Ministři Rakušan a Válek a úpadek politiky

Ministr vnitra Rakušan nazval některé občany Čech, Moravy a Slezska, kteří nesouhlasí s vládou, proruskými šváby. Označování nositelů opozičních názorů termíny krysa či šváb patří k projevům politiky, která vyústila ve vraždy politicky, rasově či jinak nepohodlných lidí. Němci v době nacismu ve filmu Žid Süss režiséra Veita Harlana z roku 1940 přirovnávali Židy ke krysám.

Zdeněk Koudelka
Zdeněk Koudelka

Pachatelé rwandské genocidy motivovali vraždění Tutsiů v roce 1994, kdy se počet obětí odhaduje na 800 000 lidí, označením za šváby, obdobně jako ministr Rakušan.

Paušalizující výroky v politice nemám rád. Nesouhlasím ani s výrokem Andreje Babiše, který oponenty paušálně přirovnal k nacistům a fašistům. Pokud politické výroky mají bez jakéhokoliv argumentu vzbuzovat nenávist šmahem k politickým odpůrcům, jsou informací o jejich autorech samotných, nikoli o jejích oponentech. Při čtení Rakušanova výroku o lidech jako švábech jsem si vzpomněl na filmové dokumenty zachycující řvaní stalinského prokurátora Josefa Urválka na obžalované v politických procesech.

Protože premiér i ostatní ministři k Rakušanovu výroku mlčí a  trpí jej ve vládě, je spoluodpovědna za tato slova i Fialova vláda. Pro tato slova a i pro pokoutný pokus zavést cenzuru vládě nepohodlných webu v únoru 2022 hodnotím Fialovu vládu jako nejhorší od roku 1989, obdobně jako ji hodnotí bývalý prezident Václav Klaus. Je to vláda politické nenávisti a cenzury. Prezident republiky by měl Rakušana odvolat. Nebo budeme čekat, až ministr vnitra nebude své odpůrce za šváby jen označovat, ale také je tak likvidovat?

Mnoho zločinců pocházelo z dobrých rodin s klasickou výchovou. Ministr vnitra Vít Rakušan je synem bývalého místopředsedy Senátu Jana Rakušana, který se nebál vzepřít politickým nepravostem, včetně pokynům své sociálně demokratické strany za Jiřího Paroubka, pokud dospěl k názoru, že jsou neférové. Než by dělal špatnou politiku, raději nešel v roce 2008 do senátních voleb a ze strany vystoupil. Jana Rakušana si vážím. Vít Rakušan je pro mne důkaz výroku, že když dva dělají totéž (politiku), není to totéž.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v srpnu 2022 na facebooku uvedl, že před vážným průběhem covidu ochrání jen očkování, neočkovaný prý riskuje zdraví pro nějakého ruského trolla. Dřívější ministr zdravotnictví Jan Blatný tvrdil v Senátu v březnu 2021, že očkovaný se covidem nenakazí. Když měl covid čtyřikrát očkovaný prezident USA Joseph Biden nebo třikrát očkovaný náš prezident Miloš Zeman, je zřejmé jaká byla pravdivostní hodnota Blatného výroku. A dohadovat se můžeme o pravdivosti ostatních výroků užitých v reklamě na covidové očkování ve spojení s obrovskými finanční zájmy výrobců a prodejců vakcín.

Rakušanův i Válkův výrok dokazuje, že politika se vrací do jedné ze špatných dob naší historie. Do doby, kdy se vše svádělo na vnitřního nepřítele, za kterým stála zahraniční mocnost. V padesátých letech 20. st. to byly imperialistické Spojené státy americké a dnes je to Putinovo Rusko. Válek není schopen argumentovat věcně a tak používá obezličku o ruských trollech. Přitom se řadu desetiletí proti různým variantám chřipky dobrovolně očkovalo bez politické nenávisti. Někdo se naočkoval a někdo ne. Proč se nyní vytváří od ministra zdravotnictví tlak na čtvrtou či v budoucnu snad padesátou dávku? Dobrovolné očkování je věc svobodného rozhodnutí člověka. Nepovažuji za špatného člověka či trolla očkovaného ani neočkovaného. Proč musí ministři této vlády urážet lidi, že jednají jinak, než jim vláda doporučila?

Válek je profesor. Profesorem je i epidemiolog Jiří Beran, který publikoval text Na čtvrtou dávku raději ne (Mladá fronta Dnes 13. 8. 2022, s. 8). V něm upozornil na fakt, že se těžší průběh nemoci dostavuje v případě opětovného onemocnění covidem častěji u očkovaných a to v případě nutné hospitalizace čtyřikrát a v případě umístění na jednotce intenzivní péče dokonce pětkrát.

Spory budou vždy. Ovšem každý si může sám utvořit názor, kdo skutečně jedná tak, jak by člověk očekával od pana profesora. Zda Válek s odkazem na ruské trolly či Jiří Beran s popisem faktu a s odkazem na údaje. Považuji Jiřího Berana za profesora s vyšší odborností a správným přístupem při zveřejnění svých názorů. Určitě mu k vyšší odbornosti dalo základ studium na gymnáziu v Tišnově.

4.2 6 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vendol
Vendol
před 1 rokem

Pokud Rakušan některé své spoluobčany nazývá šváby, co komu brání, aby někdo jiný Rakušana nazval ” ču – rá-kem ?”

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Vendol
cablik
cablik
před 1 rokem

„Rakušan už jenom zoufale vykřikuje a lže.“ Okamura vzal ministra od podlahy. Nejen jednoho
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Rakusan-uz-jenom-zoufale-vykrikuje-a-lze-Okamura-vzal-ministra-od-podlahy-Nejen-jednoho-711329

cablik
cablik
před 1 rokem

Co chtít po kovaných nacistech za Adolfa byli všichni nepohodlní s jinými názory komunisté za těchto nácků jsou odpůrci pro Ruský šváby. Vy nesouhlasíte s výrokem Babiše že to jsou nacisté ale ono to tak je. Cílem je světovláda a vyvraždění lidí Adolf s koncentráky je proti nim břídil jejich plány jsou obludné. Naštěstí jim… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Tihle tzv. “demokratičtí” šašci mají opravdu mnohem blíž k bojůvkám SA v 30. letech než k čemukoliv jinému, v tom má bohužel Babiš pravdu. Od devadesátých let jsem postupně navštívil mítinky různých stran a politiků, ovšem toto se nikdy nedělo. Kdo chtěl poslouchat, poslouchal, kdo se chtěl ptát a diskutovat – měl prostor (sice omezený, ale měl), koho… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

U skopčáků posílají na odpůrce smažky z hnutí Antifa v USA mají zase BLM to je podobné jako SA a také nesmíme zapomenout na parazity z neziskovek.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Jen si nedovedu zařadit ty kousavé báby a agresivní dědky s holema. Viz videa třeba na PP.
Asi Rakušanova osobní stráž.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

Skvělý článek,díky, pane Koudelko.

Vendol
Vendol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

Koudelka ? Myslíte toho legračního ptáka a srandovního čulibrka, předsedu BIS, Bezpečnostní informační služby, podpraporčíka Michala Koudelku ? Jinak jeho pravé jméno je Alois Čoudelka.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vendol

Myslím pana Koudelku, autora článku, s tím z USA vyznamenaným a zaprodaným velitelem BIS snad nemá nic společného!

standa
standa
před 1 rokem

V Austrálii vyšel článek – Tři mýty o COVID-19 — a největší výzva, která před námi stojí ABC Health & Wellbeing / Profesor Chris Goodnow Vyslán Čt 28. července 2022 ve 20:30 hodin Profesor Chris Goodnow zastává křeslo Billa a Patricie Ritchieových, je vedoucím Immunogenomické laboratoře na Garvanově institutu lékařského výzkumu a profesorem a ředitelem UNSW Cellular Genomics Futures… Číst vice »