EUROPARLAMENT SCHVÁLIL BOJ PROTI DEZINFORMACÍM = PROTI SVOBODĚ SLOVA JAKO ZÁKLADNÍMU PILÍŘI DEMOKRACIE

EU: Evropský parlament v úterý schválil dvojici digitálních norem, které mají za cíl potlačit dezinformace či aktivněji bojovat proti nezákonnému obsahu.

Opatření například zavádí povinnost pro sociální sítě bojovat proti obsahu, který bude označen jako dezinformační. Pokud tak velké společnosti, jakou je například Meta Platforms provozující Facebook či Instagram, neučiní, čekají je za to obří pokuty. Česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) již dříve uklidňovala, že se kvůli tomu cenzury v EU obávat nemusíme.

Europoslanci dnes schválili normy označované jako „akt o digitálních službách“ (DSA) a „akt o digitálních trzích“ (DMA), kterými EU poprvé po dvou desetiletích výrazněji reguluje internetové prostředí a zaměřuje se zejména na informace šířící se po sociálních sítích.

Opatření mají zejména přimět velké společnosti, jako je Meta Platforms nebo Google, aktivněji bojovat proti nezákonnému obsahu nebo proti obsahu, který bude označen jako dezinformace. Pokud platformy podle DSA šíření takového obsahu nezatrhnou, budou takto velkým firmám hrozit extrémní pokuty až do výše 6 % jejich ročního globálního obratu. Uživatelé mají též být na sociálních médiích a na online tržištích chráněni před nabídkami nelegálního zboží a služeb.

Podle DMA pak velké společnosti významně ovlivňující provoz internetu budou muset sdílet více informací s menší konkurencí používající jejich služby a budou pod přísnějším antimonopolním dohledem či se budou více kontrolovat akvizice menších společností těmi velkými. V případě porušení těchto pravidel hrozí pokuty až 10 % celosvětového ročního obratu dané společnosti.

Opatření byla v Evropském parlamentu schválena hladce jasnou většinou hlasů. Jejich finální přijmutí ještě musí potvrdit ministři členských zemí na některém z příštích zasedání vedených českým předsednictvím EU.

Důležitou roli v hledání vztahu Evropské unie k on-line platformám hrála také česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Ta tvrdí, že se hlasů o zavedení cenzury máme vyvarovat. Obavy jsou prý zcela zbytečné.

„Když se řekne regulace digitálního prostředí, tak se vždycky okamžitě dostanete v zásadě jen na jednu z tří pozic. Zaprvé: Vůbec na to nesahat, jakýkoli zásah rovná se cenzura. Druhý extrémní názor: Musíme to celé sešněrovat, prostor vytvořený Facebookem a spol. v zásadě znárodnit, ustavit digitální policii a kontrolovat internet úplně do detailů. Mezi nimi je názor, který zastávám já a který, jak teď ukázalo i hlasování Evropského parlamentu, je nejrozšířenější: Nějakou regulaci ano, ale svobodu slova v zásadě zachovat,“ uvedla Jourová začátkem letošního roku.

Zdroj

2.2 10 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 1 rokem

Na naší české skále – bili jsme se věky, bít se budem dále

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

Snad ti Babišovi voliči uvidí konečně ten rozdíl v tom, jak mluví a jak koná!

maxim
maxim
před 1 rokem

Z Evropské unie je bez obrovské újmy nemožné vystoupit, její parazitičtí degenerovaní majitelé to mají papírově “chytrácky právně ošetřené” …, přesto vystoupení z EU považují vlastenci národních států za jediné možné řešení současných problémů … Moloch Evropské unie je však možné přivést k finančnímu krachu, jako všechno v “papírové ekonomice” …, a tím ho… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Jestli to někdo ještě nevíte, tak toto je fašismus!

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Ale víte, čemu se musím smát ? Jak se Koudelkovi čučkaři, což je lidový slangový výraz pro jelítka z pražské Nárožní ulice, ze kterých si spousta lidí nehorázně utahuje, opakovaně snaží narušit činnost Nové republiky, která ovšem, i přes drobné výpadky, stále funguje. Nicméně by mne zajímalo, kde berou čučkaři drzost narušovat… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem

Legrace – sranda musí být i kdyby fotra věšali ! Česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO) již dříve uklidňovala, že se kvůli tomu cenzury v EU obávat nemusíme – nebojíme, protože již žijeme v cenzuře a na ten smrad si zvykáme !!! :))) Brzy budeme mluvit v jinotajích !

Lubez
Lubez
před 1 rokem

Šmejdi.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Zákon bojuje “proti obsahu, který bude označen jako dezinformace.” On se ten obsah sám označí ?

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Přesně tak. Toho cenzora soudruzi zapomněli pojmenovat. Jak ho pojmenovat, aby jeho jméno neznělo Cenzor, to nevykoumali. Tak to prostě vynechali…

toto
toto
před 1 rokem

Jestliže se řekne: “svobodu slova v zásadě zachovat“, znamená to, že svoboda slova je “v zásadě” potlačena. Něco takového je proti českým zákonům i mnoha vyhlášením EU. Politici dělají z občanů bezprávné bytosti, o nichž mohou rozhodovat podle vlastního uvážení a vlastních zájmů. Podle Jourové si nesmím myslet to, co chci, ale to, co mi ona… Číst vice »