SPD a Vidlákovy kydy

Rozhodl jsem se, že budu o něco méně číst a více psát, neboť doba si to žádá. Začínám polemikou s podnětným článkem pana Vidláka „O SPD s láskou, ale také s naléhavostí“ *. Je o tom, co je podle autora potřeba co nejdříve říci, a potom udělat.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

* O SPD s láskou, ale také s naléhavostí

Karel Čapek kdysi napsal, že jsou dva druhy lidí, jedni říkají „mělo by se“ a druzí „není to tak jednoduché“. Dále Čapek poznamenal, že je zajímavé, že ti první se vyjadřují k věcem, které se netýkají jejich oboru, činnosti nebo odpovědnosti, zatímco ti druzí se vyjadřují k problémům, které patří do oboru jejich činnosti nebo předmětu odpovědnosti. Když jsem poprvé, někdy v roce 1992, mluvil s Milošem Zemanem, řekl jsem mu, že mě po listopadu 1989 nejvíc překvapilo, že naprostá většina lidí včetně těch formálně vzdělaných nedovede odhadnout další vývoj, a začnou ho chápat, teprve když nastane. Miloš Zeman oponoval s tím, že se hluboce mýlím, podle něj většina lidí dokáže vývoj chápat, ne už když nastane, ale až hodně dlouho potom. Přesvědčil jsem se, že měl pravdu. Básník Jiří Žáček napsal: „Za pravdu je různá sazba, někdy metál, jindy vazba, kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz.“

Kdy je to včas? Demokratický politik může jednat teprve tehdy, když má dostatečnou podporu. Tu může získat jen tehdy, dokud mají jeho snahy šanci dojít pochopení. Nestačí, že situaci chápe David, Vidlák a pár dalších. Dokonce nestačí, když ji chápe každý desátý, řekněme milión obyvatel ČR. Rozhoduje většina. Lze přesvědčovat, ale chápat musí většina, aby byla naděje na úspěch. I ti opatrnější, i ti, kteří se o věci veřejného zájmu nezajímají, dokud se netýkají jich osobně a netrvají dostatečně dlouho, v souladu se Zemanovou tezí. A možná dokonce, až to nakonec pochopí i ti hloupější. Do té doby nemáte většinu a nemůžete vyhrát. Na toto lidé zapomínají navzdory sdílené zkušenosti a desítkám let demokratického rozhodování. Pokud opozice nemá většinu, změna se nekoná. S opozičním potenciálním partnerem to jde těžko, pokud je „konstruktivní“, tedy vlastně je spíše s vládou, i když ji slovně kritizuje, k potřebným krokům nemá odvahu se ani vyjadřovat.

Stanovisko, že „to není tak jednoduché,“ je nepopulární, protože laiků je v každém oboru mnohem víc než odborníků obtěžujících se složitostmi reálného řešení. Na šachovnici je mnoho figur a v reálném světě více překážek a rizik, než vnímá neodborník.

A pak je tu jedna odbornost – neodbornost. Totiž politika. Ta je, jak známo, uměním možného. Jestliže někdo nevypadl v prvních kolech politické soutěže, prokázal, že umí odhadnout, co je možné. Nemohl uspět ani tehdy, pokud hrál příliš „při zdi“ jako většina jeho konkurentů. Panem Vidlákem doporučovaný „blbec, který neví, že to nejde“ v politice nevyhrává, je svým stoupencům k ničemu.

Jsou lidé svým založením odvážní, iniciativní a radikální a lidé s osobnostními rysy opatrnosti. Ti první mohou, ale nemusí uspět v náročné situaci. Mohou vyhrát i prohrát. Ti druzí vyhrají tím, že jen přežijí. Pokud ovšem není k přežití nutná odvaha.

Radikálně řečnit na náměstí a to s velkým úspěchem měřeným potleskem a nadšením davu jistě lze. Ale co může takový řečník bez ukotvení v politickém systému lidem reálně nabídnout? Co může udělat v následujících dnech kromě dalšího řečnění? Může získat stoupence mezi nejradikálnějšími a přesvědčit je, že „mělo by se“. Pokud nezíská většinu pro demokratické řešení, zbývá možnost majdanu nebo občanské války.

Ano, mnoho receptů je nepochybně správných. K realizaci chybí jen drobné překážky jako je Lisabonská smlouva, nařízení EU, zkorumpovaná média a ochočené soudy ochotné k zinscenovaným procesům produkujícím politické vězně a v případě potřeby i nějaká ta vražda na objednávku. I to jsme tu zřejmě měli. Ignorovat tyto drobné překážky lze směle.  To je pak možné označit jako umění nemožného.

Říkávalo se „za peníze v Praze dům“ a platí to stále. Lze vytvořit radiální stranu za účelem odebrání radikálních hlasů podle vzoru „Volný blok“, je možné vytvořit partnerskou stranu volající „nejsme jako my!“ I to jsou metody politického boje. Nečisté, ale účinné.

Svolat na Václavák demonstraci hned první víkend po prázdninách byl dobrý tah, stejně jako zajistit, aby se jediná opoziční parlamentní strana nemohla zúčastnit hanobena svolavateli shromáždění a zvána nezvána s tím, že nebude možno odhadnout, kdy a jak dlouho bude pořadateli umožněno se projevovat. Například přečíst pár vět kandidáta do Senátu Jiřího Kobzy (SPD) nebylo kandidátce do Senátu Zuzaně Majerové Zahradníkové (Trikolóra s podporou SPD) umožněno.  To všechno připomíná další „milión chvilek“, tentokrát nikoli propětikoaliční ale snad protipětikoaliční. I tam byly statisícové demonstrace. Ovšem spravedlivě rozhořčené davy občanů lze někam šikovně odvést jako studenty na Národní třídu. Moci se pak chopí připravení, pro které se to všechno inscenovalo. Pro koho pracují svolavatelé oprávněně rozzlobených občanů? Proč asi SPD připisují vinu za roztříštěnost opozice a sami podporují nově vzniklou konkurenční stranu? Až se vláda konečně definitivně a nezvratně znemožní v očích dostatečné většiny, budou si to svolavatelé Václaváku připisovat jako zásluhu. Ale bez Petra Fialy a dalších výtečníků by to nezvládli. Svolá Josef Středula stávku na podporu své prezidentské kandidatury, aby pak fungoval jako věrný člen Aspen institutu?

Ano, pan Vidlák má pravdu. Lidé žijící svými každodenními praktickými problémy, kteří se rýpají v zemi, vrtají nebo hoblují, nebo řídí podnik, který musí reálně fungovat, uvažují jinak než lidé živící se správnými postoji. Jejich znepokojení je bezprostřední, autentické. Nelpějí na ideologických stereotypech, neohrožuje je nevěrnost pravé víře, ale naopak setrvání v bludech. Dovedou je prokouknout dřív než mnozí intelektuálové mylně spoléhající na svoji neomylnost. Toto Vidlák vystihl velmi přesně. Ale jinak to není tak jednoduché. Spoléhat jen na radikály znamená získat ve volbách tři procenta či méně jako podměrečné strany připuštěné organizátory na Václavák.

Ne náhodou je zpráva Ministerstva vnitra o extrémismu zneužita ke zmínce o SPD, aniž by byl extrémismus definován a doložen. Pak stačí jen drobná záminka, například hajlující policejní provokatér nebo nezvaný host nesoucí viditelně modely šibenice nebo zakázané symboly. A média mají kauzu. Na jednom shromáždění mě svými bláboly obtěžoval jakýsi blbeček. Nemohl jsem vědět, že má s sebou fotografa z týdeníku Respekt a je to týž, který hajloval na Václaváku. Komu asi poskytuje provařený perverzní Respekt tyto služby?

Panu Vidlákovi jsem na jeho nabídku schůzky pravdivě napsal, že nebudu v Praze, ale na vesnicích Kolínska a Benešovska. Můžeme se sejít jindy.

Tolik k jistě upřímně míněným radám pana Vidláka. Není to tak jednoduché, ale buďte ujištěni, že SPD je zde od toho, aby konala.

4.7 9 hlasy
Hodnocení článku
60 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Nevím, ale SPD se tak nějak nedostala prostému lidu pod kůži. Je to hlavně její izolací, věčnou dehonestací. Chtělo by to více spolupráce, hledat spojence. Politika je též umění kompromisu. Navíc její vůdce je všelijaký. Má dobré nápady ale někdy je hrr. Nedovedu si pana Okamuru představit jako předsedu vlády… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Okamura je vzdělaný, pracovitý, umí společensky vystupovat atd. Myslím, že premiér by byl velmi dobrý. A je to vlastenec!

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

Madam, to nikdo nezpochybňuje.
Vážím si ho za to.
Jenže tento vlak nabírá na rychlosti a někomu může ujet.

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 1 rokem

pane Davide, platí ovšem, že krutý boj je veden jenom v době voleb. jakmile je jasné kdo si sedne do křesel, v PSP nebo v Konírně, lítá řež ustane a všichni si tykají, dohodnou se ( nikoliv formálně), že chtějí mít čtyři roky Klid na práci a Musíme si pomáhat – viz třeba Mareček, když… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem

Když už chápe většina co se děje a lidový odpor je v plném proudu, lze se zapojit zcela bezpečně. Zatímco vstoupit do toho hned zpočátku, pomáhat lidem pochopit a burcovat odpor, to je vždy trochu risk. I populistická politika se dá dělat opatrně, o krok pozadu, ale s konkrétními čísly, nebo s určitou mírou rizika, pouze na… Číst vice »

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

Podotýkám, že jsem volič komunistů, které tam pořadatelé, patrně z obav o mediální obraz, spíše jen strpěli a vůči nimž si představitelé některých subjektů neodpustili zcela zbytečné a kontraproduktivní výroky. Přesto jsem rád za účast KSČM i za to, že to Skála přešel bez odezvy. Je nutné být aspoň teď jednotní na bázi vlastenectví a nerozhádávat… Číst vice »

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 1 rokem
Odpověď uživateli  JK

nejsou vůdci.
politické strany – nemám koho volit, ale Skála for president!

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Rajchl, mající patrně vysoké ambice, podstoupil riziko neúspěchu demonstrace(vždyť jste dokázali oslovit sotva 10 tisíc lidí, kde jste se tu vzal a za koho chcete mluvit?), kompromitace možnými provokatéry nebo i autentickými účastníky na demonstraci, kompromitace účastí některých řečníků. Akceptoval podporu a nepřehlédnutelnou účast komunistů, z nichž se ještě stále pokouší masmédia vykřesávat symbol… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem

K té politice a jejího umění …. Politika je umění možného činěného veřejně -umění mírného pokroku v mezích zákona, jak to parodoval J.Hašek … Když je v politice potřeba prosadit nemožné, tak je povoláván k akci dav k vyvolání veřejného chaosu -revoluce, ale v utajení musí mít “politici” připravené řešení …., tak se dělá politika spiknutí… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

V politice nemožného je proto vždy nejdůležitější pro občanský dav vyzkoumat, co a kteří “politici” mají v utajení na ně nachystáno za ” politická řešení” …

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

není tu odvážného vůdce.

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem

Článek jsem si přečetl už na Facebooku.I tu diskusi pod ním. Principiálně máte pane doktore pravdu. Ale tu mají i někteří diskutující. Když uvádí, že SPD není zrovna “nadšená” z úkolu sjednocovat a vést. Postoj ve stylu “Podporujte a volte pouze nás, SPD, jiná alternativa není, je sice zdánlivě zásadový, ve skutečnosti nikdy nepovede… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

V tom je asi to “jádro pudla”. Připojit nebo spojit se. Fakt nechci být vůči SPD negativní a už vůbec ne nepřátelský. S programem a tím co prosazuje jsem ve velké většině vždy souhlasil a souhlasím. Také je mi jasné, že ne úplně každý subjekt je “skousnutelný” jako spojenec. Přesto jsem přesvědčený, že je… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Já vím že SPD není po chuti nová strana ale to hlavní pan doktor nenapsal jestli budou spolupracovat protože bez toho to nepůjde. Vymlouvat se provokatéry je hloupost všude jsou kamery a dotyčný člověk by mohl být dohledán a usvědčen. SPD nebyla za celou dobu schopná svolat velkou demonstraci a když konečně je tak… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Je třeba spolupracovat: https://www.naprvnimmiste.cz/

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Já vím že váš program cíleně kradou ANO ani migranta do republiky teď zase tohle nám to vysvětlíte ale té většině ne. Za hnutím PRO jsou prachy a bude lepší spolupracovat a přežít než padnout na dno. S rizikem provokatérů musíte počítat jako protestní strana. Kdo nejde s liberálně zelenými nacisty jde proti nim.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Pane doktore, je těžké přiznat že pouze aktivita v parlamentu situaci nezmění a čas běží. Navíc používáte stejné argumenty jako ti ve vládě. To je naše…. To ne my….. Ale je lepší v teple za bukem.

spartak
spartak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Překvapila mně také síla desetitisíců na demonstraci v Praze.Razance mluvčích byla úderná ,proto očekávám tvrdé požadavky po vládě . Doufám ,že vše nevyšumí v nějaké blablabla. Pane doktore Vám samozřejmě důvěřuji a přeji úspěch ,konečně se ledy pohnuly.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Jo to jsem předpokládal lidé se nebudou chtít nechat ožebračit a v NWO není místo ani pro milionáře. Dal jsem tu článek který to popisuje. Já jen chci aby vlastenecké síly spolupracovali protože už moc času nemáme.Teď trpíme za zelené fanatiky a ty kteří z toho budou profitovat co je noc to je moc.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Pane doktore, trochu odbočím. Před chviličkou se mi při brouzdání na You Tube, připletla i Vaše debata s primitivem Zdechovským. Na Primě někdy z dubna. Téma dezinformace. Toto by se mělo neustále připomínat. Redaktor, jak po pár měsících víme, o ostřelování jaderné elektrárny tehdy prokazatelně dezinformoval s odvoláním na někoho seriozního. Neřekl či Frantu, Lojzu či Emila Seriozního. Tam… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Stručně řečeno – redaktorskejm, reportérskejm, vydavatelskejm, komentátorskejm by mělo začít pořádně lepit z poznání, že rozpoutané odbojné vášně neskončí u Fialy, Rakušana, Černochové či Síkely, ale půjdou dál – po STAN, ODS, NETOP22, Pirátech, ANO…, ale i po nich. Takže žádné zázračné prozření, žádní “pomýlení”, žádná ČsT’89, žádný revolucionář Šafr, žádný lidový tribun Moravcová – od… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

“…buďte ujištěni, že SPD je zde od toho, aby konala.” A SPD “konala” !? Zřejmě “jen” zapomněla, že “vše souvisí se vším”… „Hnutí SPD v tomto případě je naprosto solidární se zájmy ČR, odhazuje jakékoliv své stranické tričko a bude nadále v této krizi jednat jenom v dresu ČR,“ řekl poslanec Jaroslav Bašta, který… Číst vice »

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

vždycky se dohodnou, v kantýně je levno.

/Není to Naše válka! … by mělo znít.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik
tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Přesně jak píšete, je to velmi nepovedený ftip. Pokud vím, tak na prezidenta také kandiduje generál Blaško, který je v europarlamentu za SPD, ale kterého Okamura nemá v oblibě, protože jej voliči vykroužkovali a přeskočil lídra Dr. Davida . To je kandidát, jakého si představuji-nic proti p. Baštovi.

miissanek
miissanek
před 1 rokem

Jen malá nepřesnost – autorem citátu o pravdě a zlomeném vazu není Jiří Žáček ale Karel Havlíček Borovský.

vik
vik
před 1 rokem

Při vší úctě k práci pana doktora, kterého si velmi vážím, se nabízí otázka : není SPD příliš klidná, když se věnuje převážně jen své práci ve sněmovně, kde se podle stanovených pravidel dá očekávat změna jednou za čtyři roky? Neměla by se sama aktivně pokoušet o koordinaci dalších sil a nečekat, že… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vik

Je to námět pro mně, dlouholetého voliče SPD. Vlastně rozhodnutí ji nevolit. A dát hlas straně PRO. Ty nově vznikajicí strany (před volbami) jsem nikdy nevolil, ale PRO si můj hlas vybojovala. To je rozdíl oproti těm ostatním. Parlamentní opozice nekoná, od ANO se to ani nedalo očekávat. A už hlasování poslanců… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kolokol

Ale může si SPD a kdokoliv jiný být otevřeně proti NATO a jejímu rozšiřování? Když to udělá, tak jim dokáže, že je s Putinem, že je s agresorem a že je nebezpečný pro celý západní svět. Jaká je alternativa k NATO? Dokážete si představit hypotetickou situaci, že třeba SPD vyhraje drtivě volby, ČR opustí NATO a přidá… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Ale ano. Pokud se nemýlím, tak 4 poslanci SPD hlasovali proti. Co bránilo těm ostatním být také odvážnější? A co už bránilo SPD výrazně podpořit demonstraci proti vládě?! I přes nějaké to politické handrkování, jak naznačuje pan David?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vik

Řečeno revolučními ideology 50. let – kdo chvíli stál, již stojí opodál…

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Velice trefné.