Simes: Finsko a Estonsko nezůstanou celí při pokusu zablokovat námořnictvo Ruska v Kronštadtu 

Estonsko si přeje zablokování námořní flotily  Ruska v Kronštadtu po vstupu Finska do NATO, ale realizace tohoto plánu bude stát tyto země život. Prohlásil to politolog z USA Dimitri Simes.

Pokud v dřívější dobách pobaltské země chápaly, že zeměpis je jejich osud, a usilovaly o relativně konstruktivní vztahy s Ruskem, tak dnes úřady pobaltských republik stále zvyšují napětí. Podle slov Simese učinily Lotyšsko, Litva a Estonsko eskalaci základem zajištění vlastní vnější bezpečnosti, a to je v rozporu s elementární logikou.

“Vzniká dojem, že jejich ideou pro zajištění bezpečnosti svých zemí je stálá eskalace konfliktu s Ruskem a dokazování mu, že není až tak velká velmoc, že Litva je mocným státem díky podpoře patronů a spojenců. Z nějakého důvodu si myslí, že to zajistí jejich bezpečnost”, vyjádřil údiv Simes.

Výpady Pobaltí vůči Rusku zacházejí do velmi nebezpečných a vážných rozměrů. Například, ministr obrany Estonska Hanno Pevkur se svěřil s přáním izolovat RF od Baltského moře po vstupu Finska do NATO. Podle slov Simese státy Finů a Estonců při pokusu realizace takového plánu riskují, že prostě zaniknou.

“Estonské vedení říká, že, jelikož Finsko a Estonsko mají systém dalekonosných zbraní, budou moci pro Rusko zavřít Baltské moře, udělat ho tím vnitřním mořem NATO, a zavřít ruské loďstvo v Kronštadtu. Ale je přece pochopitelné, že nemohou zavřít RF. Dokonce se nemohou zachránit, pokud Rusko zasadí minimálně silný odvetný úder. Ale oni, jinými slovy, prohlašují, že budou provokovat velmi vážný konflikt s Ruskem, a dále se budou spoléhat na anglické a zejména americké strýčky, že ti je zachrání”, řekl Simes v pořadu Bolšaja igra.

Dříve politolog prohlásil, že USA nebudou bojovat za Polsko nebo Pobaltí, pokud ti vyprovokují otevřený konflikt s Ruskem. Podle slov Simese je východoevropská kuráž na cizí účet absolutně nepodložená, protože Washingtonu, na rozdíl od rusofobních hlavních měst, prozatím zůstává cit pro realitu.

Grigorij Jegorov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://rueconomics.ru/23592943-saims_finlyandiya_i_estoniya_ne_utseleyut_pri_popitke_zaperet_vmf_rossii_v_kronshtadte?utm_referrer=mirtesen.ru&utm_campaign=transit&utm_source=mirtesen&utm_medium=news&from=mirtesen

5 5 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
JK
JK
před 1 rokem

Podle mého mínění ty provokace východních mopslíků nejsou z jejich hlavy, ale ve skrytu je do toho tlačí američané. Vazalské východní státy z toho nemají žádný prospěch, právě naopak. A mopslíci mají přislíbeno, že pokud by došlo ke konfliktu s Ruskem, jim nic nehrozí, protože budou včas přesunuti do bezpečí k páníčkovi.

shoty
shoty
před 1 rokem

To, čo predvádzajú európski politici, nemá s ľudskou dôstojnosťou nič spoločné.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Pan Simes je politolog jak z praku. Estonsko si nepřeje vůbec nic. To chce strýček Sam. Jako všude v Evropě byly i v Estonsku do řízení vybrány poslušné děti. Slouhové, kteří se dovzdělávali v různých Aspen institutech (dříve VUML). Těm pitomečům zase nakukali jak půjdeme do boje s Rusem všichni. Tak jako s Ukrajincem. Polovina toho ekonomického… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Jako ve všem,tak i zde má svoje špinavé prsty darebácká země USA!

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Předseda BIS, Bezpečnostní informační služby, podpraporčík Michal Čoudelka, říká, že je zcela legitimní a oprávněné nazývat Markétu Pekarovou, Petra Fialu a v neposlední řadě Víta Rakušana “sviněma,” jestliže oni sami označují české občany za “šváby.” Chtěl bych za toto stanovisko Bezpečnostní informační službě poděkovat.

cablik
cablik
před 1 rokem

Tak to jsou šilené plány cizáckých poskoků Rusko nemůžou izolovat má více možností pro svoje potřeby. Když vyprovokují válku tak je přejedou a nikdo jim nepomůže.