Reuters: EU zmírní sankce vůči ruským bankám, aby umožnila obchod s potravinami

Jak je to dávno, co jsme slyšeli a vlastně slyšíme pořád, že Rusko je zodpovědné za nedostatek potravin ve světě a že je používá jako zbraň?

Tím, že brání Ukrajině ve vývozu oblí a také tím, že samo omezuje své vývozy zrnin a hnojiv, aby vyvolalo potravinové napětí ve třetím světě a že západní sankce neplatí pro oblast ruského vývozu právě těchto komodit? Vždyť nás posledním summitu G7 tvrdil sešlí papaláši, že žádné takové protiruské sankce neexistují a všechno je jen jedna Putinova lež. Viz

Podle G7 je Rusko zodpovědné za potravinovou krizi, G7 vyčlení 4,5 miliardy USD

A co že stalo od té doby? Najednou e dozvídáme, že sankce na potraviny a ruská hnojiva jsou stažené. Jak mohli stáhnout něco, co podle nich neexistovalo se ptám?

Ale tahle otázka není důležitá ve světle nové informace od Reuters, která praví že

EU to soften sanctions on Russian banks to allow food trade

podle překladače:

EU zmírní sankce vůči ruským bankám, aby umožnila obchod s potravinami

a dále čtu:

BRUSEL 19. července (Reuters) – Evropská unie ve středu upraví své sankce vůči Moskvě tím, že umožní rozmrazení některých finančních prostředků předních ruských bank, které mohou být vyžadovány k odstranění překážek v celosvětovém obchodu s potravinami a hnojivy, ukázal návrh dokumentu. .

 

Tento krok přichází v době kritiky afrických vůdců ohledně negativního dopadu sankcí na obchod, který mohl prohloubit nedostatek způsobený především ruskou invazí na Ukrajinu a jeho blokádou přístavů v Černém moři.

 

Podle změněného nařízení, které by mělo být přijato vyslanci EU ve středu, budou moci státy EU uvolnit dříve zablokované ekonomické zdroje vlastněné předními ruskými věřiteli VTB (VTBR.MM) , Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank a Bank Rossiya, uvedl dokument.

 

Samostatně, na základě nových sankcí, které mají být přijaty ve středu, bude Sberbank (SBER.MM) , největší ruská banka, také předmětem zmrazení svých aktiv, s výjimkou zdrojů potřebných pro obchod s potravinami, řekl představitel EU agentuře Reuters read more .

 

V návrhu dokumentu se uvádí, že peníze by mohly být uvolněny „poté, co se určí, že takové finanční prostředky nebo ekonomické zdroje jsou nezbytné pro nákup, dovoz nebo přepravu zemědělských a potravinářských produktů, včetně pšenice a hnojiv“.

Podle revidovaných sankcí EU také plánuje usnadnit vývoz potravin z ruských přístavů, které obchodníci po sankcích EU přestali obsluhovat navzdory opatřením výslovně vyjímajícím vývoz potravin, uvedl úředník. Přečtěte si více

 

EU zatím popírá, že by její sankce ovlivnily obchod s potravinami.

 

EU spolu se Spojenými státy, Británií a dalšími uvalily na Rusko rozsáhlé sankce po jeho invazi na Ukrajinu dne 24. února. Rusko nazývá jeho akce „zvláštní vojenskou operací“ s cílem odzbrojit a „denacifikovat“ Ukrajinu. Kyjev a Západ tvrdí, že Moskva vede nevyprovokovanou útočnou válku.

Takže ptám se znovu – byly vůči Rusku uplatněny ze strany Západu ve světle informací Reuteru sankce dopadají na vývoz potravina hnojiv – ano nebo ne?

Po odpovědi na první otázku položím další – lhal tedy Putin ano nebo ne nebo někdo úplně jiný?

A dodám pár dalších otázek:

  • Západ uvolňuje to sankční kvůli své neskonalé dobrotě a humanismu nebo proto, že po něm jdou africké a asijské země, pro které jsou ruské dodávky existenční záležitostí?
  • jak si na Západě myslí, že Rusko přijme západní kontrolu nad využíváním SVÝCH PENĚZ?
  • přijali byste vy tuhle kuratelu? Když za ruské vývozy neexistuje náhrada?

Zdroj: Kosa zostra

4.7 3 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
adam
adam
před 1 rokem

Dávky západního pokrytectví a prolhanosti může bez újmy vydržet jen naprosto cynické hovádko. Bohužel, není jich zrovna málo a mají celkem nízký věkový průměr…

danny
danny
před 1 rokem

Tzv. Západ kašle i na svoje obyvatele. Natož pak na nějaké Afričany. Ti, co rozhodují mají vše velmi dobře spočítané. Uvolní sankce pro prodej ukrajinského obilí, ale ty peníze nepůjdou na Ukrajinu, ale direkt jim do kapes za tu “humanitární” pomoc. Mají to dávno nazkoušené z Řecka, kdy ho zachraňovali tak, že… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Máte pravdu. Vládu už Ukrajinci nemají, kdo to tedy bude těm černouškům prodávat ? Možná by nebylo od věci, aby si klucí v té Africe taky občas zaseli.