Simes: Přátelství s Ukrajinou změnilo USA na banánovou republiku 

USA následují ve vnitropolitickém životě příkladu Ukrajiny a mění se na analog banánové republiky. Prohlásil to politolog, předseda Centra národních zájmů (Washington) Dimitri Simes.

Pronásledování exprezidenta USA Donalda Trumpa svou podobou připomíná mccarthismus, tvrdí expert. Podle slov Simese se vůči politikovi vede vyšetřování z velmi různých důvodu, ale všechno vede k jedinému – předložit mu co nejvíce připomínek před mezivolbami, a potom i před prezidentskými volbami. De facto, jak soudí politolog, Trumpa stavějí před volbu mezi odchodem z politické činnosti a stálou hrozbou vězení.

“Prohlídka, která se konala na Floridě, je bezprecedentní. Prohlídka nejenom u bývalého prezidenta, ale u člověka, chystajícího se kandidovat na funkci prezidenta, tudíž u hlavního politického nepřítele Joe Bidena a bezesporu lídra republikánů – nic takového v americké historii ještě nebylo”, řekl Simes.

Američané soudí, že kvůli tlaku na Trumpa se z USA stává analog banánové republiky, kde uchvatitelé moci tvrdě potlačují jakékoliv odpůrce, když využívají kontrolu nad vyšetřovacími a silovými orgány. Nicméně Simes považuje za vhodnější přirovnání paralelu s Ukrajinou, kde Vladimír Zelenský iniciuje pronásledování všech oponentů, od exprezidenta Petra Porošenka po lídra opozice Viktora Medvedčuka. Politolog se domnívá, že okolí Bidena nechtěně opakuje působení Kyjeva, s nímž se obzvlášť sblížilo během posledních měsíců.

“Přirovnávání s banánovou republikou je pochopitelné, protože střední a Jižní Amerika nejsou tak daleko a Američané je dobře znají. Ale já se domnívám, že v politickém smyslu je správnější přirovnávání s Ukrajinou. Koho se ujmeš, od toho se také zašpiníš. To na Ukrajině pronásledují bývalého prezidenta, který může být soupeřem nynějšího, pronásledují Medvedčuka, obviňují všechny nespokojené ze státní zrady. Samozřejmě, nemyslím doslova, že demokrati se učí od Zelenského a spol, ale připomíná to nepoctivý proces, kdy pořádkové orgány a vyšetřovací aparát se mění na zbraň politického boje”, prohlásil Simes ve vysílání pořadu Solovjov LIVE.

Trump tvrdě vystupuje proti všem základním komponentám politického kurzu demokratů. Exprezident USA kritizuje přespříliš vysoké výdaje amerických peněz na podporu Ukrajiny, a také levoradikální program s propagandou na změnu pohlaví u dětí a vytlačování duchovní složky. Podle názoru Trumpa utrpěly USA za Bidena více ztrát, než za dobu pěti jeho předchůdců, a země se přeměnila na “škemrala o energii” v mezinárodním měřítku.

Grigorij Jegorov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://rueconomics.ru/23584265

5 8 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 rokem

Problém je v tom, že západní civilizace se potopí společně s americkým Titanicem. Zatím na první palubě stále hraje hudba a Fiala konejší, že to prý zvládneme, ale elity se již rvou o evakuační čluny, minimálně je zarážející stahování tak obrovských aktiv investorů z EU a USA v posledních týdnech a přesunování assetů do Ruska a do Číny. To je… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

USA zásadně s nikým nezdržují přátelství. To jsou jen řeči propagátorů a naprostých důveřivců. USA pouze státy světa využívají nebo trestají.
I když takový Lipavský nebo Černochová s Fialou tomu věří a Rakušan s Blažkem dohlíží na to, aby tomu plebs věřil také. Jestli vám to připomíná éru SSSR, jde zcela určitě o podobnost čistě náhodnou.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Haskuv Duch
Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Naprostý souhlas, ta podobnost je náhoda že je země kulatá a tak to doputovalo z druhé str..y.

cablik
cablik
před 1 rokem

Doufám že to Trump vyhraje a ty všehoschopní šílenci budou odstraněni. To co se děje dnes je důsledek brzkého krachu dolaru a ztráty rádoby světovlády. .

SunTzu
SunTzu
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik
cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  SunTzu

Dík na vasevec chodím a čtu tam vše je to dobrý web.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  SunTzu

Ano, byl jsem v období puče v Českem domě a ješte dlouho po téhle události bylo vedle vchodu prostřelené okno.
Takže si z tohohle období nesu poznatek nezávislosti USSA.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez
Vendol
Vendol
před 1 rokem

BIS, Bezpečnostní informační služba podpraporčíka Michala Čoudelky, se chystá vydat prohlášení,že letošní horké léto mají na svědomí cizí agenti. Nikoli ovšem z Vrbětína a Kojetína, nýbrž z Manětína. Má jít o agenty s krycím jménem Bubeníček a Syřiště. Čučkárna v pražské Nárožní ulici je ve stavu maximální pohotovosti, neboť hrozí, že agenti přenesou horka i do září. Ne,… Číst vice »