Něbenzja: Proč nebyla svolána Rada bezpečnosti na ruskou žádost

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj: regionální novinky

Z tiskového brífinku stálého zástupce Ruska při OSN Vasilije Něbenziji k situaci ve městě Buča (Kyjevská oblast) a souvisejícím záležitostem.

Toto jsou bezprecedentní časy, jak víte. Bezprecedentní je také to, co se stalo včera a dříve dnes. Bylo to bezprecedentní, neuvěřitelné a nemyslitelné. Bylo nám odepřeno zasedání Rady bezpečnosti, o které jsme dnes požádali britské předsednictví. Během svého působení zde jsem měl mimořádné schůze Rady bezpečnosti k mnoha otázkám, které se staly o víkendech, o svátcích v USA atd., a nikdy jsme neprotestovali. To, co se stalo, je něco neuvěřitelného a bezprecedentního v historii Organizace spojených národů. To je fakt,“ uvedl Vassily Nebenzia, stálý zástupce Ruska v OSN k nereflektování požadavku Ruska na svolání mimořádné RB OSN zástupkyní Velké Británie, která nyní vede RB OSN.

„Slyšel jsem dnešní tiskovou konferenci velvyslankyně Barbary Woodwardové. Slyšel jsem otázky, které dostala, a slyšel jsem odpovědi, které dávala. Upřímně řečeno, některé odpovědi prostě nebyla schopna dát. Než budeme mít schůzku, rád bych vám řekl několik věcí, které je velmi důležité vám sdělit – tisku a médiím. Jde o to, co se nedávno stalo a děje kolem Kyjeva,“ pokračoval Nebenzja a dále shrnuje události.

Dne 4. dubna začal kyjevský režim za aktivní podpory svých západních sponzorů propagovat v západních masových médiích falešné zprávy o údajných „zvěrstvech“ ruských vojenských sil ve městě Buča (předměstí Kyjeva) na Ukrajině.

Od samého začátku bylo jasné, že nejde o nic jiného, než o další zinscenovanou provokaci, jejímž cílem je diskreditace a dehumanizace ruské armády a vyrovnání politického tlaku na Rusko. Málokdo z vás ví o ruské armádě, ale ujišťuji vás, že ruská armáda nedělá nic, z čeho by byla obviňována, zejména pokud jde o „krutá zvěrstva“ vůči civilnímu obyvatelstvu. není tomu tak. Nikdy to nebylo a nikdy nebude.

Máme faktické důkazy, které to potvrzují. Měli jsme v úmyslu jej co nejdříve předložit Radě bezpečnosti, aby mezinárodní společenství nebylo svedeno falešným vyprávěním propagovaným Kyjevem a jeho západními sponzory.

Za tímto účelem požádala Ruská federace o svolání zasedání Rady bezpečnosti dne 4. dubna v 15:00 newyorského času, aby se projednala tato ohavná provokace kyjevského režimu.

Chtěl bych zdůraznit, že jsme to udělali již v neděli ve 14:51, celých 24 hodin před požadovaným setkáním, takže tvrzení Spojeného království, že jsme požádali o schůzku „příliš pozdě“, jsou dezinformace.

Naše úsilí se setkalo s ostrým odporem předsednictví Spojeného království s podporou dalších západních delegací, jmenovitě USA, Francie, Irska, Norska a Albánie.

Snažili se vymyslet neplatnou a chabou záminku, aby toto jednání na pondělí nesvolali a trvali na tom, že by mělo být odloženo na úterý.

Velvyslankyně Spojeného království stále tvrdí, a dnes jste to mohli slyšet na její tiskové konferenci, že chtěli mít „informovanější“ schůzku se sekretariátem OSN jako stručnější. To je lež. Nikdy jsme nic nenamítali proti tomu, aby byl v pondělí briefing, a je povinností předsednictva to zajistit. Z naší strany jsme nepožadovali stručnější informace. Během ruského předsednictví jsme na žádost západních delegací tato setkání řádně zajistili, uprostřed dne i noci, bez ohledu na složitý geopolitický kontext a neustálé provokace vůči naší zemi.
 
Rád bych zdůraznil: britské předsednictví otevřeně odmítlo naši žádost o svolání schůze na 4. dubna. A udělalo to dvakrát. Vzhledem k tomu, že se situace kolem Buči přes noc vyvíjela, požádali jsme dnes o naléhavé zasedání Rady v 15 hodin.

Předsednictví si však dovolilo upřesnit, že není důvod mít mimořádné zasedání. Jak uvedli, Spojené království nevěří, že by si situace v Buči vyžadovala okamžitou pozornost Rady bezpečnosti.
 
Jde o jednostranné prohlášení předsednictví Spojeného království, nikoli o rozhodnutí členů Rady. Nyní můžete jasně vidět, co znamená „řád založený na pravidlech“, který prosazuje Spojené království a další západní země v reálném životě. Znamená to, že ukládají pravidla, která jsou pro ně pohodlná, s úplným ignorováním mezinárodního práva a zavedeného jednacího řádu Rady bezpečnosti OSN.

Toto chování je velmi názorné a odhaluje skutečný postoj Západu k ukrajinskému lidu. Zatímco západní delegace blokovaly diskuzi o Buči, kde vidíme jasnou provokaci v klasickém Goebbelsově stylu, která by mohla mít vážné důsledky pro mezinárodní mír a bezpečnost, spěchaly svolat zasedání Rady bezpečnosti o vzdělávání dívek v Afghánistánu. Můžete vidět, jaké jsou jejich skutečné priority.

Důvod, proč to západní delegace dělají, je velmi jednoduchý. Západní věci by neprospělo, kdyby zasedání Rady bezpečnosti svolalo Rusko, protože by to otřáslo protiruským narativem, který pohodlně prosazují. Západní delegace dávají přednost tomu, aby na zítřejší schůzce „prolnuly“ situaci v Buchu s diskusí o humanitární situaci, aby přesunuly pozornost od zinscenované provokace kyjevského režimu. Za tímto účelem Spojené království na základě vlastního uvážení přidalo náš bod programu na zítřejší briefing. Nikdy jsme to neschválili. Je to další ilustrace jejich chování.

Rád bych připomněl článek 2 prozatímního jednacího řádu Rady bezpečnosti. Je jasné, že předsednictvo by mělo svolat schůzi na žádost kteréhokoli člena Rady bezpečnosti.

To, co nyní vidíme, je ostudné a bezprecedentní zneužití předsednických kompetencí ze strany Spojeného království. Zároveň je to ukázka slabosti, která ukazuje, že západní delegace se musely uchýlit k tomuto manévru, aby ztlumily hlas Ruska. To jen dokazuje, že západní delegace se nestarají ani o skutečnou situaci v Buči, ani o autoritu Rady.

Zneužívající, blahosklonná, kolonialistická linie britského předsednictví podkopává samotné základy OSN a my ještě budeme muset posoudit důsledky.

 
Předsednictvo je Chartou pověřeno vedením Rady bezpečnosti. Spojené království nedokázalo vést. Je to ostuda pro britskou diplomacii a nepopiratelná skvrna na její pověsti.

Vzhledem k nedbalosti britského předsednictví jsme se rozhodli svolat tuto tiskovou konferenci, abychom objasnili Západem podporovanou provokaci kyjevského režimu v Buči.

Rád bych vám představil skutečná fakta o Buči.

Za dobu, kdy je město pod kontrolou ruských ozbrojených sil, ani jeden místní obyvatel netrpěl žádnou násilnou akcí.

Dokud bylo město pod kontrolou ruských ozbrojených sil, místní se volně pohybovali po městě a používali mobilní telefony. Pokud by tomu tak bylo, mohli by na sociální média zveřejnit jakoukoli fotografii a videozáznam jakéhokoli teoretického „obtěžování“. To se však nestalo.
 
Dovolte mi vyjádřit se k vývoji v chronologickém pořadí.

Dne 30. března po dalším kole jednání v Ankaře ruské ministerstvo obrany oznámilo stažení sil z řady regionů, včetně Buči.

Tuto skutečnost druhý den potvrdil starosta Buči. Anatolij Fedoruk ve svém videu z 31. března prezentoval stažení ruských sil jako vítězství ukrajinské armády. Zajímavé je, že nezmínil žádná masová zvěrstva, mrtvá těla, zabíjení, hroby nebo něco podobného. Je těžké si představit, že starosta města může „zapomenout“ řešit tak zničující scénář.
 
Dovolte mi, abych vám ukázal video, které zveřejnil pan Fedoruk . Jak uvidíte, vypadá šťastně a usměvavě. Je těžké si představit, že se takto chová na pozadí „masakru“ v ulicích. To je v ukrajinštině, ale jak jsem řekl, je velmi rád, že se ruské jednotky stáhly, což považuje za velké vítězství ukrajinské armády. Nezmiňuje se o žádných zvěrstvech ve městě.

Toto video bylo zveřejněno na kanálu „Ukraine 24“ 1. dubna. Rád bych zdůraznil – nic o „zvěrstvech“ nebylo odhaleno 1. dubna .

Dovolte mi také ukázat fotografii Zhana Belenjuka , poslance ukrajinského parlamentu, který podle svých zpráv na sociálních sítích navštívil Buču poté, co znovu získal kontrolu ukrajinskou vládou. Jak je vidět, také se usmívá. Je veselý. Ve svých zprávách nezmiňuje žádná mrtvá těla. Ani jeden odkaz na „zvěrstva“.

2. dubna zveřejnila Národní garda Ukrajiny na oficiálních zdrojích video z Buči. Dovolte mi ukázat vám záběry. Video zachycuje příslušníky ukrajinských ozbrojených sil při vstupu do Buči . Na záběrech nejsou vidět žádná mrtvá těla v ulicích. Ukrajinská armáda vyslýchala několik lidí na různých místech po městě. Nikdo z nich neřekl ani slovo o nějakém „masakru“ nebo masovém zabíjení. Kamera také zachycuje pozadí za těmito lidmi, bez mrtvol v dohledu.

Abych to shrnul, neexistují žádné zprávy o zvěrstvech, která jsou akreditována ruskou armádou v Buči, k nimž došlo předtím, než ukrajinská armáda ovládla město. Čtyři dny poté, co ruská armáda opustila město Buča, nebyla jediná známka „zvěrstev“. Opakuji – nikde ani jediný odkaz.

Nechvalně známé video zachycující těla na městských silnicích se objevilo až 3. dubna . Je plné nesrovnalostí a nehorázných lží. Podle jeho autorů ležela těla v době natáčení videa na ulicích minimálně 4 dny. Těla však nejsou ztuhlá. Jak je to možné? Je to proti zákonu biologie. Těla nevykazují známky rozkladu známé soudním znalcům, včetně mrtvolných skvrn. Rány neobsahují žádnou krev.

Další bod ilustrující, že toto video je falešné.

Ukrajinské síly používají buď modré nebo žluté náramky nebo pruhy. Protože členové ukrajinské milice nenosí vždy vojenské uniformy, místní civilisté v Buči nosili bílé pruhy na pažích, když byly ruské síly umístěny v Buči. To bylo provedeno, aby se zabránilo chybné identifikaci civilistů od členů milice. Když ukrajinské síly vstoupily do města, střílely na lidi s bílými pruhy a zabíjely civilisty. Existuje video ukazující rozhovor mezi příslušníky ukrajinských jednotek . Na sociálních sítích jej zveřejnila takzvaná „teritoriální obrana“ – radikální nacionalistická bojová skupina. Jeden z radikálů se ptá, jestli může střílet do lidí bez modrých pruhů. Druhý potvrzuje, že je to přípustné.

Doufám, že důkazy, které jsme dnes předvedli, ve vás nenechají žádné iluze, že video šířené kyjevským režimem je hrubý padělek. Nevydrží žádnou kontrolu. Nicméně někteří západní vůdci, například německý spolkový kancléř Olaf Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron a samozřejmě britská ministryně zahraničí Liz Trussová, se již postavili, aby podpořili tento falešný příběh.

To, co se stalo v Buči, je přesně útok pod falešnou vlajkou ze strany kyjevského režimu a jeho západních sponzorů. Možný cíl této provokace je děsivý a vrací noční můry o nacistických zločinech za druhé světové války.

Jakmile Vladimír Zelenskij dorazil do Buči, naznačil, že tento „incident“ ospravedlňuje jakoukoli „necivilizovanou reakci“. Tím v podstatě potvrdil, že kyjevský režim považuje genocidu za způsob válčení. Nyní mají nacionalisté záminku ke spáchání skutečného masakru nevinných ukrajinských lidí, kteří je popravují jako „zrádce“. Chceme, aby svět zůstal ve střehu, a vyzýváme Radu, aby nedopustila, aby k těmto strašlivým očistám došlo.
 
Na závěr bych rád zopakoval, že ruské vojenské síly jednají v přísném souladu s mezinárodním humanitárním právem a nezaměřují se na civilisty a civilní objekty. Pokud bychom sledovali agresivní cíle, jako jsou cíle koalice pod vedením USA v Iráku, rozsah ztrát a devastace by byl o čísla horší. Jako v Rakká a Mosulu, které byly bombardovány Spojenými státy na popel a zabily tisíce civilistů, včetně žen a dětí, jejichž těla byla ponechána nepohřbená týdny a dokonce měsíce.

VIDEO Z VYSTOUPENÍ

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 2 lety

Jestliže se obecně říká,že někomu nevěřím ani Dobrý den,pak Angličanům nevěřím ani Dobrý.Pro Spojené kralovství se-ještě více než pro “Česko” hodí to známé:Poturčenec horší Turka.Prostě 51.hvězdička na pruhovaném praporu.Britové jsou historicky největší a stálý nepřítel Ruska(dříve SSSR),kterému nejvíce škodil a škodí.Britové jsou mistři podlosti a prolhanosti,vrahové,co pak vinu házejí na své nepřátele,které potřebují… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 2 lety

Bezprecedentní? Opravdu? Vzpomínáte na Rusko(SSSR)-Finskou válku? Tehdy nebylo sovětskému zástupci v “lize národů” umožněno vystoupit. Proč? Svět byl tehdy mnohem naivnější a mohlo by jej vystoupení sovětského představitele řádně vyděsit. Ten by mohl národům světa prozradit kdo stojí za Hitlerem a proč smlouva Molotov-Riebentrop. Sověti tehdy obsadili svoje bývalé území, patřící Rusku ještě… Číst vice »