Pentagon môže trafiť šľak. HIMARSY na Ukrajine ničia najhorší nepriatelia Spojených štátov – Iránci

Rusko už na Ukrajine zničilo viac ako 360 protilietadlových raketových systémov. Ruskí strelci metodicky ničia Američanmi dodané systémy HIMARS, ktoré kyjevský režim používa na pokus o prielom v blízkosti Chersonu a Donecka.

Ivan Štubňa
Ivan Štubňa

Na základe vojenskej spolupráce s Ruskom Irán poslal Rusku svoje drony, ktoré patria medzi najlepšie na svete. Sú lepšie ako americké  Reapery alebo turecké Bayraktary.

Pre Rusko by bolo mimoriadne výhodné nakúpiť iránsku tzv. flákajúcu sa muníciu, ako sú Toofan a Raad-85. Vznášajú sa nad bojiskom a potom rýchlo narazia na pozemné ciele. Teherán tvrdí, že má funkčné protiradiačné drony určené na detekciu radarových emisií zo systémov protivzdušnej obrany. V rámci elektronického boja na elimináciu radarov a následné útoky ide o zbrane, ktoré položia Himarsy na lopatky. Okrem toho sa zníži ohrozenie ruských pilotovaných lietadiel v operačnom priestore.

Ďalšie využitie iránskych dronov je v takzvaných „prieskumných operáciách“. Zároveň môžu prepojiť systémy velenia, riadenia a komunikácie. Majú bezkonkurenčnú schopnosť vyhýbať sa západným, najmä americkým systémom protivzdušnej obrany rozmiestneným po celom svete.

https://svpressa.ru/war21/article/341576/utm_source=smi2#teaserId=12295152&teaserType=gridNews

https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3140284/strikes-send-clear-message-to-iranian-backed-groups-in-syria-to-stop-attacks-on/

Z mesta SNP Ivan Štubňa, ZDROJ

5 5 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Jako HIMARS je skvělé dálkové dělostřelectvo ale hypersonická raketa je lepší. Je divné že Rusové nepoužili letectvo na vyhledání cílů. Pokud je ničí drony tak to musejí být naštvaní ten systém je drahá věc.

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Rusové Himarsy úmyslně delší dobu usilovně neničili a ponechávali radost fandům západních “zázračných zbraní” ze “studijních důvodů” …
K tomu článek …
https://www.pokec24.cz/krize-ukrajina/rumunsky-expert-vasilescu-jeden-z-tajnych-cilu-ruska-na-ukrajine-jiz-byl-dosazen/

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Dík za odkaz článek jsem si přečetl je jasné že nechtějí protivníkům ukázat co ví nebo co je v jejich možnostech. O hypersonických raketách řekli také až to bylo vážné.

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Také děkuji za odkaz. Velmi zajímavé čtení. Podle mého soudu na tom je hodně pravdy. A není to “testování” jenom a právě teď. Například lety dálkových bombardérů podél hranic, které přinutí vzlétnout stíhače, slouží k “nakalibrování” pasivních radarů, aby “naučili” rozeznávat jednotlivé typy letadel. Je docela jisté, že tajrdlíci v NATO moc dobře ví,… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 1 rokem

Jak to přístává na takovém podvozku? Neviděli jste to někdo?

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kolokol

Dron na podvozku nepřistává, z něho je vypouštěn .. Přistání dronu zkušený navigátor zvládne velkým zpomalením s dosednutím na zem (dron má tlačnou vrtuli a při zpětném chodu dron přistává přídí trupu blíže zemi, takže se nepoškodí), v nevhodném terénu a při malých zkušenostech navigátora se použije zabudovaný padák … Pro vypuštění dron na podvozek přesune obsluha… Číst vice »