Retro: Zesílený výslech v režii CIA

Není těžké dokázat, že techniky mučení CIA používané za prezidenta Georgea W. Bushe byly totožné s metodami používanými Gestapem nacistického Německa a byly občas ještě horší.

Na konci roku 2014 byla zveřejněna zpráva senátního výboru USA o praktikách CIA při vyslýchání zajatců. První zprávy o zacházení se zajatci se objevily po irácké válce, kde novináři odhali praktiky, jež panovaly ve věznici Abú Ghraib. Kromě Guantánama měla CIA síť tajných věznic v Afghánistánu, Thajsku, Rumunsku, Litvě a Polsku.

Po teroristickém útoku z 11. září prezident George Bush mladší povolil speciální výslechové metody – tedy přesně řečeno – mučení zajatých bojovníků. Není těžké dokázat, že techniky mučení CIA používané za prezidenta Georgea W. Bushe byly totožné s metodami používanými Gestapem nacistického Německa a byly občas ještě horší. Pro sepsání metodiky mučení byla použita německá příručka Gestapa. Dokonce i slova „zesílený výslech“ (to je eufenismus z příručky pro mučení) jsou doslovný překlad německých slov „verschärfte Vernehmung.“

Původní zpráva měla 6 700 stran, jejichž sepsání zabralo americkému senátnímu výboru pro zpravodajské služby téměř čtyři roky. Protože to bylo moc dlouhé, vydal senát pětisetstránkové shrnutí případu. Barack Obama senátní zprávu okomentoval tím, že zmíněné metody výrazně poškodily celosvětovou pověst USA (i když tato zpráva není zdaleka všechno, co poškozuje pověst USA.)

Zveřejnění zprávy schválil svým hlasováním US senát. Má to však malý háček. Senátor  McGovern přiznal, že je to nynější ředitel CIA John Brennan, kdo rozhoduje, které části zprávy mohou být zveřejněny.

CIA celé roky lhala americké vládě a veřejnosti o svých brutálních vyšetřovacích metodách a zveličovala závažnost zločinů svých vězňů. Mluvčí CIA řekl, že to byl prezidentský program, schválený, koordinovaný a řízený přes Bílý dům. Bývalý americký prezident George Bush mladší věděl o brutálním a systematickém týrání vězňů na americké základně v kubánském Guantánamu a schválil ho, třebaže to nyní popírá.

Mnoho senátorů  samozřejmě vydání zprávy kritizovalo. Vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell tvrdil, že nestandardní postupy podle něj byly nutné. Vedení republikánů tvrdí, že netradiční výslechy podle nich pomohly zadržet předáky teroristů a zabít vůdce teroristické sítě al-Kájda Usámy bin Ládina. Samotná zpráva to však popírá. Brutální výslechy CIA přinesly mnoho zavádějících a špatných informací. Mnohé bylo možné si přečíst v novinách. Je samozřejmé, že mučení lidé si vymýšleli, aby se vyhnuli dalšímu utrpení. Součástí mučení byly i výhružky. Agenti CIA vyhrožovali mučeným, že ublíží jejich dětem. Také hrozili, že znásilní jejich matku, nebo tím, že jejich matce podříznou krk. Americká tajná služba proto podle dokumentu informace získané mučením zveličovala, aby brutální výslechové metody ospravedlnila.

CIA na svoji obhajobu tvrdí, že rozvědka od Bílého domu a ministerstva spravedlnosti opakovaně požadovala právní a politický souhlas s postupy uplatňovanými v Guantánamu a že takový souhlas získala.

Z dokumentu rovněž vyplývá, že CIA neprávem zadržovala nejméně 26 lidí, které zařadila do svého programu výslechů a tajných věznic. Je hrozné uvědomit si, že Američané měsíce mučili úplně nevinné lidi, kteří jim nemohli žádné informace poskytnout, protože jednoduše nic nevěděli. Vzhledem k tomu, že se jednalo cca o sto lidí podrobovaných mučení, byla plná čtvrtina z nich nevinných. Zajímalo by mne, zda se Bílý dům alespoň těm nevinným omluvil.

Po nástupu do funkce Obama sice sliboval zavřít věznici Guantánamo, ale dodnes to neudělal. Za to dnes slibuje: „Už nikdy se k těmto metodám neuchýlíme.“ (Ještě tomu tak uvěřit.)  Uvolnění informace veřejnosti bylo prý důležitým krokem v procesu zajistit, aby se takový scénář nemohl nikdy opakovat.

Zde je několik metod používaných agenty CIA.

  • Jako první byla zveřejněna metoda waterboarding. To byl vězeň přivázán na šikmé prkno hlavou dolů. Hlavu měl přikrytou hadrem. Potom mu na hlavu lili vodu, dokud nezačal zvracet. Vězeň měl dojem, že se topí. To se provádělo několikrát za sebou. Khaled Sheik Mohammad, o kterém se americká vláda domnívala, že byl osnovatelem 11. září, byl tomuto postupu vystaven 183krát.
  • Fackování a kopání bylo na denním pořádku.
  • Nedostatek spánku a stresové pozice zadržených osob.
  • Zadržení byli často voděni po dobu 180 hodin v kuse ve stresových polohách, nazí a s rukama v poutech nad hlavou. Často byli spoutaní pověšeni za nohy ke stropu.
  • Jeden zadržený byl připoután ke stěně ve stoje po dobu 17 dnů. Redha al-Najar, bývalý bodyguard Usámy bin Ládina a jeden z prvních vězňů, byl s kapucí na hlavě  podroben poslechu velmi hlasité hudby střídavě s výslechy, aby se mu zabránilo spát. O měsíc později vyšetřovatelé CIA zjistili, že al-Najar je „zlomený muž“ na pokraji „úplného zhroucení“.
  • Gul Rahman byl zavěšen v poutech na stěně své cely, pro „nespolupráci“ mu odebrali tričko a byl připoután na betonovou podlahu. Další den našli Rahmanovo mrtvé tělo. Pitva zjistila, že pravděpodobně zemřel na podchlazení.
  • Zadržení byli podrobováni „rektálnímu krmení“ a „rektální rehydrataci“. Asi každý si domyslí, o co šlo. Klystýr byl podáván s úmyslem zajistit výživu, když už normální podávání jídla nebylo možné. V druhém případě šlo o naplnění střev vodou. Vězeň Majid Khan byl umístěn s hlavou níže než jeho trup a jeho oběd, který se skládal z těstoviny s omáčkou a rozinkami, byl do něj vpraven („pureed“) rektální infuzí.
  • Vězni byli většinu času drženi nazí, při přesunu měli kápi na hlavě. Během přesunu byli biti a mlátili jim hlavou proti zdi.
  • Jiní vězni byli zavření v malých boxech nebo drženi několik týdnů v tmavých samotkách s hlasitým hlukem nebo neustále hrající hudbou.
  • Vězni museli pochodovat nazí s rukama v poutech nad hlavami
  • Někteří byli připoutáni ke stropu hlavou dolů oblečeni jen do pleny, aby byli nuceni kálet sami na sebe.
  • Vězni byli pravidelně podrobováni fingovaným popravám, během nichž se domnívali, že budou zabiti.
  • Sexuální ponižování bylo oblíbené. Násilně uspořádali zadržené v různých sexuálně pozicích pro fotografování. Nutili skupiny mužských zadržených masturbovat, přičemž je fotografovali a nahrávali na video. Nahnali nahé mužské zadržené osoby na hromadu a pak na ně skákali.
  • Nahému vězni připojovali vodiče na jeho prsty, prsty u nohou a penis. Simulovali tak elektrické mučení.
  • Uvázali pás kolem krku nahého vězně a vodili ho jako psa. Zastrašování zadržených psy bylo velmi časté. Pokousání a jiné vážné zranění od psů zadržených osob nebylo výjimkou.
  • Ani znásilnění ženských vězňů příslušníky MP nebylo výjimkou.
  • Běžné bylo znásilnění zadržených násadou od koštěte do rekta obětí.

Jména mnohých obětí mučení často chybí – v neposlední řadě Chadídžy Al Saadi, kterému bylo pouhých 12 let.

Je zadokumentováno osm případů, v nichž agentura tvrdila, že mučením získala kvalitní zpravodajské informace. Jenže  senátní Výbor pro zpravodajskou činnost dospěl k závěru, že tyto informace jsou dostupné na jiném místě, aniž by bylo nutno se uchylovat k brutálním výslechům. Drsné metody nepřinesly jedinou zásadní zpravodajsky cennou informaci, kterou by nebylo možné získat jinými než donucovacími prostředky.

A samozřejmě tato uveřejněná zpráva byla zaměřena pouze na malou část zneužívání vězňů, které se dělo po celém světě více než deset let.

Vzhledem k „nedostatečným důkazům“, nemůže být nikdy zveřejněna úplná zprávu o tom, kolik bylo osob zadržených CIA a jak „speciálně“ s nimi bylo zacházeno ve vazbě. Vedení mučícího programu CIA pro zadržené bylo podle zjištění zprávy „nedostatečné a naprosto pochybné“.

Máte toho už dost? Možná ještě více znepokokující je ale způsob, jak Amerika reaguje na toto zveřejnění. Kde je bouřlivá reakce společnosti?  Kde jsou výzvy, že ti, kteří se toho účastnili, musí být vyhozeni ze zaměstnání a zatčeni? Kdo se chystá do vězení? Bohužel zpráva brzy vyšumí a zmizí ze zřetele spoleřnosti. A zdá se, že Barack Obama naprosto nemá v úmyslu hnát někoho k odpovědnosti za to, co se stalo. Vydal toto prohlášení :

„Žádný národ není dokonalý. Ale jedna ze silných stránek, které dělají Ameriku výjimečnou, je naše ochota otevřeně čelit naši minulosti, čelit otevřeně našim nedostatkům a vůlí provést změny. V současné době je také připomínkou toho, že prosazování hodnot nás nedělá slabší, ale že nás posílí a že Spojené státy americké zůstanou největší silou svobody a lidské důstojnosti, jakou svět kdy poznal. „

„USA největší silou svobody a lidské důstojnosti“? Ten šašek si z nás dělá srandu.

Pokud USA nechtějí, aby je zbytek světa srovnával s nacistickým Německem, musí se přestat chovat jako nacistické Německo. A mučení vězňů je samozřejmě jen jedna z oblastí, kde tomu tak je.

V prosinci proběhlo u Evropského soudu pro lidská práva veřejné slyšení o polské spolupráci s CIA na programu státem vedených únosů a mučení. Pro Polsko to je veliká mezinárodní ostudu, protože se veřejně projednávaly důkazy potvrzující již notoricky známý fakt, že Polsko provozovalo u letiště Szymany pro CIA jedno z těchto příšerných vězení. Polské vládě byla uložena pokuta ve výši stovek tisíc dolarů jako náhrada škody pro dvě oběti, které se ničeho nedopustily a byly mučeny na polské půdě.

 

Vyšlo 6. 5. 2015, autor , zdroje: Outsidermedia

http://endoftheamericandream.com/archives/horrific-torture-report-shows-why-much-of-the-world-considers-america-to-be-the-nazis-of-the-21st-century

http://edition.cnn.com/2014/12/09/politics/cia-torture-report/index.html?hpt=hp_t1

http://www.thetorturereport.org/

 

5 2 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

A tihle zrůdní lidé si dovolují poukazovat na gulagy??? FUJ!

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Pro odlehčení této děsivé zprávy o metodách, aplikovaných na vězně v největší a nejstarší demokracií světa:
Doktor Grünstein ze Švejka byl se svým systémem klystýrů, chininu, vyplachování žaludků a nucené hladovky používaným na potírání “die tschechische simulantenbande” naprostý lidumil a vzorný humanista. A to se psal barbarský rok 1914…