Dva děsivé axiomy Zelenského: Ukrajinu drží při životě žoldáci a strach

Poté, co Vladimír Zelenský promluvil ke studentům na Australské národní univerzitě a vyzval Čínu, aby zůstala neutrální, a ne aby pomáhala Rusku v boji proti Kyjevu, a deník The New York Post o tom informoval, napsali jeho čtenáři ukrajinskému prezidentovi něco, co nechce slyšet ani on, ani mnozí jiní v jeho zemi.

V komentářích k článku byl Zelenskij označen za “směšného člověka” a “zkorumpovanou loutku NATO”. Diskutující rovněž navrhovali, že by měl být poslán na východní Ukrajinu, aby “čelil skutečnému soudu za své válečné zločiny”. “Doufám, že se dožiju dne, kdy Zelenského zajmou, svléknou do naha, spoutají a zbičují,” napsal jeden z diskutujících.

Na druhou stranu však můžeme dodat, že ve stejnou dobu, takřka souběžně, USA odsouhlasily a přidělily Ukrajině nový balík pomoci ve výši 550 milionů dolarů, čímž se celková částka od nástupu amerického prezidenta a demokrata Joea Bidena do funkce zvýšila na 8,7 miliardy dolarů. A sám Zelenský a šéf jeho úřadu (OPU) Andrej Jermak znovu potvrdili, že nemají v úmyslu zahájit mírové rozhovory s Ruskem, dokud ho zcela neporazí na bojišti.

Právě o to ukrajinští představitelé od zahájení speciální vojenské operace usilují a hodlají dokončit práci rozsáhlou protiofenzívou před zimou. Americký republikánský senátor Lindsey Graham k nejnovější pomoci Ukrajině řekl: “Líbí se mi, jakým směrem se ubíráme. S americkými zbraněmi a penězi bude Ukrajina bojovat proti Rusku do posledního muže.”

Jinými slovy, navzdory údajným rozdílům mezi republikány a demokraty se obě americké strany v ukrajinské otázce shodly. Členka americké Sněmovny reprezentantů Elissa Slotkinová řekla nedávno novinářům, že dodávky armádních taktických raketových systémů (ATACMS) s doletem až 300 kilometrů byly schváleny oběma stranami. A administrativa Bílého domu připravuje v současné době právní zdůvodnění těchto dodávek, aby mohly začít za měsíc a půl, a Washington tak pomohl Kyjevu s raketovými systémy HIMARS (MLRS) k důkladnějšímu ostřelování vojsk LLR a civilních měst, nebo dokonce k úplnému zničení Krymského mostu.

Nový balíček pomoci zahrnuje právě střely HIMARS MLRS a munici pro 155mm dělostřelectvo a podle amerického ministra obrany Lloyda Austina další čtyři HIMARS, protože ” podstatně změnily situaci na bojišti”.

Jinými slovy, Ukrajinci byli a budou zabíjeni na frontách speciální vojenské operace zcela za cizí zájmy, nikoliv za zájmy Ukrajiny, a kromě spojeneckých sil Ruska a LDLR neexistuje síla, která by tento stav změnila. Protože současná Ukrajina je již vybudována na dvou axiomech, které, jak víme, nevyžadují důkazy a jsou viditelné všem kromě, jak bylo uvedeno výše, samotných Ukrajinců. Přesněji řečeno, i oni začínají chápat žalostnou situaci, v níž se nacházejí, ale nemají možnost cokoli změnit.

Axiom první: současná vládnoucí elita Ukrajiny, která se zrodila po euromajdanském puči v roce 2014, už není čistě ukrajinská a nehájí národní zájmy země a jejího lidu.

Jedná se o skutečnou neokoloniální administrativu, která byla předem vychována, patřičně vyškolena, zaplacena a přivedena k moci pseudodemokratickým způsobem (prostřednictvím zcela nekontrolovaných prezidentských a parlamentních voleb), rekrutována z “domorodců”, nikoliv importována z metropolitní země. Z metropolí – Spojených států a Evropské unie – je tato náhražková elita pouze sledována a vedena ve všech svých krocích nejrůznějšími poradci a instruktory.

Jinak jsou neokolonizátoři pouhými žoldáky z řad místních obyvatel, kteří zvládají vše dokonale sami, přičemž nezapomínají na vlastní kapsy. A očekávají, že po skončení „služby“ uprchnou s kořistí na Západ, kde jim bude zaručena bezpečnost. Za dobrou “službu”. A Západ zřejmě takové záruky poskytl. Alespoň pro Zelenského a jeho nejbližší okolí, kteří se neváhají zastavit před ničím, ani před rozparcelováním vlastní země, a nebojí se nikoho jiného než svých šéfů.

Zároveň neokoloniální postmajdanská elita udělala z ukrajinské armády nikoli armádu země, jež hájí zájmy Ukrajiny, ale žoldnéřskou strukturu, která neplní ani všeobecné, ani specifické úkoly, týkající se Ukrajiny. Vojáci naverbovaní do ukrajinské armády nechtějí bojovat, ale jsou hnáni na jatka, protože Západ, který platí, potřebuje válku s Ruskem, aby ho zničil nebo alespoň oslabil a vyčerpal. A Ukrajinci bojují a budou bojovat, protože ukrajinští generálové jsou stejná neokoloniální neukrajinská administrativa, jenom s nárameníky na uniformách.

To se projevilo zejména při nedávném hrůzném skandálu s ostřelováním zadržovacího střediska v Olenivce /Jelenovce/, kde bylo zabito 50 ukrajinských válečných zajatců a více než 70 jich bylo zraněno. A je známo, že generál Vadim Skibickij, jeden z vedoucích představitelů takzvané ukrajinské rozvědky, přiznal, že veškeré ostřelování z vysoce přesných MLRS bylo prováděno výhradně pod kontrolou, na pokyn a na příkaz amerických instruktorů-poradců. Sám Skibickij dodal, že ho k přiznání nikdo nenutil. I když, možná se tím sám zbavoval viny vzhledem k případnému vojenskému tribunálu, který ho čeká na konci speciální vojenské operace.

Druhým axiomem je fakt, že neokoloniální správa Zelenského na Ukrajině se opírá pouze o strach a o podvod. Nebo o podvod a o strach, jež se vzájemně prolínají a doplňují.

Na jedné straně je obyvatelstvo “krmeno” pouze ověřenými a cenzurovanými informacemi o tom, že Ukrajina vítězí na všech frontách a brzy uspořádá vítěznou přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě. Protože “celý svět je s námi” a v USA panuje dvoustranická a dvoukomorová shoda na pomoci hrdým a neporazitelným ukrajinským bojovníkům. Spolu s nejnovějšími zbraněmi.

Na druhé straně je uzurpace moci neokoloniální administrativou Zelenského doprovázena represemi, potlačováním veškeré nespokojenosti a nastolováním atmosféry strachu a poslušnosti.

Zatýkání podezřelých z proruských sympatií v městě Nikolajev – foto z posledních dní

Přívrženci Zelenského již rozdrtili veškerou opozici na okrajích politického spektra a nyní se snaží dostat ke svým souputníkům – rivalům z Majdanu , spojeným do Strany eurosolidarity (PES) exprezidenta Petra Porošenka. Porošenkovci, kteří se podobně jako všichni fanatici vyznačují extrémní rusofobií, jsou tradičně obviňováni, že “pracují pro Rusko”, což je to nejhorší obvinění, které se neodpouští.

Média na Ukrajině jsou cenzurována a unifikována a svobodný projev na internetu a sociálních sítích vás může dostat na lavici obžalovaných a do vězení, pokud jsou svobodomyslní a upovídaní lidé vypátráni SBU. A tvrdě je potrestají.

A nyní jsme svědky nového kola špionománie na Ukrajině, v jejímž rámci se režim Zelenského a jeho nohsledi chystají bojovat proti „špionům“ donášením a udáváním “nespolehlivých” lidí. Alexander Vilkul, současný šéf Krivého Rogu, který se “přemaloval” na vlastence, je již připraven platit peníze informátorům za “signály o nepřátelích”. Pokud je dodán špion – 50 tisíc hřiven, pokud agitátor pro ruský svět – 10 tisíc hřiven. Což jen dokazuje, jak zbídačená je Ukrajina a její neokolonizátoři: oligarcha Igor Kolomojskij hned po Majdanu v roce 2014 nabízel 10 tisíc liber za “Moskala”.

Ale o to nejde. Dnes se Zelenskij otevřeně obává tří věcí: že

za a) lidé na území Doněcké oblasti, které je stále pod kontrolou ukrajinské armády, tam zůstanou, dokud nebudou osvobozeni jednotkami ruské armády a bojových milic Doněcké a Luhanské republiky;

za b) dostanou ruské pasy podle nového výnosu ruského prezidenta Vladimira Putina z 11. července letošního roku o zjednodušeném režimu vydávání ruských pasů;

za c) zúčastní se referenda o osudu obou republik – DLR a LLR – a odejdou do Ruska natrvalo.

Právě toho se Zelenskij děsí i na osvobozených územích Chersonské, Záporožské a Charkovské oblasti, protože si uvědomuje, že referenda se mohou konat již 11. září 2022, v jediný den hlasování v Rusku.

A nový Putinův dekret o zjednodušeném občanství se mimochodem vztahuje na všechny občany Ukrajiny, což duši a srdce Zelenského ještě více ochladí – může přijít o potravu pro děla, s jejíž pomocí si na Západě vynucuje pohodlnou a bezpečnou budoucnost.

Proto kromě propagandy, cenzury, represí a špionománie straší také budoucími represemi za “zradu”. A proto bezohledně a masivně ostřeluje území, která osvobozují spojenecké síly speciální operace. Zelenskému se asi zdá, že tam už nezůstali žádní ukrajinští občané – tak krvavě a zuřivě ostřeluje ukrajinská armáda tyto oblasti. Ale lidé tam jsou. Stejně jako byli v Jelenovce…

Snímky z posledních několik a dní ze zběsilého bombardování města Doněc ukrajinskou armádou a nacistickými prapory. Terčem jsou sídliště a civilní zástavba

*****

*axiom – z řeckého axióma – to, co se uznává; tvrzení, které se předem pokládá za platné, tudíž se nedokazuje; podobný význam má slovo postulát.

 

Autor: Vladimír Skačko, UKRAJINA.RU, 4. 8.2022, 09.01 – z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4.8 6 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 1 rokem

Oprava – účet, samozřejmě takto….

Georg
Georg
před 1 rokem

Jedinou šanci a to jednu z posledních pro Ukrajinu, Ukrajince, ne fanatické nacionalisty a Ukrajince fašisty a nacisty, vidím v tom, že se zbaví Zelenského. Nemám na mysli, že ho zabijí, ale na př. umožní mu odjezd buď do VB nebo USA. Tam již budou vědět co s ním dál. Je to vlastně i jejich projekt. Jinak bohužel… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

Nemůžu souhlasit, za to, co tenhle zaplacený, zdrogovaný komediant Ukrajincům provádí, zaslouží jen válečný soud!

Georg
Georg
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

Vůbec Vám neberu Váš “svatý” hněv, který má jistě i velké opodstatnění. Ale bohužel, naše přání a náš pohled, byť se může přibližovat objektivním faktům, není vůbec podstatný. Napsal jsem, že nejlepší by bylo, kdyby se prezidenta Zelenského zbavili sami Ukrajinci. Ještě by šlo o to, zda by to nebyli ještě ti horší.… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Nějak nevěřím že by Rusové nevěděli o pozicích těch raketometů spíš to nechtějí ukázat USA co všechno ví. Už ho ukořistili a zkoumají ho. Mají naprostou vzdušnou převahu to nedokážou zamezit odstřelování? A že na Ukrajině vládnou pomoci strachu a teroru je to také nacistický stát takže nic nového to už tady bylo.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Naprostá vzdušná převaha neznamená 100% účinnost systémů PVO – to je ideální, nedosažitelný stav. Jakákoliv účinnost PVO / PRO nad 90% je úžasná. Struktura klasické PVO je strukturovaná dle použité protizbraně, dosahu a druhu postřelovaného cíle. Jinými slovy, něco se řeší letectvem a raketami země – vzduch pro delší dosah (zpravidla letectvo,… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Rusové denně poukazují na o ostřelování donbaských i svých měst a vesnic ze strany ukrajinských sil. Když oni střílejí na Ukrajince je asi možno očekávat, že Ukrajinci budou palbu opětovat. A Rusové už měsíc přešlapují na místě. Drobné postupy vylepšují max. místní pozice. Ale neznamenají ani taktickou změnu. Tím méně operační nebo strategickou. Konašenkov… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Danny, co když. Není dost vojáků kteří musí držet linii neprostupnou aby se azov neocitl v týlu a tam se choval partyzánsky. Co když se musí stabilizovat situace se zásobováním civilním životem nalezením spících buněk aby nezabíjeli politiky, policisty? Co když se čeká na to, že to západ co nevidět skrz nedostatek… Číst vice »