Návštěva Viktora Orbána v USA se rovná návštěvě Pelosiové na Tchaj-wanu

Návštěva Orbána v USA není tuctová. Mezi ním a Trumpem je připraven plánna zrušení sankcí proti Rusku a na uznání statu quo na Ukrajině.

Viktor Orbán jel do USA v doprovodu ministra zahraničí Petera Szijjártó, politického poradce Balasze Orbána a předsedy parlamentního výboru pro zahraničí Szoltha Németha. Ve svém projevu maďarský premiér řekl:

„Brusel nám nevelí. Jsme nezávislý, suverénní maďarský národ. Účastníme se společných rozhodnutí. Pokud nám nevyhovují, řekneme to.“

Poukázal také na to, že EU se nenachází v Bruselu, ale ve Vídni, Budapešti, Varšavě, v Berlíně a v Madridu.

Návštěva činí dojem oficiální a zřejmě počítá s jasným budoucím prezidentem USA Trumpem.

Prvním cílem je krach globálního světového pořádku liberálů

Orbán nijak netají, že liberálnímu světovému řádu je odzvoněno. Vyzval onzervativce na obou stranách Atlantiku, aby se spojili v boji s liberály a Bidena obvinil ze slabých schopností k vedení a ze snahy nahrazovat to silným nátlakem na Brusel, který ztratil zbytky své suverenity. Charakterizoval nadcházející volby v USA do Kongresu a volbu prezidenta za záchranu západní civilizace.

Orbánovi je známo, že v Evropě je neutěšená situace a Brusel ji v této zimě neudrží. Vlády se budou měnit, občané stávkovat v nejdůležitějších sektorech hospodářství a poroste obecná nespokojenost.

Orbán si dělá nárok na úlohu nového vůdce Evropy, který Evropu zachrání a podle vyhlašování na obou stranách už existuje plán na záchranu. Po návštěvě USA napsal Szijjártó:

„Politické vztahy Maďarska byly na vrcholu, když byl prezidentem USA Trump. Děláme si naději, že naše vztahy budou stále na téže úrovni.“

Trump v tiskovém prohlášení uvedl:

„S mým kamarádem jsem prožil skvělé chvíle. Projednali jsme plno zajímavých témat – málokdo ví tak mnoho o tom, co dnes ve světě probíhá.“

Druhý cíl – dohodnout se s Ruskem

Ohledně Ukrajiny Orbán zdůraznil, že světu je potřebný silný vůdce v USA (Trump), který by se dokázal dohodnout s Ruskem na vzájemně výhodných podmínkách ve věci Ukrajiny. Prohlásil:

„Podle mne vede strategie globalistických vůdců k eskalaci a prodlužování války a ke zmenšení šancí na mír. Bez jednání Ruska s USA nikdy na Ukrajině k míru nedojde. Stále více lidí bude umírat a trpět a naše ekonomika bude na hranici krachu.“

Vycházeje z toho budou kvůli vlastnímu obyvatelstvu v boji s inflací zrušeny sankce na ruské energetické zdroje. (Sankce na obilí a hnojiva byly zrušeny, aby nenastal hlad.) Sám Orbán už tyto sankce zrušil a sdělil svůj úmysl podepsat doplňující smlouvu o nákupu sedmi set milionů kubíků plynu, aby „bylo bezpečí“. Přitom EU dosud uvažuje o plynovém embargu. Ropné embargo zavede od nového roku.

Dále bude muset Ukrajina podepsat s RF mírovou dohodu za podmínek Ruské federace. Veškerá americká pomoc bude muset být redukována, o čemž mluvil sám Trump. Myslí si, že při jeho účasti je možno se s Ruskem dohodnout.

Co bude za několik let

Maďarsko bude při sestavování nového systému bezpečnosti v Evropě trvat na široké autonomii Maďarska v Zakarpatí, nebo podle situace se jí zmocní samo. Potom Ukrajina nebude.

EU v této formě, která je nyní, přestane existovat, a to tím dříve, jestliže uvalí na Maďarsko sankce za odmítnutí liberálních hodnot. Část EU možná vstoupí do BRICS, ostatní uváží … a také vstoupí. Co bude s USA? Budou řešit domácí problémy, jichž mají v ekonomice i v politice nad hlavu.

 

Autorka: Ljubov Stěpušova, zdroj: https://www.pravda.ru/world/1733261-orban_trump/, překlad St. Hroch

 

5 4 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 1 rokem

Orbánovi očividne nehrozí, že vypadne z okna. Boh vie, koho to je marioneta.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

BRAVO Orbán! My můžem jen závidět!

cablik
cablik
před 1 rokem

Orbán je nejlepší státník v EU bylo by pro nás skvělé kdyby se to povedlo protože to je hlas rozumu. Pryč s pošahanými ideologiemi a návrat k normálnímu světu a diplomacii. Vzhledem k tomu že se jedná v USA tak to tak bude.

eFPe
eFPe
před 1 rokem

Nesdílím žádný optimismus. Trump je Biden v bleděmodrém. Rusko předložilo soubor zcela konkrétních, seriozně myšlených opatření, která pokud by byla splněna by znamenala naprosto normální mírové vztahy bez eskalace. Vysmáli se jim, plivli jim do očí. Proč si myslíte, že jednak Rusko bude po takových zkušenostech slevovat z těchto požadavků, a na druhé straně… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

Trump není liberál ta ideologie je zhoubná je proti migraci a pro návrat průmyslových podniků do USA je proti zelenému blábolu je to normální kapitalista. „Demokratický” liberální fašisti ho nenávidí stejně jako ti naši Babiše.

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

“Trump je Biden v bleděmodrém.”??? Co je to za blábol? Trumpa taky musej vodit za ručičku, aby trefil z helikoptéry do dveří Bílého Domu? Taky čte všechno z telepromptru (i poznámky), nebo z taháku na kolenou? Neodpovídá na otázky novinářů? Říká jenom, co mu někdo vzadu předžvejkal? Proto se Trump dostal do problémů, že nedělal… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Blábol? Pro hlupáka každý hloupý. Je nesmysl myslet si tady v Evropě, že Trump je nějaký super prezident. Je to z deště pod okap. Navzdory tomu, že zatím nepadá z kola, ze schodů, a dokáže pochopit i sám odpovědět na otázku. V žádném případě není schopný, třeba i ochotný přispívat k tomu, aby se situace v Evropě znormalizovala.