Signálů bylo dost

Už jsem tu několikrát psal, že mě neustále překvapuje, jak robustní systém nám v naší republice (a vlastně i v Evropě) naši předci zanechali. Denně se to ničí, denně se to demontuje, denně to někdo podrejvá, ale pořád to víceméně funguje.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Směřování do průseru je čím dál rychlejší, každý den přibývá varovných signálů, ale pořád se nic nezhroutilo. Já osobně mám hento apokalyptiké cítění, ale poslední tři roky jsem každé ráno příjemně překvapen, že elektřina funguje, v obchodech je jídlo, vlaky jezdí a Brno se nevypařilo v atomovém výbuchu.

Nebo je to vlastnost velkých krizí? Že se to děje pozvolna? Že nám Pánbůh dává dostatek času si uvědomit, co je špatně a máme dost prostoru na nápravu? Že je Sodoma a Gomora mnohokrát varována, než ta apokalypsa opravdu přijde? Kdy naposled jsme měli tolik signálů, že jde všechno do kopru?

Ta energetická burza v Lipsku je vlastně super – dozvěděli jsme se o vysokých cenách za elektřinu s předstihem. Dokonce jsme se s předstihem dozvěděli, že tam vůbec nemusíme být. S předstihem jsme se dozvěděli o vysokých cenách plynu. Rusko stále dodávalo za smluvní ceny, ale u nás v naší drahé Jůnii se ceny začaly dotýkat nebes.

Kolik já už si přečetl článků a reportáží, jak budou firmy zavírat provozy, protože ceny energií jsou pro ně úplně likvidační. Zemědělci mnohokrát varovali před změnami v dotační politice, varovali před plošnými zákazy agrochemie a teď varují před nedostatkem hnojiv. První domácnosti začínají krachovat…

Nechci se už vracet ke kovidu, ale pamatujete, jak rychle to celé tenkrát přišlo a jak málo času bylo na nějakou reakci? Ano, výsledek byl hodně chaotický, divoký, tvořilo se to za pochodu… Dneska? Pohoda. Půl roku víme, co se bude dít a když to ví každý Jaryn z vesnice, tak to ví také náš nejušlechtilejší derniér i celá ta jeho nová politická kultura. Půl roku času… co by dal Babiš za to, aby měl ve své době také tolik času na přípravu…

Co bude dál? Především žádná milost. Signálů je víc než dost, návrhů na řešení také. Naši vládní i novinářští představitelé je zavrhli. Neudělali nic. Navíc v době, kdy byli v opozici, tak machrovali, jak lépe to budou dělat a jak strašné dědictví nám tady Babiš zanechal. Jestli něco z vládní činnosti plyne, tak především to, že měli dostatek času, dostatek zpráv i dostatek zpětné vazby od veřejnosti.

Nic to pro ně neznamenalo, jedou si své.

My naopak jsme měli dostatek času si uvědomit, jací jsou a pro koho ve skutečnosti pracují. Měli jsme dost času je sledovat, mohli jsme si je velmi dobře porovnat s předchozími vládami, mohli jsme si ujasnit, co mysleli tím vysíláním jasných signálů veřejnosti a jak si doopravdy představovali ten nový styl vládnutí.

Vidlácky bych řekl, že nemají právo na shovívavost. Málokdo měl tolik času na rozhodování. Málokdo měl budoucnost tak jasně viditelnou, jako oni. Málokdo měl k dispozici tolik návrhů řešení. V jiných případech řešení ani nemusela existovat, ale tahle vláda měla všechno jako na stříbrném podnose. Dokonce ani nemuseli být experimentátory a prosazovat je první, stačilo se rozhlédnout kolem.

Ať už jde o válku, nedostatek plynu, vysoké ceny benzínu, drahou elektřinu, zhoršující se bezpečnostní situaci, inflaci i další problémy, na všechno se ve státech kolem uplatnila nějaká řešení. Stačilo to jen napodobit. Od orbánovského nezapojování do války až po francouzské zastropování cen elektřiny pro maloodběratele. Od odchodu z lipské burzy, přes vyplacení minoritních akcionářů ČEZu, až po jednání s Ruskem o dodávkách plynu, atd., atd.

Neudělali nic, ale stále tvrdí, že je vše pod kontrolou, nikoho nenechají padnout a nemusíme se bát… Opakují to stále dokolečka, ale my už samozřejmě víme své.

Až se to všechno teď na podzim projeví, až budete nosit ty svetry a doma budete z oken utírat rosu, až zjistíte, že vás klidně nechali padnout, že sice slušně vyděláváte, ale nestačí to ani na zaplacení účtů za elektřinu, až vaše děti budou mít trvale rýmu, až se začne masově propouštět, tak hlavně nevěřte srdceryvným proslovům Signála I., že to všechno nemohl vědět. Nemají právo na shovívavost ani milost.

Teď si jen počkáme, jak to dopadne…

 

5 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Jo správně to jsou signály pro ty co k volbám nechodí nebo volí ty špatné že je třeba s tím něco dělat. Hlavně ať ty signály pochopí na západě a pak se začne něco dít.

spartak
spartak
před 1 rokem

Přesně napsáno. Politická mafie měla 30let na ovládnutí zmrzačené země z které ale stále kape pěkný vejvar a voliči ? Ti se přidají k tomu a nebo onomu ,podle toho jak se ráno probudí.