Nejsem fašista ani ruský trol ani lůza nebo spodina, přísahám

V Praze byla 3.9.2022 protivládní demonstrace a já, má rodina i mí přátele jsme na ní byli. Nejsem fašista ani ruský trol ani lůza nebo spodina, přísahám.

Dlouho jsem přemýšlel, zda-li o té demonstraci vůbec něco psát. Demonstrace splnila svůj účel, věnuje se jí ve veřejném prostoru kde kdo. Své postoje sdělují lidé, kteří na ní byli a ve velkém i ti, kteří buď neměli čas a nebo odvahu se přijít podívat na vlastní oči. Ale nyní svůj statečný názor mají.

Média a bohužel i pan Premiér se zabývají zejména tím, kdo demonstraci svolal a mají ve věcech jasno, zvláštní. Vždyť o to vlastně vůbec nešlo. Na Václaváku se sešlo zhruba 100.000 jedinečných lidských příběhů a všechny něco spojuje. Rozhodně to není to, kdo akci pořádal. Je to pouze a jen to, jak se těmto a dalším lidem pod vedením naší současné vlády daří. A nejen jim, ale nám všem hůř.

Byl jsem tam a se mnou i mí dospělí i dospívající synové, manželka a kamarád úspěšný architekt. Potkali jsme tam i několik známých. Nikdo z nás nejme lůza ani nic podobného. Narodil jsem se do rodiny, která při bombardování Prahy za německé okupace přišla o všechno. Dědeček byl úspěšný podnikatel, tak ho ještě za odměnu v 50.letech komunisté zavřeli na 6 let do vězení. Když nás v roce 1968 přišla osvobodit vojska Varšavské smlouvy, tedy Sovětského svazu, tedy Rusů, ale i Ukrajinců, Polska , Maďarska, Bulharska, ale opět i Němců, velká část mé rodiny emigrovala na Západ. Moje maminka, ač premiantka nemohla studovat, nesměli jsme cestovat ani na Východ a neustále nám bylo režimem připomínáno, kam patříme. Tehdy jsme jako rodina lůza byli, systém nám tu nálepku dal. Dnes už si jí ale dát nenechám.

Existenční otázky jako rodina neřešíme a přesto jsme na demonstraci šli. Téma bylo rozhodující. Nežijeme ve vakuu a stav společnosti v našem okolí vnímáme velmi silně. Každý, s kým se bavím, je naštvaný. Na absenci reálných kroků vlády vůči českým lidem, na podceňovaní vážnosti situace, její neustále zlehčování a vymýšlení jen těžko proveditelných řešení. Naše vláda se zkrátka problémy v naší zemi nezabývá. Jsme jí ukradení a demonstrace na Václavském náměstí to jen potvrdila.

Pan Werich a Voskovec zpívali :“ Proč jenom chudák trhan patří do žaláře? Vždyť mezi boháči jsou také potvory! Kdyby nás chudáky lépe znal pan král, snad by nám odpovědi dal. Hej pane král, nebuď líný, vem hadry a di mezi lid , poznáš, co je živořit z dřiny, uvidíš za den tolik špíny, do smrti nebudeš mít klid.“

Náš pan Premiér chodí jen mezi lidi, kteří ho plácají po ramenou. Ti ostatní, jejich názory a důvody a ani životy ho vůbec nezajímají. Jen proto, že podle něj demonstraci údajně organizovali příslušníci nějaké páté ruské kolony? To je slabý argument. Opovrhuje všemi těmi příběhy lidí, kteří na demonstraci přišli. Nezajímají ho. Nyní to bylo zhruba 1% celého našeho národa, a ti všichni ho nezajímají. Příště to může být 30% nebo víc. S tímto přístupem nakonec zůstane sám, jako král v pohádce Sůl nad zlato.

Premiér, který není ochoten naslouchat lidem, byť odvahu zatím sebralo byť jen 1% z nás. To není Premiér. Lidé přišli na náměstí kvůli jeho špatné vládě a přišlo jich hodně. Nejsou hloupí ani negramotní, jen mají problémy, které on a jeho ministři neřeší a jeho to nezajímá. Proč tedy on nenaslouchá tomu, co mu chtěli říct? Proč se schovává za nesmysly o údajných organizátorech protestu? Proč svými výroky jen staví jedny proti druhým? Svým jednáním jen působí škody a dává tím svaly slabochům, jakými jsou pan Šafr z FORUM24 nebo pan Novotný z Řeporyj popřípadě pan Šimoník z ODS, který nás normální lidi, kteří pouze mají strach, označuje za dobytek a pro naše postoje a názory by nás chtěl rozhánět střelbou….

Kde jsou zákony, kde je právo, kde je spravedlnost? Proč jsou jiní za svá slova zatýkáni Policií a obviňování a tihle pánové mohou beztrestně ve veřejném prostoru naplňovat skutkovou podstatu jednoho trestného činu za druhým? Žijeme v době, kdy za slova hrozí vězení, tak ať hrozí všem. Proč jen jedni smějí říkat cokoliv a ostatní musí mlčet a poslouchat?

Protože se skrývají pod křídly svého Premiéra. On může, byť kultivovaněji, proč by tedy nemohli i oni a s plnou silou nenávisti, vulgarity a osobní záště.

Pane Fialo, vy si nezasloužíte být naši Premierem, to opravdové zlo jste Vy.

 

Autor: Jakub Janda (neplést s pornohercem a nenávistným manipulátorem téhož jména), zdroj: Pravý prostor

5 5 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Kdyby nebylo těch pár tisic komunistů, kolik jejich zástupců bylo na demonstraci se soudružkou Konečnou, čtyřicet – padesát? Proč stále z nich ten strach? Když čtete recenze na Václavák tak tam každý druhý komouš. Proboha čeho se furt bojí? Vždyť teď mají nepřítele v kapitalustickém Rusko a furt jim to nestačí…

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Naprostý souhlas s názorem a s obzláště povedenou myšlenkou, která vyjadřuje pochopení celé akce. – “Na Václaváku se sešlo zhruba 100.000 jedinečných lidských příběhů a všechny něco spojuje”. Pěkné. Jen bych moc prosil, a nejen pana Jandu, aby už se konečně přestalo k vlastní osobě podpůrným – co dědeček, jak ho za podnikání … co v 68,… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem

Proč tahle země rodí lidi jako je Fiala? Proč tahle země musí stále trpět pod lidmi jako je Fiala? Proč tahle země leze do cizích zadnic v čele s lidmi jako je Fiala? Proč tahle zamě musí stále bojovat o svou nezávislost proti takovým lidem jako je Fiala? Proč si myslí takoví lidé… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Pohnutý život vaší rodiny nebrání tomu, že jste podle vládní garnitury stejně podvratný živel a podporovatel Putina. Jak vidno jste zkušený trpitel, tak by vás nějaké urážky neměly už překvapit. A dnes vám vnoučata i tak studovat pustí (i když o majetek můžete opět klidně přijít ani nebudete vědět jak)…

spartak
spartak
před 1 rokem

Klasický příklad českého člověka. Za vše mohou komunisti . Máme 30let po převratu a voliči volí stejné struktury Jeden rozdíl tu nastává ,komunisti jsou mimo a kapitalismus znovu válčí. Není čas přestat fnukat?

skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Je hodně těch, pro které začala historie až v r.1948 a nebo v r.1968. Co bylo před tím jako by podle nich nemělo vliv na následující události. Zásadní zlom byla II. světová. Nebýt této války, kterou “zařídil” Západ, nebyly by vítězný únor r.1948 ani “osvobozování” v r.1968. A po skončení II.světové to nebyl SSSR kdo rozdělil… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Ten strach z těch komunistů – permanentní, úzkostný, klinický – je zvláštní až podezřelý, mají z toho hrůzu. Je to paradoxní – 20 let prakticky neviditelné S.A. , řádově desítky mrtvých, soft řízení – nepřekročitelný problém. Na druhé straně 6 let tvrdé okupace s 350 tisíci mrtvých, zničenou ekonomikou a direktivním řízením je velkoryse… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Haskuv Duch
skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Není žádným tajemstvím, že kapitalismus má blízko k fašismu a fašismus blízko k nacismu.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Cenzurou a krádeží veřejnoprávních médií máme k fašizmu silně nakročeno.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

To byl určitě volič ODS ti neustále vše sváděli na komunisty no teď mají „zlého Putina” a Rusko.hlavně když můžou házet špínu na jiné.