Země NATO zablokovaly letadlo Lavrova. Nyní přišla reakce

Globálním agresorům se nelíbí spojenectví Republiky Srbsko s Ruskou federací. A poslušní lokajští kašpárci na západním Balkánu slouží jak umí…

Kreml v pondělním prohlášení odsoudil čerstvé uzavření vzdušného prostoru třemi východoevropskými zeměmi, které zablokovaly let ruského diplomata na nejvyšší úrovni, jako „nepřátelskou akci“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov měl v neděli odletět na oficiální cestu do Srbska, ale jeho letadlo bylo zablokováno zeměmi obklopujícími Srbsko, k nimž patří Bulharsko, Severní Makedonie a Černá Hora. Všechny tři země, včetně malého srbského separatistického státu Černá Hora, jsou členy NATO.

Lavrov v návaznosti na to označil tento krok za „bezprecedentní“ a „nemyslitelný“ – v samostatném prohlášení Putinova úřadu se uvádí, že takové akce maří zásadní diplomatickou komunikaci a kontakty.

„Včera v noci a dnes ráno přišlo z médií mnoho otázek týkajících se naší reakce na bezprecedentní rozhodnutí některých členských států NATO a rozhodnutí, která zabránila ruskému ministru zahraničí navštívit Republiku Srbsko. Stalo se samozřejmě nepředstavitelné; chápu zájem, který projevujete o naše hodnocení těchto nehorázných akcí,“ prohlásil Lavrov.

„To, co se stalo, je v podstatě zbavení suverénního státu práva provádět zahraniční politiku. Mezinárodní aktivita Srbska je zablokována, přinejmenším prozatím směrem k Rusku,“ zdůraznil nejvyšší ruský diplomat.

Dodal: „Nebudeme chodit kolem horké kaše. Je to další velmi jasná a poučná ukázka toho, kam až mohou NATO a EU zajít, aby použily ty nejpokleslejší způsoby ovlivňování těch, kteří se řídí národními zájmy a nejsou ochotni obětovat své zásady, svou důstojnost ve prospěch právě těch pravidel, která Západ vnucuje místo mezinárodního práva,“ uvedl podle agentury TASS.

A samostatně se v prohlášení Dmitrije Peskova uvádí, že „takové akce by mohly způsobit problémy s načasováním diplomatických setkání na vysoké úrovni. Nebránily by však Moskvě v udržování kontaktů se spřátelenými zeměmi“.

Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová navíc tento krok označila za „další uzavřený komunikační kanál“ – v narážce na probíhající vyhošťování diplomatů „tit-for-tat“ mezi Ruskem a zejména EU.

Snad nejzajímavější komentáře však přišly ze Srbska. Je třeba připomenout, že během bombardovací kampaně NATO proti Jugoslávii v roce 1999 za tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona bylo Rusko předním spojencem Bělehradu, který odsoudil akci USA a Západu. V reakci na zablokování Lavrovova letadla to srbský ministr vnitra Aleksandar Vulin označil za „obstrukci“ „velkého a osvědčeného přítele Srbska“.

„Svět, ve kterém diplomaté nemohou usilovat o mír, je svět, ve kterém mír není. Ti, kdo zabránili příjezdu Sergeje Lavrova, nechtějí mír, sní o porážce Ruska,“ řekl Vulin. Dodal: „Srbsko je hrdé na to, že není součástí protiruské hysterie, a země, které jsou, se budou mít čas stydět.“

Kreml později potvrdil, že cesta byla po noční blokádě vzdušného prostoru zrušena. Během prvního týdne po ruské invazi na Ukrajinu 24. února řada evropských zemí přistoupila k preventivnímu uzavření vzdušného prostoru pro všechny ruské lety, včetně komerční dopravy.

Zdroj: zerohedge.com, překlad AC24cz

3.2 11 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 1 rokem

No nebyli první a asi ani poslední. Ještě si vzpomínám, kdy naše pohadráková vláda nedovolila přílet Běloruského presidenta do Prahy na jednání (už si nepamatuji co to bylo za anglo-americkou opičárnu).

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Naše republika je dokonce na čelných místech protiruské hysterie. Ovšem ti, kteří na tom léta pracují, se ani trochu nezastydí. Umí jen plivat a škodit. Ukradli nám téměř vše. Poslední co nám ještě zbývá, a ani to již neplatí na sto procent, jsou naše děti. Pokud přijdeme i o ně, bude to konec českého… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Nějak mi unikla ta reakce. Jestli ty řečičky jsou to všechno, co Rusko podnikne tak se nemůže divit, že i trpaslíci a šašci sní o jeho porážce.

Plebej
Plebej
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

… fajn, a co byste tedy Rusům navrhoval?

shoty
shoty
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

V zime pochopíš. A ešte predtým na benzínových pumpách.