Otevřený dopis premiérovi ČR odeslaný v pátek 22. dubna 2022

Lenka Procházková
Lenka Procházková

 

 

Vážený pane premiére,

proti verdiktu z tohoto týdne, že pan Julian Assange může být vydán do Spojených států, už u britské justice není odvolání. Zvrátit jej tak je pouze v silách vlády či osobně premiéra Jejího Veličenstva.


Pan Julian Assange je perzekvován za to, že uplatnil svobodu projevu z těch nejušlechtilejších pohnutek. Skutečné pozadí agresí, vedených v rozporu s Chartou OSN, odhalil statisíci doličných předmětů, o jejichž autenticitě není pochyb. Neohrozil tím jediný lidský život či zdraví, ani národní bezpečnost kteréhokoli státu. Další ničivé války, jež byly v původním plánu, se naopak podařilo odvrátit i nemalou zásluhou WikiLeaks.
Pan Julian Assange je přesto drasticky krácen na svých právech a svobodách již desátým rokem. Vážně to poškodilo i jeho zdraví. Bude-li vydán do USA, je téměř jisté, že stráví zbytek života za mřížemi.


Vláda, jíž předsedáte, i Vy osobně jste se, vážený pane premiére, zavázali našim občanům i okolnímu světu k rozhodné obraně demokratických norem a práv. Svoboda projevu je jejich úhlavním pilířem. Proto se na Vás obracíme s naléhavou výzvou, abyste u svých britských partnerů intervenoval za obnovu všech nezadatelných práv pana Juliana Assange, který se zasadil o věc míru a demokracie obdivuhodně neohroženým způsobem.
Útrapy, jimž je bezdůvodně vystaven, jsou alarmujícím mementem napříč celým demokratickým světem. Vyvoďme z něj včasné a důsledné závěry i v naší zemi!

 

MUDr. Ivan David, CSc., PhDr. Petr Hampl, Ph.D., Ing. Viktoria Hradská, Prof. PhDr. Jan Keller, CSc., Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.,  PhDr. Marie Neudorflová, Ph.D., Eva Novotná, Václav Novotný, Lenka Procházková, Jan Schneider, PhDr. Josef Skála, CSc., plk. Ing. Jaroslav Štefec, CSc., Dr. Ing. Jaroslav Šulc, CSc., Doc. RNDr. Radim Valenčík, CSc., Ivan Vyskočil, PhDr. Zdeněk Zbořil 

Mluvčí našeho dopisu je spisovatelka Lenka Procházková, Jeronýmova 2, 130 00 Praha 3   

 

4.1 9 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 1 rokem

Alespoň víme ,že slušným lidem není lhostejný svět.Díky.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Tak bohužel, Assange skončí v nějakém to sklepení CIA a už o něm nikdy neuslyšíme. Možná jen v tom smyslu, že přiznal CIA spolupráci s Putinem a tím i svou velezradu. V tom případě budou na Západě i u nás pozatýkáni všichni lidé, kteří se ho kdy zastávali.

vaclav
vaclav
před 1 rokem

tomu co se nazývá premierém “české vlády” nemá cenu něco posílat mimo …….

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

To by člověk bezmocí brečel! Žádná spravedlnost není! Paní Procházková, děkuji ale myslím, že apelovat o pomoc našeho nečestného premiéra nemá význam.

Plebej
Plebej
před 1 rokem

Paní Lenku Procházkovou těžko podezírat, že by byla naivní a netušila, jak oslovený (nevážený) premiér zareaguje. Ovšem když už pro záchranu J. Assangeho není jiné cesty, musela to zkusit. Za to náleží velký dík od nás všech!

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Čím to je,že mě napadá něco o tom házení hrachu na zeď?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Léňa je frajerka: odvolává se na demokratické hodnoty a svobodu slova u toho, kdo stál na počátku cenzury v zemi, které má vládnout. Skvělá ironie, to se musí nechat… Reakce je očekávatelná na 100%, tedy můžeme říct s “mdlobnou jistotou”, že Fiala se na celé prohlášení vysere, pokud se mu vůbec kdy dostane do… Číst vice »