o dokonalý důkaz kruhem, který kdysi býval doménou totalitních systémů.

Ale budiž. Vládní iniciativa má ve svém prohlášení ještě jednu mezeru – neuvádí příklady nebezpečných ruských dezinformací ani důvody, proč jsou nebezpečné. Pokusím se tuto chybu napravit.

Pan premiér Fiala neustále opakuje, že jsme ve válce. Má pravdu v tom, že válčící Ukrajině stejně jako celý Západ dodáváme zbraně a munici v množství, které dle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vůbec nedostačuje. Jak se dalo očekávat, přesně tato aktivita se stala cílem rafinovaných ruských dezinformací. Přečetl jsem si ruský web Vojenské rozhledy, který se tomuto tématu obšírně věnuje. Hned v úvodu tvrdí, že prý Česká republika dodala na Ukrajinu 5 tanků T-72, 5 obrněných transportérů, 4 000 minometů, 3 000 kulometů a 7 000 střelných zbraní. Vypočítávají dodávky i dalších států.

Poté však přijde jádro dezinformace – web tvrdí, že i v době války platí známá ukrajinská vyhláška č. 1919, která dovoluje i za války prodávat přebytečné zbraně a munici. Rafinovaně to dokládají otištěním údajné odpovědi ministra obrany Reznikova na interpelaci poslance (jeho jméno je začerněno), v níž ministr tuto praxi potvrzuje. Vývoz by měl směřovat do Afrických států prostřednictvím firmy Techimpex, která se tím dlouhodobě zabývá. Vojenské rozhledy naznačují, že se vyváží hlavně moderní zbraně, zatímco ukrajinská armáda bojuje těmi zastaralými a má jich nedostatek.

Článek doprovází videoreportáž z největšího ukrajinského skladu munice (Arzenál 65) u města Balaklea v Charkovské oblasti. Ten padl do rukou ruské armády a má se v něm nacházet asi 100 000 tun nábojů, včetně těch, které dodaly státy NATO. Ukrajina je označena za černou díru, v níž beze stopy zmizely všechny zbraně sovětské výroby z východní Evropy a například 20% Javelinů ze zásob USA.

Podobné dezinformace je snadné vyvrátit. Stačí říci, že vyhláška č. 1919 neplatí, protože v době války termín „přebytečné zbraně a munice“ neexistuje. Na druhé straně u dodávek podobných materiálů by je měl dárce sledovat nejen k hranicím Ukrajiny, ale až na místo použití. Zejména u těch moderních, po nichž teroristé přímo touží.

Úřad vlády ČR by dle mého názoru měl mít větší ambice než se stát školitelem nových Pavlíků Morozovů a jiných ideoslídilů.

3 4 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

Ještě bych něco dodal k té sobotní demonstraci na Letné, fotil to tam člověk, který posílá fotky demonstrací na Parlamentní Listy, a ty se tam pak objeví, tak se ho ptám, budou ty fotky z demonstrace na Parlamentních Listech? On říká, pošlu jim je, ale jestli budou mít odvahu je tam dát, to… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 lety

Byl jsem na té sobotní demonstraci na Letné, na rozdíl od minula, už tam nebyli ted´ ti dva policajti v civilu s páskou na ruce “Policie”, kteří minule všechno natáčeli, co kdo řekl, aby toho dotyčného mohli hned strčit do basy. Celkem tak odhaduji 100 lidí. Teď se na ten práskací web budu… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Totalita je výmysl demokratů ,kteří 30let pracovali na tom ,aby se stala jejich vzorem.

Primak
Primak
před 2 lety

Je vidět, že mnoho lidí nedokáže logicky si vyložit, co je lež. Na Novinkách: “Vyjděte ven, nic se vám nestane, tvrdí Rusové civilistům z Azovstalu. Ukrajinci jim nevěří”. Co takhle poznamenat, že v tom Mariupolu žijou převážně rusky mluvící lidi? Jinde zase píšou, že by byli násilím posláni do Ruska a to oni… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

A kdo by se měl ozvat? Ta zdegenerovaná mládež? Ti mají myšlení vymazáno sociálníma sítěma. Starší se většinou bojí, když vidí co dokáží raubíři na ulici.

maxim
maxim
před 2 lety

Fake news určitě není, že Ruská federace demonstrativně vypustila mezikontinentální manévrovatelnou raketu Sarmat, která je schopná zaútočit na USA i ze směru jižního polu naší Země … Fake news také není že velvyslanec Ruské federace v Kanadě varoval tamní vládu, aby nepodporovala USA v jaderných provokacích … Co to znamená … USA se… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

USA má naděláno v kalhotách, ale jeho poskokům to ještě nedochází … O tom svědčí skutečnost, že asi před měsícem už v době operace RF na Ukrajině USA odvolalo zkoušky vypouštění toho svého jaderného šrotu, aby RF neprovokovaly … Také USA vědí ze snímků družic že většina Pacifické ponorkové flotily RF je mimo… Číst vice »

Georg
Georg
před 2 lety

Ani pan Bašta mě neobjasnil co je to dezinformace. Já bych v této době kovidove a válečné řekl, že je to již “klišé”. Ohání se s tímto slovem kdekdo i proto toto slovo, termín nemám rád. V přebytku, záplavě tohoto terminu vlastně nikdo neví co to vlastně je, jak jej aplikovat. Definici sice lze najit,… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety

Nevíte někdo, jak dopadla v sobotu demonstrace na Letné?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Vždycky, když slyším slovo iniciativa, vybaví se mi staré “totalitní” pořekadlo, že “Iniciativní blbec je horší než třídní nepřítel”. Na nositele různých iniciativ se dívám s podezřením: chlapec nebo děvče (věk nerozhoduje), které začne vyvíjet nějaké iniciativy, zpravidla tak činí na něčí popud, touží po uznání, slávě a prebendách. Přeberte si sami, co… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety

A ve stejném dni, kdy se volá po více zbraní Ukrajině dodaných ze všech koutů světa, se vydává ostré varování Číně, aby nedodávala zbraně Rusku. Jakože Rusové si nevystačí se svými vlastními…