Co se píše o evropské energetické krizi v Rusku?

Samozřejmě se EU vysmívají, neboť EU uvalené sankce poškozují opět především země EU. A podle skoro nejvyšších cen plynu se zdá, že patříme k zemím, které na sankce doplácí zdaleka nejvíc. To se ovšem pozná zejména v zimě, kdy bude větší spotřeba, ale také na zcela jistě rostoucí nezaměstnanosti, která bude následovat po krachu podniků, pro něž budou náklady na energie likvidační.

Ale nyní se už podívejme na to, co se o energetické krizi v Evropě, o turbíně pro Nord stream 2 a o sebevražedné politice EU píše v Rusku a co si o tom myslí Putin…

Dále již tedy přesný překlad z ruských médií, včetně Putinova prohlášeni:

V EU už panuje panika z nadcházející zimy. Ceny plynu na evropských burzách opět stoupají a pohybují se přes 1500 dolarů za tisíc metrů krychlových. V dodávkách ruského plynu je naprostý nepořádek, za což si mohou tyto země samy: sankce, odmítnutí Nord Streamu 2, povyk s turbínami…

Co by chtěli? Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová už navrhla, aby země EU dobrovolně snížily spotřebu plynu o 15 procent. Španělsko, Portugalsko a Řecko jako první prohlásily, že nezruinují své ekonomiky ani nenechají své občany bez elektřiny.

Na tiskové konferenci v Íránu Vladimir Putin připomněl, jak vznikly evropské problémy s plynem. S trochou humoru řekl:

„ Už jsem o tom mluvil mnohokrát, nevím, jestli má cenu se pozastavovat nad energetickou politikou evropských zemí, které opomíjely význam tradičních zdrojů energie a vsadily na netradiční energie. Jsou velkými specialisty na netradiční vztahy, a proto se rozhodli vsadit i v energetickém sektoru na netradiční energie: solární a větrnou energii. Zima byla dlouhá, bezvětří – toť vše. To je výsledek politiky posledních mnoha let, pravděpodobně posledního desetiletí. Všechno to začalo tímto, nedošlo k tomu kvůli nějakým akcím Ruska a Gazpromu, a ceny šly dolů .“ (Poznámka: „Netradiční vztahy“ v Rusku jsou homosexuální vztahy )

Evropané padli do pasti vlastních sankcí. Ještě by rádi získali ruský plyn, ale jakýkoli plynovod je v první řadě složitý inženýrský celek, který vyžaduje pravidelnou údržbu a opravy. A to je něco, co Evropa nechce pochopit. Putin to podrobně vysvětluje:

Donedávna jsme Evropu zásobovali bez Turecka, Turecko dostávalo samostatně něco málo přes 30 miliard kubíků ročně. Evropa získala 55 miliard prostřednictvím Nord Stream 1, 33 miliard, pokud si dobře vzpomínám, prostřednictvím ropovodu Jamal-Evropa a prostřednictvím dalších dvou ropovodů, které vedou přes Ukrajinu. 

Ano, asi 12 miliard nyní jde přes Turecko do Evropy přes Turkish Stream. Ukrajina náhle oznámila, že na svém území uzavře jednu ze dvou tras. Prý proto, že čerpací stanice plynu není pod jejich kontrolou, ale je na území LNR. Jenže ta byla několik měsíců pod kontrolou LNR a Kyjev stanici nedávno bez udání důvodu uzavřel. Všechno tam normálně fungovalo, nikdo se tím netrápil. Podle mého názoru to bylo prostě uzavřeno z politických důvodů. Toto je první.

Co se stalo pak? Polsko uvalilo sankce na ropovod Jamal Europe. Přes něj prošlo 33 miliard metrů krychlových. Dříve od nás odebírali 33 až 34 milionů kubíků denně. Úplně uzavřeli potrubí. Ale pak jsme viděli, že používají Yamal-Europe obráceně a začali z Německa posílat asi 32 milionů metrů krychlových denně. Odkud pochází německý plyn? Je to náš ruský plyn. Proč z Německa? Protože to pro Poláky zlevnilo. Odebírali to od nás za velmi drahou cenu, blíž tržní ceně, zatímco Německo to od nás dostává 3 až 4krát levněji, než je tržní cena v rámci dlouhodobých kontraktů.

Pro německé společnosti je výhodné prodat jej do Polska za malou prémii. Pro Poláky je výhodné si to od nich koupit, protože je to levnější než nákup přímo u nás. Množství plynu na evropském trhu se však snížilo a tržní cena vzrostla. Kdo vyhrál? Všichni Evropané právě prohráli. Yamal Europe je druhá.

Nejprve byla uzavřena jedna z tras na Ukrajině, poté byl uzavřen ropovod Jamal-Evropa. Nord Stream 1 je jednou z hlavních tras, kterou ročně přečerpáme 55 miliard metrů krychlových. V provozu je pět plynových kompresorových stanic Siemens, z nichž jedna je v záloze. Na opravu musela být poslána turbína. Z kanadské továrny Siemens měla pocházet repasovaná turbína, která však byla v Kanadě sankcionována. Jedna čerpací stanice, pouze jeden stroj, byla mimo provoz, protože ta, která byla v servisu, nepocházela z Kanady. Nyní se prý tohoto stroje brzy dočkáme z Kanady, ale Gazprom o něm zatím nemá žádné oficiální dokumenty.

Samozřejmě turbínu musíme získat, protože je to náš majetek, je to majetek Gazpromu. Gazprom musí získat nejen kov, nejen stroj, ale i podklady k němu – právní dokumenty a technickou dokumentaci. Musíme pochopit, co Gazprom získává, jaký je stav zařízení a jaký je jeho právní status: zda je pod sankcemi nebo ne, co s tím dělat, možná si ho zítra vezmou zpět.

Ale to není všechno. Jde o to, že na konci července by měla být odeslána další turbína do opravy. A odkud máme opravené kopie? Není to vůbec jasné. A další je již mimo provoz, protože se uvolnila část vnitřního obložení, jak potvrdil Siemens.
Nyní jsou v provozu dva stroje, které čerpají 60 milionů metrů krychlových denně. Pokud přijde další zařízení, bude to dobré, pak budou fungovat dvě zařízení. A když jedno nepřijde, bude jen jedno, tak je to jen 30 milionů kubíků denně. Můžete si spočítat, kolik metrů krychlových lze přečerpat.

Co s tím má společného Gazprom? Evropané uzavřeli jednu trasu a sankcionovali tyto čerpací stanice na druhé trase. Gazprom je připraven čerpat tolik, kolik je potřeba. Všechno si uzavřeli sami. Gazprom plně splnil své závazky, plní je a bude je plnit i nadále, budete-li chtít.
Pokud všechno uzavřou vlastníma rukama a pak hledají někoho, koho by za to mohli obvinit… – bylo by to legrační, kdyby to nebylo tak smutné
 .“

Tolik proslov Putina, dále opět ruská média:

V důsledku sebevražedné energetické politiky EU padlo mnoho předsedů vlád ze svých křesel. Vlády Estonska, Bulharska a Británie všechny ztratily své vůdce, zatímco italský premiér Mario Draghi na druhý pokus rezignoval. Estonka se však již vrátila do své kanceláře. Ale jaký to má smysl?

Ruští korespondenti hlásí z Evropy:

V Bundestagu zaznělo: Pokud se Nord Stream vrátí do provozu, bude to zázrak. A zázrak se stal.

Němci začali počítat metry krychlové, protože bez turbíny, pro kterou německá vláda vynaložila tolik úsilí, aby ji získala z Kanady, nemohou potrubím přečerpat více než 40 procent plynu. „Turbína byla dodána Gazpromu a neexistují žádné překážky pro její provoz,“ řekla Ursula von der Leyen.

Ale neřekla pravdu. Turbína podle agentury Reuters vůbec neopustila Německo, ale uvízla někde v Kolíně nad Rýnem. Výrobce zatím Gazpromu neposkytl žádnou dokumentaci dokazující, že turbína byla ze sankcí vyňata.

„Někdy máte dojem, že Rusko nechce turbínu zpět.“ Jinými slovy, technické problémy jsou omluvou. Ve skutečnosti pro to existuje politický důvod. A to je v rozporu s jejím statusem garanta evropské energetické bezpečnosti. Naopak, Rusko se stále více ukazuje jako prvek nejistoty v energetickém systému,“ řekl Robert Habeck, německý vicekancléř pro ekonomiku a ochranu klimatu.

To, co je zde „pokročilé“, je nutnost servisu zařízení, alespoň občas. Německo mimochodem sní o tom, že se obejde úplně bez ruského plynu.

„Zásobníky plynu jsou plné téměř z 65 procent. To je lepší než v minulých týdnech, ale stále to nestačí na to, abychom přečkali zimu bez ruského plynu,“ řekl Klaus Müller, šéf Spolkové agentury pro sítě.

65 procent je průměr. Například v Bavorsku nejsou sklady zaplněny ani ne ze čtvrtiny. A místo zásobování začal energetický gigant Uniper odebírat plyn ze zásobníků. Pokud ale plyn nemůžete získat od dodavatelů, můžete jej odebírat od spotřebitelů. Svévolné rozhodnutí Evropské komise říká, že země mohou ušetřit 15 procent své spotřeby.

„Musíme být proaktivní a připravit se na možné úplné přerušení dodávek ruského plynu, a to je pravděpodobný scénář. Víme, že Rusko se na nás snaží vyvíjet tlak omezením dodávek plynu. Proč 15 procent? To odpovídá 45 miliardám krychlových metrů a s tímto snížením můžeme bezpečně přežít zimu,“ řekla Ursula von der Leyen.

Po oznámení neuplynulo ani půl týdne a již polovina členských států EU se vyslovila proti iniciativě: 12 z 27 zemí vyjádřilo své obavy.

„Na rozdíl od jiných zemí jsme si my Španělé nežili nad poměry, pokud jde o spotřebu energie. Hájíme evropské hodnoty, ale nemůžeme přinášet nepřiměřené oběti, na které se nás ani nezeptali na náš názor,“ vysvětluje španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Ribera.

Pokud by von der Leyenová škrty prosadila, podle MMF by byly nejvíce zasaženy Česko, Slovensko, Itálie a Maďarsko – jejich HDP by se mohl propadnout o 6 procent. Ve skutečnosti jde o kolaps ekonomiky. Maďarský ministr Peter Szijjártó proto odcestoval do Moskvy jednat o dalších dodávkách plynu: „V posledních měsících jsem od předních západoevropských politiků slyšel, že vše vyřešili. Že našli alternativní zdroje, nakoupili zemní plyn jinde, osvobodili se ze závislosti na Rusku. Proč tedy tento alarm? Nákup plynu není ideologická záležitost, ale fyzická. Problém nelze vyřešit mluvením. Topná sezóna je před námi.

Francouzská vláda tento týden představila svůj plán hospodářského rozvoje. V něm se inflace do roku 2024 vrátí na 2 procenta. I bez bruselského energetického deficitu se tento plán jeví jako utopický: ve většině zemí EU už jen ceny potravin vzrostly o více než 10 procent. V pobaltských státech je to dokonce 20 procent. A do konce roku se nic nezmění. Bloomberg odhaduje, že energetická krize bude stát region kolem 200 miliard eur.

Německý list Bild informuje o ženě z Lipska, která má Audi a bydlí v bytě o velikosti 70 metrů čtverečních nedaleko Lipska. Celkově patří do střední třídy. A teď toto: „Nemám možnost šetřit peníze na Velikonoce nebo narozeniny. Vánoční dárky kupuji v létě. Ovoce a zeleninu kupuji v sobotu večer, protože je čas slev. Vždy vypínám světla a elektronická zařízení.“

A ženy se na problém s vodou zatím nikdo nezeptal: podle průzkumů se nyní dvě třetiny Němců myjí mnohem méně často než na jaře. Zdá se ale, že německá vláda si myslí, že může ušetřit ještě více, protože nechce pro nic za nic využívat dvě procenta rozlohy země na výrobu větrné energie. A to je podstata věci: Kvůli ochraně klimatu jsou vykáceny celé lesní plochy – jinak prostě není místo pro větrné turbíny.

„Naše vláda neví, jak chce za dva měsíce vytopit zemi! Tato vláda nicméně trvá na vyřazení uhlí z důvodu ochrany klimatu. Jak zapadá jedno do druhého?! Plán přechodu na obnovitelné zdroje energie selhal, ale vláda ho přesto chce uskutečnit. To nepůjde!“ je přesvědčen saský premiér Michael Kretschmer.

Jedna z vůdců Zelených Annalena Baerbocková spolu s prominentními hosty z Egypta v úterý vyzvala kancléřku ke zvýšení dodávek plynu. Scholz byl zřejmě tak unavený, že hned po jednání odjel na dovolenou.

Němcům, z nichž polovina je podle průzkumů připravena na masivní demonstrace proti zdražování, se podobná prohlášení pravděpodobně nebudou líbit. Ale to nebylo to, co Scholze přimělo, aby si pospíšil s balením batohu a vrátil se do své kanceláře, ale spíše krize v Uniperu. Od pondělí již společnost utratila celé dvě miliardy vládních půjček, které jí německá vláda nedávno narychlo poskytla.

„Uniper má vážné potíže.“ Společnost, která má mimořádný význam pro ekonomický rozvoj naší země, pro zásobování obyvatel energií a pro ekonomiku. Mluvili jsme s akcionáři a finskou vládou, která má v Uniperu podíl, a dohodli jsme se na řešení. Řešením je, že ve firmě převezmeme 30procentní podíl,“ říká Scholz.

Jako by Scholze již tak neměl dost problémů, ukázalo se také, že mu na státních tajemstvích nezáleží. V postupimském odpadkovém koši byly nalezeny tajné dokumenty patřící kancléři: kalendář schůzí, e-mailová korespondence, dokonce i stručné profily hlav států. A vše bylo podle Der Spiegel označeno „pro oficiální použití“. „Pro nakládání s takovými údaji platí přísná pravidla: musí být zničeny, aby jejich obsah již nebyl rozpoznatelný. Mohou si je prohlédnout pouze lidé, kteří prošli bezpečnostní kontrolou,“ píše Der Spiegel.

Po vládách Bulharska, Estonska, Itálie a Velké Británie se nyní v evropském tisku stále častěji diskutuje o Scholzovi. Pomocí robotovy slavné zabijácké fráze „Hasta la vista“ Johnson opustil parlament, aby předal moc Rishi Sunakovi nebo Liz Trussové. A poslední jmenovaná je nyní favoritkou. Finančního experta Sunaka zřejmě není potřeba v zemi, kde prodej masa klesl kvůli inflaci o čtvrtinu. Mnohem důležitější je být proti Rusku.

Trussová, která svou volební kampaň postavila na protiruské rétorice, pravděpodobně povede kampaň za sankce, pokud vyhraje.

V Itálii může být vše jinak. Mariovi Draghimu celý týden bránili odstoupit jak prezident, který odmítl rezignovat, tak parlament, který vyslovil důvěru premiérovi. Ale on rezignoval. Možná však ne tak docela. Krize, která začala rozkolem ve vládnoucí koalici, je některými spojována s činy politické pomsty proti premiérovu předchůdci Giuseppe Contemu. Ale možná si veterán finančník Draghi prostě uvědomil, že jakákoliv vysoká pozice v Evropě se postupně stává sebevražedným komandem. A on se nechtěl zastřelit.

Nyní hrozí, že bude moc v zemi „napravena“: podle průzkumů bude nejpopulárnější politickou silou brzy Fratelli d’Italia, „Bratři Itálie“, které jeho odpůrci nazývají Mussoliniho dědici. Ve skutečnosti nejsou tak radikální. Pro současný evropský kurz by bylo mnohem horší, kdyby Itálie přestala zastávat protiruskou linii.

„Rusové právě teď slaví pád další západní vlády. Nyní pochybuji, že můžeme poslat zbraně na Ukrajinu. To je jen jeden z mnoha vážných problémů. Před zimou také nebudeme moci podepsat nové energetické smlouvy,“ říká Luigi di Maio, italský ministr zahraničí.

Problémy se zbraněmi jsou však již nyní. Polský premiér Morawiecki ve středu ukázal 28 ojetých Abramů, které Varšava kupuje od Washingtonu, aby nezůstala bez tanků. A v pátek polský ministr zahraničí Szyńkowski obvinil německou vládu, že je zapojena do takzvané „ring swap“, kdy sovětské vybavení mířící na Ukrajinu má být nahrazeno velkými zeměmi NATO.

„Čím modernější zbraně dáme Ukrajině z NATO, tím dále Rusové postoupí na Ukrajinu. Tím, co nyní děláme, ať chceme nebo ne, prodlužujeme válku. Je pro nás věcí cti a morálky vyjádřit svůj názor, že je zapotřebí nová strategie zaměřená na mír a formulování dobré mírové nabídky,“ je přesvědčen maďarský prezident Viktor Orban.

A všichni se ještě musí dohodnout na sankcích. Se sedmým balíčkem tento týden se EU snažila vydat zákazy jen pro několik organizací a padesát lidí. Největší výhrou pro evropské představitele bylo odmítnutí dovozu ruského zlata, pokud unie nebude tvořit pouhých 10 procent evropského dovozu zlata, uvedl Politico. Chtěli také zakázat ruský titan, ale Francie to nedovolila: Letadla Airbus musí být z něčeho vyrobena.

„Západní strategie je jako auto s defektem na všech čtyřech kolech. Evropa má ekonomické i politické problémy, obětí jsou čtyři vlády: britská, bulharská, italská a estonská. Do roku 2030 se problémy západního světa nahromadí. V USA bude velmi vážná krize. Ekonomický pokles je v evropských zemích téměř nevyhnutelný a může také rozpoutat politické bouře. Klidně se může stát, že tento konflikt přinese konec západní dominance a multipolární světový řád klepe na dveře,“ řekl Viktor Orban.

Maďarský premiér, jehož ministr Sijjártó koncem týdne odcestoval do Moskvy jednat o dalších dodávkách plynu, označil současnou politiku EU za střelu nejen do kolen, ale i do plic Evropy – takže ta se  nyní dusí.  Šéfové v Bruselu by Orbánovi rádi odpověděli, ale teď na to nemají čas: sankce měly otřást politikou Kremlu, ale místo toho se celá Evropa zmítá.

Macronova popularita po volbách prudce klesá: Zpráva zveřejněná tento týden ve Francii ukazuje, že na kampaň utratil ohromujících 17 milionů eur, více než kterýkoli jiný kandidát. Problémy jsou na Slovensku, kde se vládní koalice může definitivně rozpadnout už v září. V solidaritě s Ukrajinou přejmenoval v pátek velký německý obchodní řetězec svou zmrzlinu „Moskau“ na zmrzlinu „Kyjev“. Síla Evropy podniknout radikální kroky se den ode dne zmenšuje.

 

Autorka:

5 4 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 1 rokem

Oslavujete Orbána a spol a přitom netušíte, že jsou to stejní podrazáci jako Morawiecky. Možná by jste si měli občas poslechnout Pjakina a tam by jste se dozvěděli, že Orbán a spol. lezli do Kremlu žadonit o plyn, aby obratem ruky vyhrožovali tím, že pokud se Rusové pokusí dojít až na západ Ukrajiny, Maďaři se… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Ne, silnější než včera ! Ale, chudší než včera, promrzlejší než v loni a podřízeni jak nikdy předtím !!! Zároveň by mělo platit, že jsme chytřejší než včera, poučenější než v loni a odhodláni jak nikdy předtím !!!

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Šéfka Evropské komise Uršulka už navrhla, aby země EU snížily spotřebu. Pokrok holt nezastavíš. Já myslím, na jednadvacáté století – dobrý počin. Co nevidět také budeme chodit míň na velkou. Nebude co. A disciplinovaní Němci už se míň myjou ! A zima na krku. Nebylo by od věci, kdyby nějaké jejich Reisebüro… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem mikkesh
cablik
cablik
před 1 rokem

To budou muset kapitalisté tahat za nitky aby jim podniky nezkrachovali a lidé jim musí pomoci. Je dobře že jsou skopčáci naštvaní když se to rozjede u nich tak bude vymalováno. U nás to je nejhorší na Čechy kašlou ale všeho dočasu. Fiala spoléhá na páníčky z Německa že mu dají plyn ale pokud… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Oni něco určitě vymyslí. Už jenom čekám, až někdo z těch bezmozků v EU vymyslí pozastavení vybíjení krav, s tím, že pak bude zase plynu dost.

spartak
spartak
před 1 rokem

Evropa díky socialismu získala dodávky plynu ,který dobře posloužil Dnes je situace jiná ,protože USA ničí vztahy EU a Rusko. Jistě EU se obejde bez rus.plynu a ropy ,tím ,že zaplatí mnohonásobně více.Pak je očividné,že Fiala nedělá nic a spoléhá na EU ,dělá mrtvého brouka. Každý ,kdo je proti pětikolce čeká na zázrak.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

My nečekáme zázrak, ale defenestraci. Ale aby ji za nás udělal někdo jiný.

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Tak tak!Může mě někdo obvinit z malosti,ale řekněme si to upřímně.Tento “mušinec na mapě”a ještě ke všemu kocourkovsko servilního typu nemůže nic změnit.Z “Aurory”musí vystřelit někdo jiný-čecháček se maximálně přidá.Koneckonců jsme to zažili v době hadrového puče-pražáček vyrazil v kulichu s klíčema na Václavák, až když bylo rozhodnuto někde jinde!

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Ano, my Češi jsme rozumní a kulturní, nenecháme se jen tak strhnout k davovému jednání. To je blízké méně rozvinutým kulturám, případně rasám. Ale pokud se objeví poptávka dobře organizované, silné a pronárodně orientované opozice, proč se nezvednout? Zatím se mi jeví, že taková situace nenazrála, a proto je rozumné, že jsem trpěliví a vyčkáváme.

Primak
Primak
před 1 rokem

Saský premiér uznal neschopnost Německa odmítnout plyn z Ruska Premiér Saska: Německo nebude moci v příštích pěti letech odmítnout plyn z Ruska Premiér německé spolkové země Sasko Michael Kretschmer řekl, že Německo nebude moci v příštích pěti letech odmítat plyn z Ruska. Píše o tom Zeit. Politik zdůraznil, že německá vláda by měla přijmout tuto „hořkou… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Občané si podle něj v současnosti neuvědomují důsledky vyšších cen plynu. Dodal, že v Německu se začalo mluvit o nutnosti vytvořit topná místa, aby „lidé nemuseli mrznout ve svých bytech“.

“Celý náš ekonomický systém je v nebezpečí kolapsu”

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Poslankyně Bundestagu, bývalá předsedkyně parlamentní frakce Levé strany Bundestagu Sarah Wagenknechtová, v rozhovoru pro agenturu dpa předpověděla 22. července možný kolaps Německa kvůli hospodářské válce s Ruskem. Podle jejího názoru není Německo na pozadí ukrajinské krize schopno přežít bez ruských nosičů energie. “Ruské suroviny a především relativně levné palivo jsou nezbytnými podmínkami pro existenci… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Oprava: ta statečná dáma se jmenuje Sahra Wagenknecht

danny
danny
před 1 rokem

Prohlášení stíhá prohlášení. Zpravidla neguje to předchozí. “Putin nám dal vánoční dárek – Evropa bez ruského plynu”. To jsou slova českého MZV. A všichni politici vládní koalice a jim přisluhující podržtaškové kvílejí o tom, jak je Rusko nespolehlivý dodavatel. Všechno co tito neumětelové vykládají na národní i bruselské úrovni je v oblasti zbožných přání, či spíše… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem danny