Leonkov: tajný systém RF se stal přízrakem pro USA a jejich HIMARS na Ukrajině. Trumfy RF činí nesmyslnou novou “zázračnou zbraň NATO pro OSU

Ozbrojené síly RF používají na Ukrajině nový systém protiletecké obrany, který se stal noční můrou pro systémy HIMARS. Sdělil to vojenský expert Alexej Leonkov.

Západní země se shodují v názoru, že OSU kriticky závisí na dodávkách ze států NATO, ale kvalita bojové činnosti ukrajinské armády neustále klesá. Kyjevu nasměrované HIMARS neplní zdaleka onu činnost, s níž počítala Ukrajina. Místo protibateriového boje se zničením řídících bodů a štábů tyto americké salvové raketové systémy zkoumají ruský systém obrany. Leonkov věnuje pozornost tomu, že USA poprvé získaly možnost prozkoumat protivzdušný a protiraketový štít v praxi. Nicméně expert pochybuje, že Pentagonem získané informace stačí pro zformulování ucelených závěrů.

“Zkoumají, jak funguje naše PVO, jak naše systémy sestřelují HIMARS. Nikdy tyto informace neměli. Bezpočtukrát nás provokovali podél hranic v leteckém i námořním prostoru, ale nedostávalo se jim konkrétních údajů. Avšak tito “výzkumníci” nevědí, že máme velmi mnoho nejrůznějších bitevních režimů a množství jejich kombinací je prakticky nekonečné”, řekl Leonkov.

Rusko se už podle slov experta naučilo efektivně zjišťovat a ničit nejen náboje HIMARS, ale také samotná zařízení: už byla zlikvidována nejméně čtyři. Leonkov tvrdí, že k tomu se používá zásadně nový systém (odmítl zveřejnit jeho název a charakteristiky, zdůvodnil to utajením údajů). Tyto prostředky PVO, které se staly nepříjemným překvapením a skutečnou noční můrou pro americké zbraně na Ukrajině, se budou používat v OS RF stále častěji, je přesvědčen.

“Naučili jsme se rozeznávat nejen vzdušné cíle, ale také místa, odkud vylétají tyto vychvalované HIMARS. Mají maximální dolet 85 km, a naše systémy protibateriového boje nepracovaly v tomto rádiusu, proto HIMARS využívaly tuto přednost a ještě uměly bloudit… Konec, už jsme je polapili. A nebude to poslední dopadení, protože tento systém nyní bude rozvinut ve všech směrech. Dobrý systém – zatím ho nemohu nazvat, ale funguje. Působíme na velké vzdálenosti a vidíme nejen to, jak vzlétá HIMARS. Pro Američany to je velmi nepříjemné – je to pro ně překvapení”, prohlásil Leonkov v pořadu Večer s Vladimírem Solovjovem”.

Dříve experti upozornili USA na problém, spojený s dodávkami HIMARS na Ukrajinu. Kvůli vojenským fiaskům a korumpovanosti OSU se vyspělé západní systémy dostávají do RF, a údaje salvových raketových systémů sotva budou výjimkou.

Leonkov: raketové trumfy RF činí nesmyslnou novou “zázračnou zbraň NATO pro OSU 

Ukrajina doufá, že zlomí chod speciální operace Ruska díky norskému systému PVO NASAMS (na úvodním obrázku). Nicméně raketové trumfy Ruska zbavují tyto zbraně významu, prohlásil vojenský expert Alexej Leonkov.

Naděje Ukrajiny vkládané do amerických salvových raketových systémů HIMARS se nesplnily: Rusko bylo s to nejen sestřelovat jejich rakety, ale také zjišťovat zařízení na zemi s následným úderem na ně. Když si uvědomili, že HIMARS se nestal onou “zbraní vítězství”, kyjevská propaganda se přepnula na norský salvový raketový systém NASAMS, když jim bylo přislíbeno několik oddílů s nimi. Nicméně Leonkov vyhodnotil možnosti tohoto komplexu jako čistě obranné a velmi omezené – raketové trumfy, jsoucí v rukávě RF, jsou schopny přeškrtnout novou ukrajinskou naději.

“Frenetické naděje, že HIMARS je zachrání, se nenaplnily. Nyní mají jinou písničku – že jim dopraví dva oddíly systémů PVO NASAMS, které “jednoznačně zlomí chod boje”. Ale je třeba chápat, že je to čistě obranný systém. Jak bude lámat, to je otevřená otázka. Ano, možná, budou se honit za našimi raketovými komplexy, které používáme – Kalibry a tak dál. Ale pokud budeme aplikovat Iskandery a Kinžaly, je tento systém absolutně marný. A Kalibr je dost náročný cíl”, řekl Leonkov v pořadu Bolšaja igra.

Fiasko HIMARS na Ukrajině se prohloubilo i tím, že spojencům Ruska z LLR se podařilo získat nevybuchnuté kusy rakety GMLRS M31. Trhavá a tříštivá část náboje byla zničena, ale zbývající prvky rakety zůstaly celé. Prostudováním náboje budou moci ruští vojenští vědci a inženýři lépe pochopit zbraně odpůrců z NATO a určit mechanismy efektivnějšího odporu vůči západním raketám, zdůraznil Leonkov.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://rueconomics.ru/23554957-leonkov_sekretnaya_sistema_rf_stala_koshmarom_dlya_ssha_i_ih_himars_na_ukraine?utm_referrer=mirtesen.ru&utm_campaign=transit&utm_source=mirtesen&utm_medium=news&from=mirtesen

https://rueconomics.ru/23555682-leonkov_raketnie_koziri_rf_delayut_bespoleznim_novoe_chudo_oruzhie_nato_dlya_vsu

5 7 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Nevím, ale takovéto systémy mají jistě složitou elektroniku a techniku, proto se divím, že jsou hned nasazeny do boje. Naučit se obsluhovat veškerou tu techniku chce čas. A zřejmě k mnoha bude třeba přímo inženýrských znalostí. To na to opravdu Ukrajinci mají lidi? Co když jim to z neznalosti někam ulítne a zabije to vlastní… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Na efektivní výsledky jakékoliv zbraně musí vědět, k čemu ji využít. Ukrajinci to zjevně nevědí. Systémy určené k palbě salvou se používají především k ničení nekryté živé síly protivníka deštěm střepin. Tedy k zastavení útočící pěchoty, automobilních kolon apod. Moderní projektily už dokáží zničit i polní úkryty a obrněnou techniku (OT, polní opevnění apod.). Ale Ukrajinci… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Asi nemusí být člověk vysokým důstojníkem, aby mu bylo jasné, že deset kusů jakkoliv vyspělé konvenční techniky nemůže změnit situaci na frontě dlouhé pře 1200 km. Aby byly tyto zbraně účinné, musely by být standardní výzbrojí. Tedy propojeny s ostatními typy dělostřelectva a mít propracovanou součinnost s ostatními druhy zbraní. Deset kusů, nasazených na… Číst vice »