Ostatně, Senát bude zrušen

Na počátku šedesátých let, když jsem rozum bral, byly v Čechách populární aforismy polského satirika Stanislava Jerzyho Lece. Jeden z nich hovořil o tom, že když se nuly spojí, vytvoří řetěz, a ty okovy už nikdo neroztrhne.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Na snímku zasedací síň Senátu, bývalá Valdštejnská konírna, dnešní živý obsah děsivý

Pokaždé, když Pětikoalice přijde do Sněmovny s nějakým vypečeným zákonem, vzpomenu si na dávno zemřelého básníka a jeho břitké postřehy. Jako tento týden po přečtení novely zákona o České televizi, píše Jaroslav Bašta, poslanec SPD, v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Pro pochopení všech souvislostí se musím vrátit zhruba o rok a půl zpět, do února 2021, kdy Ústavní soud hodil záchranné lano politickým stranám, které se potácely kolem hranice 5% hlasů voličů, tedy na hraně volitelnosti. Nabídl jim možnost spojit se do koalic, pro něž toto vražedné kvorum platit nebude. Ohrožené partaje to pochopily a spojily se. Jejich soupeři nebrali průzkumy předvolebních preferencí tak vážně, a nakonec zůstali před branami Parlamentu. Rekordních milion a sto tisíc voličských hlasů propadlo. Naopak, Pětikoalice stvořená výrokem Ústavního soudu získala pohodlnou většinu 108 hlasů.

A přesně v duchu aforizmu Jerzy Lece, z řady nul se stal řetěz. O to pevnější, že většina vítězů chápe, že podruhé se jim to nepovede. Proto se od samého počátku snaží prosadit zákonné normy, které by jejich výhru zajistily i do budoucna – třeba zákon o korespondenční volbě. Chápou také, že k volebnímu vítězství jim výrazně pomohla veřejnoprávní média, zejména Česká televize a Český rozhlas. Politické nástroje k ovládání těchto médií představují Rada České televize a Rada Českého rozhlasu. Až doposud je volila jen Sněmovna.

Pro popis praktického fungování české politiky se vžilo úsloví hodně slimáčků a málo kapustičky. Na volbě Rady České televize se Pětikoalice zadrhla. Nakonec musela sáhnout po volbě aklamací. Pokud si dobře vzpomínám, naposledy se v Praze v Parlamentu v osobní volbě volilo veřejně aklamací v prosinci 1989, když komunističtí poslanci schválili Václava Havla za prezidenta Československa.

Tato příhoda musela připadat trapná i vedení Pětikoalice, takže hledalo řešení. Nakonec se rozhodli zapojit Senát, kde tajní ani zjevní rebelové nejsou. Nadále třetinu členů obou rad budou volit senátoři. Tato změna zákona ukazuje dvě důležité věci. Zaprvé klíčovou roli tzv. veřejnoprávních médií v debilizaci obyvatelstva tupou propagandou. Zadruhé aféra Dozimetr poodhalila, že „investigativní žurnalistika ČT“ má důležité dvojí zadání. Primárně jí přísluší skandalizace a dehonestace politických oponentů skutečných majitelů České televize, sekundárně pak ochrana „svých“ a odvedení pozornosti k „cizím“. Občas také eliminace svých příliš všímavých reportérů.

Každá hůl má dva konce. Zapojení Senátu do kontroly veřejnoprávních médií v době rozbíhajícího se skandálu kolem hnutí STAN by mohlo přesvědčit voliče SPD, aby šli také k senátním volbám, a zvolili své kandidáty. Když se to podaří, za dva roky to zopakujeme, budeme mít s našimi vlasteneckými spojenci v horní komoře Parlamentu dvoutřetinovou většinu a potom Senát zrušíme.

Zdroj

2.9 10 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 1 rokem

Nebuďte naivní – kam by se odkládali “zkušení političtí bardi” , To je přece jejich důchodové pojištění.

danny
danny
před 1 rokem

Pan Vystrčil šel do druhého kola senátních voleb. K volbám v jeho obvodě přišlo 13 000 voličů. Pan Vystrčil dostal 8 000 hlasů a byl zvolen. A s podporou 8 000 občanů je nejen senátorem, ale i předsedu Senátu, tedy jedním z nejvyšších ústavních činitelů, s významnými pravomocemi. Který za určitých okolností může zastávat i povinnosti prezidenta republiky. To mu ovšem nebánilo… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Chodím k volbám pravidelně a jsem pevně přesvědčen ,že se tvrdě manipuluje tzv.oficiálně i neoficiálně. Holt vznikla pohodlná společnost žijící na úkor druhých.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Ještě k té páteční demonstraci, poslanci a politici šli ve 14,00 hod. domů z parlamentu spokojení se svými platy a se svou prací a od 15,00 se začali sjíždět z celé republiky ti, co s prací poslanců a politiků zde spokojeni nejsou. A myslíte, že nás přišel nějaký ten politik opozice z parlamentu anebo poslanec podepřít v té naší nespokojenosti? A víte,… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Tak jako donutili vládu ve Srí Lance…

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Jít k senátním volbám, znamená, uznat, že jsem se kdysi mýlil, když jsem byl od začátku proti této smečce vyžírků. Za tuto vládu, co tu je, můžeme poděkovat šmejdu Rychetskému a Šlachtovi, kterého si někdo najal, aby sebral hlasy oposici. Je třeba tuto vládu co nejdříve shodit. V pátek byla demonstrace proti vládě… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Souhlasím.Účastí ve volbách do instituce o níž jsem bytostně přesvědčen,že je škodící a kontraproduktivní bych si musel připadat jako idiot. Jinak článek p.Bašty je tentokrát výborný,ovšem kromě toho iluzorního a naivního závěru.Společnost v tomto absurdistánu se bohužel dostala do stavu,v němž volby přestaly býti prostředkem k nápravě

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Pane Bašto, smekám. O mnoho, mnoho, lepší než mluvený výraz. Ale jako moudrý muž to jistě víte. Více pište.

standa
standa
před 1 rokem

K senátním volbám je nutné jít s plným nasazením a vymést současné senátní “experty” !

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  standa

Ano s plným nasazením (smetáky, vidle a jiná úklidová technika) a vymést ten hnůj který je tam shromážděn (levná cestovní kancelář)