US zbraně pro Ukrajinu: Po 81 letech znovu schválen Zákon o půjčce a pronájmu

Ve čtvrtek 28. 4. schválil Kongres USA 417 hlasy pro, a pouhými 10 proti Lend – Leas Act (Zákon o půjčce a pronájmu), který přímo navazuje na stejnou zákonnou normu přijatou v březnu 1941.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Převzato z “Regionální zprávy”

Tenkrát prezident Franklin Delano Roosevelt prosadil program Spojených států amerických během druhé světové války, který umožňoval zásobování Spojenců válečným materiálem, aniž by USA přímo vstoupily do válečného konfliktu. Celkový objem dodávek do září 1945 činil 50 miliard dolarů. Přes třicet dostala Velká Británie, 11 Sovětský svaz, 0, 6  Československo…

Čtvrtečním rozhodnutím Kongresu byla Ukrajina označena za válčícího spojence USA a Ruská federace pasována do stejné role, jakou za druhé světové války hrálo nacistické Německo (a později ještě Japonsko). Dodávky zbraní a dalšího materiálu mají být rychlé a nepřetržité, aby ukrajinské armádě umožnily nejen odolat ruským útokům, ale posléze zvítězit. Jenom v nejbližších měsících má jejich cena  činit 33 miliard dolarů. K tomu je třeba připočítat to, že za dva měsíce, které uběhly od začátku ruské invaze, Ukrajina obdržela více zbraní než afghánská armáda za deset let.

Čtvrteční hlasování Kongresu tak jasně ukazuje, že válka na východě Ukrajiny vstoupila do rozhodující fáze, v níž by dodávky moderních zbraní nakonec měly zvrátit situaci na bojišti ve prospěch napadeného. Zároveň potvrdilo, že Spojené státy se nehodlají stát přímým účastníkem válečného konfliktu.

Zajímala mě reakce Ruské federace na tento vývoj. Komentáře ruských serverů se většinou omezily na tvrzení, že dosavadní dodávky zbraní na Ukrajinu téměř odzbrojily hlavně evropské členy NATO, protože vyprázdnily jejich sklady a zbrojní výroba to zatím nestačí doplňovat. Berou také na vědomí, že oněch 33 miliard dolarů, které od Kongresu prezident Jo Biden požaduje pro ukrajinskou armádu představují polovinu rozpočtu Ruské federace na obranu. Proto očekávají, že úspěch invaze bude záviset na rychlosti postupu ruských ozbrojených sil v nejbližších týdnech. Tedy ještě předtím než dodávky západních moderních zbraní na Ukrajinu v plném množství dorazí.

V minulém komentáři jsem slíbil, že občas upozorním na zajímavé ruské dezinformace, či chcete-li fake news. Tentokrát je to výrok guvernérky ruské Centrální banky Elvíry Nabiulliny. Prohlásila, že míra inflace v RF v letošním roce nepřesáhne 12%. Za situace, kdy Rusko válčí na Ukrajině a čelí nejhorším možným sankcím ve světové historii. U nás k ještě horšímu výsledku stačilo, aby pan premiér Fiala řekl, že jsme ve válce (inflace za březen činila 12, 7 %). Inu, jiný kraj, jiný mrav.

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 1 rokem

Myslím, že pan Baxa dělá zbytečnou prác. Přece vše co nám přináší, sděluje naše vláda a sdělovacéí prostředky je naprostá pravda a tedy vše co nám řeknou o RF je přece také pravda. RF samozřejmě jenom lže a dezinformuje, to je přece jasné, proč by měl pan Baxa vyzobávat nějaké dezinformce a ruské lži ?

danny
danny
před 1 rokem

Ty , ty, ty, kdo to bude platiti? Lend and lease jsme také měli a do posledního centu zaplatili. Poslední splátky byla myslím někdy před cca deseti lety. Tedy i za všechny naše padlé letce, obránce Tobrúku nebo Dunkirku,..jejich vybavení, platy, ubytování Pouze SSSR po nás nic nechtěl. Byl to dar spojenci. A všechny… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

.. a že kdo to poté zaplatí? Jedno se dá říct určitě. Nebude to Západ a nebude to ani jedna z jeho tamních polit. loutek. Všechny ty loutky zdrhnou za svými money, které si stihly nakrást, a uložit do daňových rájů, aby dál žily ve vatě … Část dluhu může jít na vrub majetků… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Plebej
Georg
Georg
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

To je jednoduché, pak nebude Ukrajině patřit ani ta země po které snad ještě budou chodit.

spartak
spartak
před 1 rokem

Očekávám reakci Číny jak se zapojit na straně Ruska.

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

To já také!, ovšem zcela zřejmě marně! Číňani se chovají až nápadně zdrženlivě. Jakoby tím Rusům chtěli něco vzkázat. Třeba to, ať si tu demil.-denac. operaci na Ukrajině “vyžerou”. Měli ty ukry – podobně jako Západ – docela pěkně ekonomicky “ošetřené”, a to, že v banderistánu kvete protiruský šovinismus, ba i nacismus a fašismus,… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Plebej

Číňan moc dobře ví, že nastane situace, že se bude muset projevit, protože sám proti demokratům nic nesvede. Schválně – co udělá, až mu soudruzi z USA začnou cpát zbraně na Tchai-wan? Včetně Vytrčila… Nemusíme jít tak daleko. Jakmile se mu budou plašit Ujguři, hned zbystří a bude jednat. Bez ohledu na… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

 Na Krymu se poprvé za 8 let začala zavlažovat pole  Dnes, 14:29  Zemědělci na Krymu začali přijímat vodu ze severokrymského průplavu. Poprvé po 8 letech byla pole zavlažována. V letošní sezóně bude voda pro zemědělské výrobce na poloostrově zdarma., slíbil šéf Krymu Sergej Aksjonov. Первоисточник публикации: https://politikus.info/v-rossii/143440-v-krymu-vpervye-za-8-let-nachali-oroshat-polya.html Politikus.info 8 let USA, “civilizovaná” Evropa… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Demokracie jde do hajzlu, jakmile se začnou prosazovat vlastní zájmy.

maxim
maxim
před 1 rokem

Není ta poslední věta z citovaného odstavce deziformace ??? Čtvrteční hlasování Kongresu tak jasně ukazuje, že válka na východě Ukrajiny vstoupila do rozhodující fáze, v níž by dodávky moderních zbraní nakonec měly zvrátit situaci na bojišti ve prospěch napadeného. Zároveň potvrdilo, že Spojené státy se nehodlají stát přímým účastníkem válečného konfliktu. Je… Číst vice »