Američtí vojáci v Polsku bez trestů

Obvodní prokuratura ve Varšavě zastavila řízení proti americkému vojákovi, který v květnu zmlátil obyvatele Lodže. Prokuratura poukazuje na to, že rozhodnutí o zastavení stíhání vychází z ustanovení mezinárodních dohod podepsaných Polskem a Spojenými státy, informoval portál Gazeta.pl.

Pár seděl na jedné ze zahrádek vedle restaurace. Setkal se tady se dvěma Američany, kteří se představili jako vojáci americké armády podporující misi stíhacích pilotů umístěných na letecké základně v Łasku. Jeden z Američanů začal ženu v určité chvíli velmi vulgárně urážet, Polák se manželky zastal a v reakci na to byl Američanem surově zbit.

„Mám za sebou dvě operace čelisti a absolvuji rehabilitaci. Ještě mě čeká plastická operace,“ cituje Gazeta.pl zbitého obyvatele Lodže. Zbitý muž poukazuje na to, že je od května do přelomu července a srpna na nemocenské.

Dne 28. června bylo řízení zastaveno obvodní prokuraturou ve Varšavě. „Toto rozhodnutí vyplývá z ustanovení mezinárodních smluv, jejichž smluvní stranou je Polsko, vč. dohoda NATO SOFA a dohoda z 15. srpna 2020 uzavřená mezi vládou Polské republiky a vládou Spojených států amerických o posílené obranné spolupráci “- uvádí prokuratura. Dále odůvodňuje, že „výše uvedené právní akty stanoví přednost jurisdikce amerických úřadů pro vojáky ozbrojených sil tohoto státu v případě konvergentní jurisdikce“.

Připojme, že na konci prosince loňského roku policejní zásah v Gdaňsku skončil třemi policisty zbitými americkým vojákem z jednotky dislokované v Drawsko Pomorskie. Zbitá policistka a její kolega měli zlomený nos a další policista a další měl zlomenou ruku.

Zdroj: Vaše věc

5 2 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vendol
Vendol
před 1 rokem

Ale to přece není nic nového, USáci se takhle chovají všude.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Kdyby byli tady u nás, bylo by to to samé. Černošce z Prahy i fialovému Petru by to bylo samozřejmě jedno. Mírně řečeno, plivou na nás.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Osobně jsem si myslel, že občané USA jsou za zločiny spáchané mimo svou zem souzeni jedině ve své domovině. Že se to netýkalo jen vojáků. Nevím, asi jsem se zmílil. Assange komu patří?

VlastimilCech
VlastimilCech
před 1 rokem

Milí bratři Poláci. Vždycky jste USA obdivovali, do pozadí jim lezli, podepsali jste si smlouvy… a tož se nedivte. Tuhle jakýsi pindos zmlátí TŘI vaše policajty, pak jiný amík rozbije hubu polskému hrdinovi co se odvážil zastat ženy…
Nu, máte co jste chtěli… Komu není rady, čert s ním.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Jestli je v oné dohodě uvedena možnost dát přes držku i Američanům, pak je to naprosto v pořádku. Domnívám se, že to tam bude. Stejné to asi měli i Afghánci. Všichni přeci viděli jak drbani v sandálech, beztrestně kopali do prdelí chrabré americké vojáky, přes celé letiště až do letadel.