V západní válce proti Rusku je postřelený i zelený úděl

František Roček
František Roček

 

převzato

První „nový“ uhelný důl v Británii po desetiletích na pokraji schválení, píše The Telegraph.
Je to důsledek protiruské britské státní hysterie a vyplazený jazyk na zelenou protičmoudíkovou iniciativu.

23. dubna 2022 oznámil Telegraph, že po té co hurá nesmyslně zavřeli Britové uhelné doly, protože si mysleli, že jim stačí něco plynu a připravili desítky tisíc horníků o práci, je na spadnutí schválení prvního britského uhelného dolu po desetiletích, protože velkobritánský kabinet se tulí k návrhu odstavit zemi od ruského dovozu plynu.

Ministr bydlení vydumal, že je nutná podpora otevření dolu v Cumbrii, který bude poskytovat životně důležité dodávky pro ocelárny. Věří tomu i vysoce postavené zdroje Konzervativní strany. Rozhodnutí pana ministra Govea bude nyní záviset na doporučeních. Neboť Woodhouse Colliery, první hlubinný uhelný důl ve Velké Británii po 30 letech, dostal již v říjnu 2020 zelenou od místních radních, ale ministři zahájili administrativní proceduru až o šest měsíců později po odporu aktivistů před konferencí o změně klimatu Cop26.

Začalo to tím, že Britové zjistili, že bez masivních dodávek ruského plynu se neobejdou, a jeho politické omezené je vlastně sabotáží proti britské energetice. Ale nebylo možné se takto vyjadřovat, protože Rusko bylo v britské mocenské politice stále více v oblasti „Fuj“. Proto jeden ze záchranných programů bylo otevření tohoto dolu.

Neboť mírně debilní britský premiér Boris Johnson si chtěl udělat pozitivní show z antičmoudíkového sabatu (konference o změně klimatu Cop26), v listopadu na summitu v Glasgow zatlachal, že “není pro více uhlí”, ale zdroje z Whitehallu uvedly, že rusko – americká válka na Ukrajině sjednotila kabinet ve prospěch těchto plánů.

Důl bude produkovat koksovatelné uhlí, základní složku při výrobě oceli, která nebude spalována v elektrárnách. Británie dovážela 40% svého koksovatelného uhlí z Ruska. Gove má na své konečné rozhodnutí čas do 7. července, ale zdroje z Whitehallu uvedly, že by to mohlo přijít mnohem dříve – potenciálně již v polovině května.

Tata Steel a Číňany vlastněná British Steel mezitím přestaly dovážet ruské koksovatelné uhlí. Obě společnosti našly alternativní dodávky z dolů ve Walesu, USA a Kanadě, uvedly vládní zdroje. Šéfové společnosti West Cumbria Mining, vlastníka lokality jsou samozřejmě spokojeni.

Tradičně v médiích „nejmenovaný“ odborník řekl: „Je jasné, že svět se změnil. Ukrajina nám připomněla, že energetická a komoditní bezpečnost je primární povinností každého státu. Pokud je odpovědí více obnovitelné energie, jednoduše nemůžete stavět obnovitelné elektrárny – solární, přílivové, vodní nebo větrné – nebo jaderné, bez oceli. Bez metalurgického uhlí nemůžete vyrábět ocel. A nechcete ho dovážet z poloviny světa nebo z Ruska.”
Spokojeni jsou i v Asii, kde využijí uvolněné ruské uhelné kapacity pro svůj ocelářský průmysl.

 
(rp,regionalninovinky.cz & prvnizpravy.cz,foto:arch,)

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 1 rokem

To i věrchuška zdejší republiky se úspěšně zařadila do houfu těch protiruských, aby se jako ten idiot dobrovolně střílela do vlastního kolena. A všestranně (politicky, ekonomicky, kulturně ..) tím škodila bytostným zájmům lidu obecného. Stihla toho natropit již tolik, že náprava bude trvat po celá desetiletí, pokud se na ni vůbec dostane. Protože… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem

Tak se nám to v té Evropě nějak divně odkopává.
A zase je tam ten čarovný dodavatel. To je ale milostivá země, to USSA.
Vazalové z Bruselu, opět kálí na své občany. A Londýn? Ten je vlastně USSA.
Anglosaská mocenská nadutost.