Za jeden ruský dva řecké. Írán zadržel dva řecké tankery

Jak jsme již informovali, americké ministerstvo spravedlnosti zabavilo v Řecku íránskou ropu, přepravovanou na ruském tankeru.

Americké ministerstvo spravedlnosti si najalo řecký tanker, aby přepravil zabavenou ropu do USA.

Podle současných cenových nabídek by hodnota nákladu mohla přesáhnout 82 milionů dolarů. Írán to označil za pirátský čin a slíbil odvetná opatření.

https://www.pokec24.cz/politika/moderni-piratstvi-usa-v-recku-zabavily-iranskou-ropu-v-ruskem-tankeru/

V reakci na to, že Řecko převáželo zabavenou íránskou ropu z ruského tankeru do USA, síly islámských revolučních gard (IRGC) zadržely dva řecké tankery.

Oznámila to dnes 27. května agentura IRNA s odvoláním na tiskovou službu struktury.

K zadržení došlo ve vodách Perského zálivu.

Řecké ministerstvo zahraničí již odsoudilo zabavení dvou lodí Íránem.

„Na pokyn řeckého ministra zahraničí Nikose Dendiase generální tajemník Themistoklis Demiris právě vyjádřil silný protest íránskému velvyslanci v Aténách proti násilnému zabavení dvou lodí plujících pod řeckou vlajkou v Perském zálivu. Výše uvedené činy jsou v podstatě ekvivalentní pirátským akcím,“ uvedlo řecké ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Írán odpověděl řeckým úřadům za převoz íránské ropy z ruského tankeru do Spojených států. Podle Lloyd’s List Intelligence dnes, 27. května, obsadila íránská armáda dva řecké tankery v neutrálních vodách Perského zálivu a lodě se vydaly do přístavů země.

Agenturní zdroj potvrdil, že tankery Delta Poseidon a Prudent Warrior se v doprovodu válečných lodí přiblížily k pobřeží Íránu. Dodal, že íránská armáda přiletěla vrtulníkem.

Polembros Shipping, majitel tankeru Prudent Warrior, řekl, že ztratili spojení s plavidlem, které převáželo 24 Řeků a Filipínců. Poté operátor tankeru zjistil, že kotví 11 mil od pobřeží Íránu.

Předtím jak Prudent Warrior, tak Delta Poseidon naložily ropu v irácké Basře a mířily do Řecka.

Jeden zdroj z oboru řekl Lloyd’s List Intelligence: „Musíme počkat a uvidíme, co Íránci chtějí. Ale myslím, že je to oko za oko.“

https://bit.ly/3wSmhGx

 

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
adam
adam
před 1 rokem

Fajný svět, co! Neplatí už absolutně žádná pravidla. Státy se vzájemně napadají a okrádají, vraždí nepohodlné politiky, vydírají, zastrašují, ale o to častěji a intenzivněji plkají o svobodě, demokracii a lidských právech… Výuku mezinárodního práva bych už dávno na vysokých školách zrušil.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  adam

Neříkalo se kdysi podobným kouskům státní terorismus? A nevystupovaly demokratické USA ostře proti zemím, které jej aplikovaly? Kdeže loňské sněhy jsou a proč nedělat to, co přináší zisk? Samozřejmě při vědomí, že se najde málokdo, kdo by se proti tomu šprajcoval… Hle, tentokrát se někdo šprajcuje a asi ho bude pomocí státního terorismu umravnit,… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

USA bezostyšně kradou ropu.Chudáci.