O jaké demokracii a svobodě to mluvíte?

Na ČT 24 probíhá v úterý večer emotivní debata o současně probíhající návštěvě předsedkyně americké sněmovny reprezentantů Pelosiové na Tchaj-wanu.

Řeší se, zda jde o krok rozumný, či o krok – vzhledem k postoji Čínské lidové republiky k Tchaj-wanu i rozruchu, který návštěva ve světě vyvolala – zbytečně provokativní a riskantní. V debatě zazní hlasy předsedy senátu Miloše Vystrčila z ODS, senátora a předsedy zahraničního výboru Senátu Pavla Fischera taktéž z ODS, senátora a místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky z TOP 09 a poslance sněmovny Hayato Okamury z KDU-ČSL. A všechny ty hlasy jednotně bouří, že návštěva Pelosiové na Tchaj-wanu je absolutně a naprosto v pořádku, protože demokracii a svobodu je nutno proti diktaturám a státům s režimy autoritativními bránit, ať to stojí, co stojí, a ať se ty diktatury staví na zadní, jak je jim libo. A znovu a znovu zní z úst debatérů ona dvě slova demokracie a svoboda, až to vyhlíží na jakousi soutěž, kdo jich vysloví víc i nejvíc.

Svoboda a demokracie, demokracie a svoboda, obě slova poletují, víří prostorem studia, jako by si všichni tihle mudrlanti, vypouštějící je z úst, nevšimli, že fakt, že ve studiu sedí jen oni z pětikoloběžky a nikdo z opozice a též nikdo, kdo by o návštěvě Pelosiové na Tchaj-wanu promluvil jinak, než mluví oni, nebylo popřením jak svobody, tak demokracie. A že tedy v okamžiku, kdy oni všichni drmolí jen to jedno a všichni stejně, pokládají svobodu i demokracii do hrobu, protože svoboda je též svobodou každého vyslovit svůj názor, a demokracie je diskuze a polemika nejrůznějších a třeba i těch nejprotikladnějších názorů, jak říkal T.G. Masaryk.

Ale kdepak Masaryk dneska! To byl demokrat, zatímco oni jsou liberální demokraté, čili demokratů pravý opak. Ale o demokracii a svobodě budou zpívat, dokud jim krev v žilách bude proudit. Což berte jako jedinou jistotu, kterou v tomto nejistém čase máme.

4.8 6 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maxim
maxim
před 1 rokem

K současné “postmoderní politice”, která ani neví jaká je, jestli liberální, levicová nebo konzervativní (a jenom se tupě odvolává na svobodu a demokracii), jsou zajímavé teoreticky polemické články na iArgumentu mezi Petrem Drulákem a Michaelem Hauserem … , ta polemika hodně napoví jak přemýšlet, aby jsme se dostali s politikou někam dál od současného… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Odkazy na články iArgumentu, od nejnovějšího k úvodnímu Pravolevé kleště, stojí to za přečtení …Nejde o liberalismus, nýbrž o ideologii zombie kapitalismu. Replika na Petra Drulákahttp://casopisargument.cz/?p=44448
Marxismus a liberalismus bez nostalgie: Odpověď Michaelu Hauserovihttp://casopisargument.cz/?p=44202
Konzervativní revize socialismu. Polemika s Petrem Drulákemhttp://casopisargument.cz/?p=44014
Pravolevé kleště (bylo zveřejněno i na NR)http://casopisargument.cz/?p=43772

Georg
Georg
před 1 rokem

Pokračování….. Možná tento způsob vyjadřování, může být “jedním, malinkým” způsobem, odporem, jak se bránit tomu, aby nás nikdo nemohl z pozice udavačů (Braňme Česko) státu, žalovat za nějaký postoj, výrok a názor. To co jsem teď napsal je doporučení, každý nemá na právníky, zde platí rčení řekni to a bude tě škoda. V článku… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

Braňme Českou republiku, tak jako ji bránili naši otcové a dědové za druhé světové války. Také jsme se rozdělili na Čechy a Slováky. Ale nikdy jsme nezprznili název naší republiky – ano nejsme žádné – česko, pro mne je – česko fuj nadávka!

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

Za okolností ohnutí výkladů jakéhokoliv paragrafu zákonů ve směru který jim vyhovuje. Za okolností, zinscenovaných obvinění právě těchto ohnutých výkladů paragrafů současných a jim přijatých zákonů.

Georg
Georg
před 1 rokem

Vím, že to k tématu nemá téměř žádný vztah, až na obecnost, univerzálnost lidského chování, které se od doby napsání Osudů dobrého vojáka …, vůbec nezměnilo. To je na celé knize to nejcenější a samozřejmě i ona Haškova satira, která v dnešní době také schází. Proto já tu knihu považuji vedle Bible za knihu… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Žádná demokracie tu nikdy nebyla jen jsme spadli do spárů korporátních fašistů a všichni jsme „Putinovi šváby” atd za jiné názory na svět. Žádná diskuze se nekoná a jediný rádoby správný názor mají transatlantický soudruzi.

Rob
Rob
před 1 rokem

Napsal jsem to tu už jednou a napíši to znova. Celý západní svět je postaven na jedné velké podlé lži…, když do světa vytrubuje, že je společnosti demokratickou a svobodnou. 21. října 2014 napsal Karel kříž pro jeden nejmenovaný zpravodajský deník tuto vystihující pravdu: „Myslím, že nic nevystihuje lépe současný stav společenského uspořádání než… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

“…demokracii a svobodu je nutno proti diktaturám a státům s režimy autoritativními bránit, ať to stojí, co stojí, a ať se ty diktatury staví na zadní, jak je jim libo…” A že ji ti pomatenci nebrání proti Zelenskému? AŤ SI TU SVOU POKŘIVENOU DEMOKRACII A SVOBODU STRČÍ DO PRDELE !!!! Ano, čtete dobře, přesně tam. Na… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

No jen aby se ta voda opravdu vařila. Jak vypnou plyn, bude po vaření a my se svobody nedočkáme.

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

No, vy (jak tak koukám) asi ruku k dílu nepřiložíte… Jinak dřeva je pořád ještě všude dost.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Jen mám výhradu k těm ukradeným penězům. Dnes se peníze kradou tak že se tisknou bez krytí.

maxim
maxim
před 1 rokem

Bez přirozené mravnosti lidské pospolitosti, jejíž nositelkou má být moudře rozvíjená civilizační kultura a patřičné morálky, kterou má usměrňovat represí státo právní uspořádání společnosti je samotná svoboda a demokracie pouhým mravně a morálně pokřivenými idioty vzývaným a neexistujícím bludem .. Když se tento blud svobody a demokracie stal před staletími základem ideologie liberalismu a teorie právního… Číst vice »