Jana Nagyová a Andrej Babiš před soudem

Zdeněk Jemelík
Zdeněk Jemelík

převzato

S ohledem na různá mediální vyjádření z předchozích dnů jsem se ráno 12.září 2022 blížil k budově Městského soudu v Praze v očekávání, že u vchodu bude dlouhá fronta zájemců o vstup do soudní síně k procesu s obžalovanými Janou Nagyovou a Andrejem Babišem a kolem budovy se budou potloukat tlupy křiklounů, kteří se budou snažit vnuknout soudu názor, že Andrej Babiš patří za mříže. Nic takového se ale nedělo, až na nevkusnou „masopustní taškařici“ s klecí pro Andreje Babiše, kterou přivezli „chvilkaři“. Netrvala dlouho, policie se o ni postarala přiměřeným způsobem. 

Také vstup do soudní budovy, odbavení vstupujících v recepci a vydávání vstupenek u dveří soudní síně proběhlo v klidu. Obavy, že se dostaví mnohem více zájemců, než pojme soudní síň a dojde ke strkanicím, byly rovněž liché.

Hlavní líčení zahájil předseda senátu Jan Šott vypuzením ze soudní síně několika desítek kameramanů a fotografů, kteří se tlačili před první řadou sedadel pro veřejnost a lovili záběry jako o závod.

Další dění budu pouze glosovat poznámkami k zajímavým jednotlivostem, protože všechna významná média uvádějí popis dění do podrobností.

Po úvodních formalitách vyzval předseda senátu žalobce Jaroslava Šarocha k přednesení obžaloby. Základní prvky jejího obsahu jsou zhruba následující: Jana Nagyová jako místopředsedkyně představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo vyjednala pro ni s použitím nepravdivých údajů dotaci z fondů Evropské unie, čímž se dopustila zločinů dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Andrej Babiš svým působením a vlivem jí dopomohl k úspěchu. Je tedy zřejmé, že podle obžaloby je klíčovou postavou dramatu Jana Nagyová: pokud vyvrátí obvinění, automaticky zanikne trestný čin Andreje Babiše. Tomu je ale nepřiměřený návrh trestu: pro oba tři roky odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let, ale pro Andreje Babiše chce žalobce peněžitý trest ve výši 10 milionů Kč, zatímco pro Janu Nagyovou 500 tis. Kč.

Jaroslav Šaroch se s přednesením obžaloby vypořádal za 25 min. Proti němu pak nastoupili s vyjádřením k obžalobě obhájci obžalovaných. Obhájce Jany Nagyové Josef Bartončík cupoval obžalobu proti ní 38 min. Babišův obhájce Michael Bartončík podal rétorický výkon v trvání plných 65 min., svým rázem připomínající závěrečnou řeč. Věcně probral jeden z argumentů obžaloby za druhým, takže na konci jeho vystoupení z nich zůstala jen hrstka střepů. Vyvolal takové nadšení veřejností, že mu jeden účastník bouřlivě zatleskal. Obhájce se za něj omluvil a označil jej za „lidovou porotu“, ale předseda senátu jej nechal vyvést ze soudní síně. Další z Babišových obhájců, doc. Eduard Bruna doplnil Bartončíkovo vystoupení rozborem formálně právní problematiky kauzy v délce 20 min.

Po polední přestávce předstoupil před soud Andrej Babiš. Po jeho pátečním vystoupení v Poslanecké sněmovně se očekávala velmi dlouhá řeč, ale spokojil se s pouhými 33 minutami. Horlil proti politickému zneužití svého trestního stíhání. Stěžoval si na mediální volání po jeho uvěznění. V té souvislosti se zmínil o „klecové“ výtržnosti „chvilkařů“. Zdůrazňoval, že nic neprovedl, takže do vězení nepatří. Popřel pravdivost obžaloby a označil ji za snůšku nesmyslů. Ocenil nezávislost státního zástupce Jaroslava Šarocha, zato se otřel o nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Do věcné argumentace se nepustil. Ostatně po projevech obhájců by už asi nic nového nemohl dodat. V podstatě zpíval stejnou iracionální písničku jako v různých dřívějších vystoupeních. Je zřejmé, že proces vnímá velmi úkorně, až nadměrně.

Na závěr využil svého práva a odmítl odpovídat na otázky, aby neovlivnil nevyslechnuté svědky.

Následovalo vystoupení Jany Nagyové, místy emotivní a doprovázené výraznou „řečí těla“ (bodyspeach), nicméně věcné. Také paní obžalovaná odmítla vinu, vyslovila podiv nad tím, že se kvůli vyřízení dotace dostala před soud. Vyloučila, že by se v řízení o získání dotace dopustila nějakého klamu. Mluvila 37 min. Rovněž odmítla odpovídat na dotazy.

Program pak předseda senátu doplnil čtením některých výpovědí svědků v přípravném řízení.

Media v odezvě na proces zůstala téměř nevšímavá vůči Janě Nagyové, zato spíše, nebo až silně nepřátelská vůči Andreji Babišovi. Velkou pozornost věnovala jeho výrokům nejen před soudem, ale z poslední doby obecně, v nichž střídavě mluvil o politickém nebo zpolitizovaném procesu. Nenechali na něm nit suchou. Vzhledem ke krátkosti času jsem mohl něco přehlédnout, ale zaznamenal jsem jediné smířlivé vyjádření, a to komentátora Miroslava Koreckého ve vysílání CNN Prima NEWS, v němž uvedl, že kdyby Andrej Babiš nebyl v politice, problém, který se řeší u soudu, by nenastal. V tom se shodl s Andrejem Babišem. Charakteristické bylo odpolední zpravodajství ČT24, v němž hlasatel nejdříve oznámil orbi et urbi, že Andreji Babišovi hrozí trest odnětí svobody v trvání 10 let, ale pak dodal, že žalobce navrhuje obžalovaným tři roky s  podmíněným odkladem. Přispěchal redaktor Jiří Hynek, který žalobcův návrh relativizoval jako celkem bezvýznamný, pro soud nezavazující. Zřejmě chtěl utěšit ty, kteří se radují z hrozby 10letým trestem a obávali by se, že žalobce je připraví o zdroj spokojenosti.

Příznačné je, že kvůli zkoumání kolísavosti výroků pana obžalovaného mezi politickým a zpolitizovaným procesem na pitvání argumentace obhájců nezbyl čas a síly.

Řízení je na začátku. Bylo by předčasné vytvářet si představu o vině obžalovaných na základě toho, co odeznělo v soudní síni 12.září 2022, neboť rozpory mezi obžalobou a argumentací obhajoby jsou příliš příkré. Domnívám se, že vztah veřejnosti k obžalovaným toto řízení příliš neovlivní.

4 5 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Proces s Babišem se může důstojně přiřadit do zlaté knihy politických procesů, které se ve světě udály od stvoření světa. Procesy se Socratem, Husem, Jeronýmem, Janou z Arku, Brunem, Galileiem, Brissotem, Dantonem, Dreyfusem, Dimitrovem, Bucharinem, Kameněvem, Zinověvem, Horákovou, Slánským, Gandhim, Mandelou atd. atd. Teď mně napadá, neobjednal si Babiš politický proces proti… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Pane Jemelíku, je přece na prezidentu republiky, aby tuhle trapnou šaškárnu ukončil. Myslím, že k jeho nečetným právům patří i právo zastavení trestného stíhání či milost pro odsouzeného.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Zavření Babiše je samozřejmě na politickou objednávku (něco jako poprava Dantona) stejně jako změna volebního zákona těsně před volbamii, aby volby mohly vyhrát ODS-TOP09-STAN-Piráti-Lidovci. Otázkou je, jak si volební hlasy jeho voličů po předpokládaném rozpadu ANO rozdělí zbývající strany. Okamura je asi natěšený, že získá většinu voličů ANO, proto se ani… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Já jsem organizoval pro české firmy účast na veletrzích, kdy tyto firmy měly právo na dotace na účast na tomto veletrhu v případě, že patřily mezi malé firmy a tak když měla velká firma nějakou malou dceřinou společnost, tak ji nahlásila na veletrh a pak přijela na veletrh ta matka. To se přece… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Zavření Babiše prospěje všem kandidátům na prezidenta. Proč? Protože by vyhrál volbu. Má spoustu příznivců a přidali by se ti, kteří nemají rádi jeho odpůrce. Prostě naschvál. Na truc! Pokud vím EU se již od případu distancovala, tak co. Babiš získal peníze pro hezkou věc. Čapí hnízdo je bezvadné místo pro… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

ta kauza proti Babišovi je na politickou objednávku. V 2018 jsem podal trestní oznámení na podezření z korupce na projektu elektrárny Adularya se škodou 14 miliard korun, kde jsem prokázal, že ke zkolabování tohoto případu došlo díky tomu, že rakouská firma Andritz dodala vadné kotle, avšak čeští politici zajistili to, že škody… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem

Správně …, lidové soudní poroty a žalobce, místo zdegenerovaných hloupých soudů a státního zastupitelství … Už se přibližuje doba, kdy bude muset dojít na tvrdé ponížení těch justičních pitomců z jejich bludu témeř božské nadřazenosti na úroveň která jim náleží …, na úroveň pouhých slouhů lidové spravedlnosti … Víra v nezávislost justice je jenom… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Z textu článku …. (Obhájce) Věcně probral jeden z argumentů obžaloby za druhým, takže na konci jeho vystoupení z nich zůstala jen hrstka střepů. Vyvolal takové nadšení veřejností, že mu jeden účastník bouřlivě zatleskal. Obhájce se za něj omluvil a označil jej za „lidovou porotu“, ale předseda senátu jej nechal vyvést ze soudní… Číst vice »

Vlastimil
Vlastimil
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Maxime, z jiného soudku. Dost obtížně jsem dohledal, že ve Švédsku vedou pronárodní strany. Ovšem ještě zbývá dopočíst korespondenční hlasování, takže konečný verdikt až zítra. Myslíš si také, že díky tomu opět vyhrají ti správní, tzn. multikulturní a proimigranští?

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vlastimil

Vlastimile, během několika dní se všechno dozvíme, tak není potřeba o tom nějak usilovně přemýšlet …
Jestli dojde ke změně výsledků voleb po dopočtení korespondenčních hlasů, tak se proti tomu zvratu výsledků voleb utčitě dnešní vítězící strana ozve a nařkne organizátory voleb z podvodu …

Vlastimil
Vlastimil
před 1 rokem

Příznačné je už samotné obvinění: “poškození dotačních zájmů evropské unie”. Dočkáme se někdy souzení těch, kteří okrádají přímo nás, občany ČR?

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vlastimil

Těžko. To by tento rozdělený a dnes už otupělý národ musel procitnout a přijít k rozumu.