Chimérická unie

Zelenskij a Duda rozdmýchávají staré slovanské spory mezi Východem a Západem

Fotografie z Vjerchovnej rady Ukrajiny zachycuje objetí Andrzeje Dudy a Volodymyra ZelenskéhoMarně, marně západní Evropa snila o tom, že když bude svéhlavému Polsku poskytovat půjčky, že ho jednoho dne obrátí vzhůru nohama a bude požadovat, aby se podřídilo celoevropskému právu. Tedy pravidlům Evropské unie.

Polsko si vzalo úvěry v hojné míře – více než 160 miliard eur, což mu umožnilo rozvíjet ekonomiku, retušovat dříve ponurý vzhled měst a srovnat silnice, na což jsou Poláci hrdí jako na vlastní úspěch. Vláda evropského práva se však neosvědčila. Polská duše nemůže existovat bez bujaré šlechtické svobody! Především se polští úředníci rozhodli pěstovat soudce podle vlastního uvážení. Konflikt mezi Polskem a EU začal poté, co Varšava v únoru 2020 přijala zákon o reformě soudnictví, který změnil postup jmenování soudců polského Nejvyššího soudu, požadavky na ně, věk odchodu soudců do důchodu a zavedl také novinku o právu polského prezidenta jmenovat soudce znovu podle své vůle.

Ještě dříve se polská média stala nástrojem moci. V rozporu s evropskými řečmi o svobodě médií vyměnila v roce 2015 strana Právo a spravedlnost (PiS) vedení veřejnoprávních médií, donutila všechny troubit na stejný roh a dostala média pod tvrdou kontrolu bezpečnostních složek. Evropský soud pro lidská práva, který byl svědkem této pohanské demokracie, rozhodl, že Polsko hrubě porušuje evropské právo, když staví národní zákony nad evropské.

Došlo to tak daleko, že Evropský parlament schválil usnesení, v němž vyzývá Evropskou komisi a Radu EU, aby okamžitě zahájily soudní řízení kvůli porušování zásad evropského právního státu ze strany Polska. A zároveň je třeba odmítnout přidělení finančních prostředků z fondů EU Varšavě. A Poláci tyto prostředky nutně potřebovali. Z balíčku mimořádné pomoci EU ve výši 1,08 bilionu eur mělo být Polsku převedeno celkem 25 miliard eur. Poláci však všechny výzvy adresované EU tvrdošíjně ignorovali. Výsledkem byla pokuta 1 milion eur denně. Brusel počkal, až výše polského dluhu vůči pokutě dosáhne 100 milionů eur, a pak zapnul měřič a slíbil zmrazit platby do polského rozpočtu.

EU také hrozí, že zablokuje přístup k rozvojovým grantům a strukturálním projektům na období 2021-2027 v hodnotě přibližně 70 miliard eur. Bezplatné služby pro Poláky začínají končit! A když k tomu připočteme nadcházející splátky dříve nahromaděných půjček, Varšavu čeká perspektiva „jíst, pít, pařit, počítat – plakat“. Společnost Oxford Economics odhaduje, že pokud by EU přestala Polsku platit do konce roku 2023, zlotý by mohl vůči dolaru ztratit více než 12 % a růst HDP by se zpomalil o 1,4 %.

Tento skandál ve šlechtické rodině mohl trvat ještě dlouho, kdyby se Varšava nevystavila Ukrajině.

Na jedné straně zchudlý, okradený ukrajinský mužík ochotný ustoupit mladíkovi z města se nebrání tomu, aby Polákům udělal radost – aby s nimi vytvořil říši “od Mohyly k Mohyle”, jak o tom snily generace gonorských šlechticů. A tady se Polákům splní sen, jen se musí opatrně. Na druhou stranu integrace Polska s válčící zemí změní jeho postavení v EU. Budou Evropané tak drzí a odmítnou bojujícímu Polsku odpuštění dluhu a nové tranše pro „společnou věc“? Štěstí mu letí vstříc a Andrzej Duda jede do Kyjeva. Tam se objímá se Zelenským a společně budují vzdušné zámky „nového impéria“, v němž se Poláci stanou členy ukrajinské Rady, vlády, zvláštních služeb a celé té bižuterie, která představuje ukrajinský stát. Setkání Poláka a ukrajinského Žida v Kyjevě vypadá neobvykle, jako by oba něco čichali. Přemýšleli o tom, jak na jejich plány zareagují Evropané, kteří za konflikt na Ukrajině platí stále vyšší cenu?

Poláci touží lovit ryby v neklidných vodách, ale pokud vznikne nová unie, Polsko se stane cílem ruských ozbrojených sil. Jedno je jasné: cílem se stane letiště a překladiště v polském Rzeszowě a ukrajinské nebe uzavře ruská protivzdušná obrana, aby odřízla vojenské dodávky.

Je předčasné spekulovat o výsledku tohoto chimérického spojení, ale je jisté, že staré spory mezi východními a západními Slovany vypuknou s novou silou.

Autor: Dmitrij Sedov, zdroj:  FondSK, překlad Zvědavec

5 2 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Není to foto z té buzerantské party, kde se objevily opičí neštovice? Poláci, to je humus, ti jsou schopni vlézt do zadku komukoliv, kdo je předtím ponížil, národ bez důstojnosti. Dnes jsem četl, že sem chce Zelenský zase přijet škemrat o prachy, už to stačilo, on si vydělal na korupci miliardu USD… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Když vidí Polák jak po stožáru letí nahoru Polská vlajka – pláče. Když mu za ní někdo nabídne zlotku – tak jí prodá. (Otto von Bismarck ?)

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Polák už má asi v genech ohledně zahraniční politiky posrat co se posrat dá. Myslím, že v dějinách Evropy nenajdeme stát, který by vlastním přičiněním tolikrát zaniknul a přičiněním druhých (když se to hodilo) zase vzniknul. Když tak mě opravte.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

Kedmi upozorňuje ! Polsko čeká krutá odplata 
https://www.youtube.com/watch?v=RBWF4yRU_Xw

“Bude se opakovat rok 1939, kdy Varšava počítala s pomocí Anglie a Francie ?!”

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Když troubovitého Poláka vehnal Londýn do války s Němcem, smluvně sliboval i s Frantíkem okamžitou vojenskou pomoc. To také obě mocnosti splnily. Po napadení Polska se na hranici odehrávali mezi Němci a Angličany velmi tvrdé fotbalové mače. Fotečky se dochovaly, ale výsledky těch sportovních bojů nejsou věrohodně doloženy. Než se domluvil fotbálek mezi Německem a Francií… Číst vice »