PŘESUN RUSKÝCH JEDNOTEK NA UKRAJINĚ JE ZPŮSOBEN VOJENSKÝMI DŮVODY

Na Ukrajině pokračuje speciální vojenská operace (SVO) ruské armády. Některé z jejích klíčových bodů jsou v materiálu ruského webu Argumenty nedeli (Argumenty týdne). Jde o popis událostí a tendencí války na Ukrajině z ruského pohledu, který je nám ulhanými, manipulujícími a propagandou NATO plnými médií za pomoci vládou “doporučené” cenzury odepírán. Válku na Ukrajině redakce Nové republiky odsuzuje, ale zároveň se domnívá, že věcný pohled na ukrajinské události bez informací a názorů z ruské strany není možný.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj
Palivová smyčka

Jedním z hlavních cílů raketových a leteckých úderů do konce prvního měsíce speciální vojenská operace (SVO) ruské armády byla palivová infrastruktura Ukrajiny . Konkrétně čerpací stanice, sklady pohonných hmot a maziv Ozbrojených sil Ukrajiny, které byly od prvních dnů aktivně ničeny, ale byly pokusy  o jejich obnovu, a také sklady v ropných rafinériích. Zasahují je vzdušné, pozemní a námořní řízené střely, a to jak dalekonosné, tak operačně-taktické. V jednom z rámů sledovací kamery během nedávného útoku na ropný sklad v Oděse se rozsvítila střela Kh-59M2 / MK2 s dosahem asi 300 km, obvykle používané údernými letouny frontového letectva proti lodím nebo silně opevněným cílům, jako jsou mosty nebo kryty. Určitě se k takovým útokům používají i bombardéry s naváděnými nebo konvenčními bombami a útočné drony. A pokud je cíl relativně blízko, klidně tam poletí i řízená střela Tornado-S MLRS. Naštěstí nyní existuje několik sériových modelů a aktivně se používají.

Tomu se snaží čelit zbytky ukrajinské protivzdušné obrany, ale prakticky to nedává smysl . Každou noc na různých místech Ukrajiny hoří nové obrovské ohně, které se často ani nesnaží uhasit – vše dohoří samo. Snaží se tyto ropné sklady přestavět, ale několik opakovaných náletů ukázalo, že tato praxe je sledována. Dostali jsme se také do rafinérie, konkrétně v Oděse a Kremenčugu. Navíc je třeba poznamenat, že výroba a rozvody nejsou ničeny – budou se hodit později. Jsou zničeny sklady paliva nebo některá důležitá zařízení, která nelze rychle obnovit, ale bez kterých nelze pracovat.

Na Ukrajině úřady dokonce zakázaly natáčet a nahrávat záběry ničení objektů. Údajně proto, aby Ozbrojené síly RF neznaly výsledky. To je hloupost – údery jsou vždy řízeny drony a satelitním průzkumem. Takže toto opatření, stejně jako předchozí zákazy natáčení zničených kolon a objektů Ozbrojených sil Ukrajiny, slouží jen k oklamání obyvatelstva . Pravda, na rozdíl od vyhořelých kolon a vojenských základen se sklady ropy a rafinerie nacházejí na hranicích města nebo poblíž nich, takže celé město stejně všechno vidí. A videa se i přes zákazy stále šíří po webu.

„Palivová smyčka“ vržená ruskou armádou na Ukrajinu ji stále více dusí. Jestliže se před časem i v jednotkách Ozbrojených sil Ukrajiny na Donbasu nevydávalo více než 50-60% paliva z normy, nyní už ani to není. Jinde je problém ještě palčivější. Zároveň není dotčena struktura exportního potrubí.

Říkají, že nepřátelské vedení kvůli tomu, že nebylo kam skladovat palivo, rozhodlo palivo a maziva ukrýt ve vlacích na nádražích nebo v cisternách. Začaly proto nálety i na dopravní železniční uzly – i takové vlaky budou zničeny. A v nádržích nákladních aut se toho moc schovat nemůže a auta budou zadržena na silnicích a v oblastech koncentrace. Tak to bylo vyřešeno v Sýrii. Ropa a ropné produkty jsou krví armády a ekonomiky. Bez nich se můžete rychle ocitnout v XIX století. Před nadcházejícími vážnými bitvami je to velmi důležité a nezbytné opatření.

Ruské letecké síly věnují pozornost systémům pro zajištění elektrické trakce lokomotiv na železnici. Pokud jsou vyřazeny, hlad po palivu bude mnohem silnější a na dieselových lokomotivách nemůžete provozovat celou železniční síť. Dieselové lokomotivy navíc spotřebují hodně paliva. Dříve se ruská armáda železnic téměř nedotýkala, zřejmě nechtěla zasahovat do evakuace lidí. Ale protože se NATO rozhodlo, že se pokusí dodat na Ukrajinu těžké zbraně, je možné, že bude pokračovat praxe napadání klíčových železničních uzlů a dokonce i mostů. To může eliminovat snahu NATO dodávat na Ukrajinu těžké zbraně.

 

Otázka ohledně plánů v území

Bohužel ruské ministerstvo obrany není příliš ochotné odhalit skutečné cíle, úkoly a plány speciální vojenská operace (SVO) ruské armády. Stejně jako politické vedení země. I když už byly zaregistrovány narážky členů státní administrativy na osud osvobozených území. Například senátoři Rady federace se svými prohlášeními, že „Ukrajina si pravděpodobně nebude moci v důsledku operace udržet suverenitu“, s vysvětlením, že tuto suverenitu Ukrajina nikdy neměla. O osudu řady ukrajinských území však mnohem více vypovídají skutečné činy.

Například v jižních oblastech, tedy v Chersonské a Záporožské oblasti , vojenské úřady od samého počátku aktivně zavádějí nové směrnice. Tam se pod patronací vojenských velitelů vytvořily první vojensko-civilní správy (VGA) . Pořádkové síly Ruské gardy, FSB a nově vzniklých „dočasných útvarů vnitřních věcí“ již aktivně „prosévají“ provokatéry a sabotéry a „bývalé“ ze struktur ukrajinských ozbrojených a bezpečnostních složek, kteří se skrývají.  Vznikají jakési lidové oddíly a kozáci. Běžným občanům byly odpuštěny dluhy za bydlení a komunální služby a dluhy vůči ukrajinským bankám a sazby byly sníženy na průměrné ruské. Bylo přijato mnoho opatření k oživení obchodu a zajištění přístupu místních farmářů a podnikatelů na ruské trhy.

Od dubna navíc na těchto územích paralelně obíhá ruský rubl, aktivně vysílají ruské TV kanály (ukrajinské jsou vypnuté) a rozhlasové stanice. Samozřejmě v ruštině. Otázkou je začátek vzdělávání na školách již podle ruských učebnic a programů nebo podobných z DNR/LNR. Všude se odstraňují ukrajinské vlajky – nahrazují je ruské. Odstraněny jsou ukrajinské symboly jako například nekonečné “trojzubce”. Obecně je scénář velmi jasný. Jak však to celé nakonec dopadne, je otevřenou otázkou, i když dohady existují. Oficiální orgány Ruské federace na toto téma ale stále mlčí.

 

Odešli, aby se vrátili

To se ale na severních územích Ukrajiny – Kyjevské a Černihovské oblasti, nestalo. A proto náhlé stažení sil severních operačně-taktických skupin ruské armády z těchto regionů nevypadalo až tak zvláštně. Vznikl vnitřní pocit, že tentokrát tam Rusové nepřišli navždy ale nakrátko. Někteří se rozhodli, že tyto akce jsou výsledkem tzv. “proces vyjednávání” – ale není tomu tak. Vojenské plány generálního štábu jen málo závisejí na mluvící dílně pana Medinského (viz vyjednavač s ukrajinskou delegací v tureckém Istanbulu -pozn.red.N.r.). Snad hlavním cílem těchto jednání s Kyjevem je ukázat neschopnost Ukrajiny vyjednávat. I když otázka zní – komu ukázat? Na Západě stále věří jakýmkoli nesmyslům od Zelenského a v Rusku tato jednání pouze podráždí obyvatelstvo, „obviněné“ z války až do úplného vítězství.

Samotné stažení z vojenského hlediska neznamená pro Kyjev žádné „vítězství“. Tam mohou informaci “překonat” pouze před budoucí “zradou”. Vše přitom ochucovat fejky o “masakru v Buče” a tak dále. Je tu jen jeden nepříjemný moment – ​​Ozbrojené síly Ukrajiny blížící se k našim a běloruským hranicím mohou začít ostřelovat naše území. A pak musíte jednat. Případně se vrátit.

 

Bitva o jih a východ

Stahování a přesuny jednotek ze severní strany fronty jsou způsobeny čistě vojenskými důvody. Není známo, zda tyto akce byly v původních plánech v takovém objemu. Pravděpodobně ano. Nebo byly upraveny, protože nyní je potřeba soustředit mnohem více sil na východní a jižní frontu.

Účelem těchto akcí může být dokončení obklíčení Donbasského seskupení ozbrojených sil Ukrajiny, čítající asi 45 tisíc lidí . S jeho následnou pitvou a ničením a donucováním ke kapitulaci. Zároveň musí být poraženy síly shromážděné v oblasti Záporoží a Dněpropetrovska , které podle očekávání ozbrojených sil Ukrajiny použijí k deblokaci budoucího „obklíčení“ . To povede k pádu ukrajinské moci v těchto regionech a vojenské katastrofě Ukrajiny na celém východě. Cestou by měl být vyřešen problém „charkovského pytle“, kde sedící skupina představuje hrozbu pro naše území v Belgorodu , jak každý nedávno viděl. Charkov je třeba obsadit.

Donbasské uskupení Ukrajiny je však již téměř v polokotli. Ukrajinci teď nemohou ustoupit – ústup po stepních cestách pod palbou našich raketových vojsk a dělostřelectva a pod nálety vzdušných a bezpilotních letounů bude  horší než běloruské cesty v létě 1944 během operace Bagration pro Němce. Pokus o odblokování na terénu stejných stepí povede ke stejnému výsledku.

Manévrovací válka je něco, v čem jsou ozbrojené síly RF vynikající, ale ozbrojené síly Ukrajiny to vůbec neumí. Takže bitva v Pavlograd Bulge, jak už byla nazvána, se nestane bitvou ovladatelnou. Ozbrojené síly Ukrajiny jako obvykle ucpou osady a pokusí se schovat za zády civilního obyvatelstva. Budou muset být odpleveleni a vykopáni na dlouhou a únavnou dobu, ve snaze chránit civilisty a utrpět méně ztrát.

Jaroslav Vjatkin, zdroj Argumenty nedeli