Text vystoupení Lenky Procházkové na setkání příznivců Nové republiky 25. června 2022

Lenka Procházková
Lenka Procházková

Milí přátelé a příznivci Nové republiky,

včera v noci jsem si pro naše dnešní setkání napsala stručný projev, tak mi dovolte, abych vám jej přečetla. Možná to téma pak bude rozebírané v diskuzi.

Často mluvíme o páté koloně. Kdo do ní ale patří? Podle wikipedie termín pátá kolona označuje skupinu lidí (většinou minoritní), která zevnitř narušuje fungování nějakého celku ( národa, sátu, podniku, apod.) na úkor majoritních osob. Obvykle jde o narušení ve prospěch jiné vnější nepřátelské skupiny, se kterou pátá kolona sympatizuje. Tato činnost může být zjevná, nebo tajná a může mít podobu sabotáže, dezinformace a dalších.

Pětikoalice, která nám momentálně tzv. vládne, má zkratku PK, což je shodou okolností i zkratka pro pátou kolonu. Ovšem na tuto skvadru jsou napojeni další státní obročníci, zástupy zaměstnanců mainstreamových a veřejnoprávních médií, svazáci z politických neziskovek a umělci všeho druhu. A ještě někdo? Na první pohled se zdá, že ano. Téměř v každé rodině, ale i ve firmách a na pracovištích, dokonce i ve spolcích a zájmových organizacích jsou vyhloubeny propasti rozdělující své členy či účastníky na dvě znepřátelené skupiny. Jedna se snaží vnímat světové a domácí dění v souvislostech, čili disponuje kritickým myšlením, zatímco ta druhá skupina přijímá oficiálně šířený obraz událostí i jejich výklad.

Nicméně by nebylo spravedlivé ani taktické řadit do páté kolony tyto lidi, z nichž mnozí prostě nemají dost zkušeností s cenzurou a vyhledáváním jiných zdrojů. Pátá kolona je opravdu minoritní skupina- netvoří ji miliony, ale jenom tisíce lidí. Z nich podle jmen a tváří opět známe jen minoritní skupinu. To jsou ti kazatelé, co se neostýchají jít se svou kůží na trh, protože věří, že si tu kůži dokážou ochránit impregnací. Jaké složky tvoří tu jejich ochrannou impregnaci?

1. cenzura

2. legislativa

To je vše. Všechno další, je z toho odvozeno.

Můžete namítnout, že cenzura odporuje platné ústavě. Ale pátá kolona ve sněmovně a v senátu si může odhlasovat zákon, který bude chránit veřejný prostor před tzv. dezinformacemi a tzv. dezinformátory trestat. Už s tím začali a mnoho lidí si to pochvaluje. Nejen novináři sedmilháři, ale i lidé, kteří sice o útlaku svobody slova v době minulého režimu jsou schopni napsat odzdrojovanou diplomku, ale nedokážou si připustit, že jejich současný náhled na stav země i světa je zdeformovaný právě cenzurou. Jak se budou cítit, až to pochopí? Jako rozhořčené oběti klamu? Nebo mnozí propadnou zoufalství? Taky je možné, že někteří se zavíčkují v nenávisti i vůči nám, kteří se pokoušejí už řadu let suplovat povinnost veřejnoprávních médií…

Můžete namítnout, že předem myslet na psychiku podvedených není naše starost a odpovědnost. Já na to ale myslím denně. Možná bychom na stránkách Nové republiky mohli vyvolat debatu k této věci a šířit ji i na sociálních sítích.

Pro početně nevelký národ je jistě moudřejší snažit se názorovou propast překlenout dřív, než bude zasypána těly obětí snajprů v barevné revoluci.

Děkuji vám za pozornost.

3.8 10 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 1 rokem

Pokud se nezmění politický systém,příčina všeho zla nejen u nás ale v celém světě, po nynější páté koloně přijde po daších volbách k moci další kolona a nic se nezmění.Tak se to děje již 32let od “hadrového puče”.Kosmetické zásahy to nezachráníSpolečnost se dostala do stavu,kdy volby přestaly býti prostředkem k nápravě.Zní to možná příliš skepticky,ale já to… Číst vice »

LadyAnn
LadyAnn
před 1 rokem

Největší pátá kolona je vláda Petra Fialy.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  LadyAnn

Co je a co není je relativní pohled. Ano, pro nás, co dokážeme přesněji vnímat realitu a zachytit v ní prvky naprosto protidemokratické, totalitní, koloniální, se Fialova vláda chaosu a zmaru podporovaná prorežimními figurami, které z ní mají prospěch (hmotný, mocenský, u “umnělců” též tzv. tvůrčí) opravdu jeví jako pátá kolona – skupina lidí s odlišnými názory (což… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem

Naprosto souhlasím s racionálním přístupem k lidem, kteří si dokáží připustit, že byli podvedeni. Výsměch nebo výčitky nejsou k ničemu. Na druhou stranu si také ještě pamatuji, třebaže jsem byl ještě kluk, jak někteří “kádři” nejdřív horovali pro Dubčeka a obrodný proces, aby pak zasedali v prověrkových komisích. A likvidovali “pomýlené ” kolegy. Těch se obávám… Číst vice »