Dva texty o 20. sjezdu KS Číny – výsledek sjezdu- Čína kryje Rusku záda, což je špatná zpráva pro USA, NATO a Ukrajinu

Na rozdíl od nechvalně známého 20. sjezdu KSSS, který světovému komunistickému hnutí a SSSR zasadil zevnitř monstrózní ránu, lze 20. sjezd KS Číny považovat za historický se znaménkem plus.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Na závěru 20. sjezdu KS Číny byl ze sálu vyveden představitel proamerického křídla bývalý prezident Chu Ťin-tchao

1. Přes všechny narážky a fámy si prezident Si Ťin-pching nejen udržel, ale také posílil svou moc. Dnes vlastně začíná jeho 3. funkční období, což je odklon od dřívější tradice, která sahá až k Teng Siao pingovi. Zde je ale důležité připomenout, že idolem předsedy Si není Teng, ale Mao (čínský Stalin). Princip rotace politického vedení ČKS, který existuje již desítky let, je tak alespoň dočasně odložen stranou. Čína spoléhá na osvědčeného kormidelníka, který ji provede bouří transformace světového řádu. O tom, jak Stalin dovedl SSSR přes bouři druhé světové války až k postavení velmoci.

2. Vnitrostranická opozice vůči prezidentu Si Ťin-chingovi utrpěla těžkou porážku, směřování ke sbližování se Spojenými státy bylo odmítnuto stranickou většinou, která se důvodně domnívá, že Čína vstoupila do fáze boje za budoucí světový řád a „návrat k 2007“ již nebude fungovat. Čeká nás boj se Spojenými státy a ti, kdo volají po „vyjednávání“, se stávají nejen zbytečnými, ale pro čínské vyhlídky i nebezpečnými.

3. Obnova ÚV KSČ a politbyra odráží nejen přerozdělení sil v největší komunistické straně na světě, ale také konsoliduje hlavní trendy schválené sjezdem – boj za návrat Tchaj-wanu do jeho rodného přístavu, rozhodující posílení ozbrojených sil, směřování k multipolárnímu světu bez americké hegemonie. Čínu povede touto cestou prezident Si a tam, v závislosti na úspěchu boje, buď bude moci jít do 4. funkčního období, nebo, pokud zdraví nedovolí, připravit nástupce, kteří situaci nedovolí vrátit zpět.

4. Pro Rusko to znamená, že v našem boji za nový světový řád nezůstaneme sami, studená válka USA proti Číně bude eskalovat a úspěch Číny v tomto boji proti USA je pro nás stejně důležitý jako náš úspěch ve zničení americké hegemonie je důležitý pro Čínu. Přestože ČLR a Ruská federace nejsou spojenci v plném slova smyslu, v otázce boje proti americké hegemonii jsme s Čínou na jedné lodi. A když tomu tak je, o nějaké izolaci Ruska nemůže být ani řeč. Vítězství prezidenta Si Ťin-pchinga je proto pro Rusko dobrým signálem, že Čína vstupuje do boje a neodchýlí se z této cesty a že nepodlehne přesvědčování těch, kteří se nabídli, že „to bude jednoduché“.

5. USA něco takového evidentně očekávaly, takže je nepravděpodobné, že by byly s takovým výsledkem spokojené. Sázka na vnitřní rozpory v Ústředním výboru KSČ byla neopodstatněná, stejně jako pokusy donutit Čínu, aby opustila cestu znovusjednocení s Tchaj-wanem prostřednictvím hrozeb. S ohledem na to lze očekávat, že si Spojené státy vynutí zahájení vojenského konfliktu na Tchaj-wanu, aby jej zorganizovaly v době, kdy na něj Čína ještě není plně připravena. USA si jsou dobře vědomy kritického spouštěče situace – tchajwanské deklarace suverenity. To nevyhnutelně vyvolá čínskou vojenskou reakci. V souladu s tím musí být tento mechanismus z pohledu USA aktivován dříve, než bude Čína plně připravena. Siovo vítězství vážně vyvolává možnost války o Tchaj-wan, kde je Tchaj-wanu přidělena role Ukrajiny. Ať už tento konflikt dopadne jakkoli, lze očekávat, že ekonomický význam Tchaj-wanu v dlouhodobém horizontu výrazně poklesne.

Zdroj

***

Výsledky 20. sjezdu Komunistické strany Číny – signál pro pátou kolonu v Rusku 

Si Ťin-pching je jako Lenin: nejprve rozdrtí oponenty ideologicky a poté organizačně. Co napovídá exekuce vůdce proamerické lobby v Číně? Dokončení 20. sjezdu Komunistické strany Číny bylo ranou pro Ukrajinu a pro prozápadní část ruské politické třídy. Jmenování klíčových postav na začátku kongresu bylo jeho hlavní intrikou: podaří se udržet rovnováhu sil mezi armádní skupinou Si Ťin-pchinga a proamerickým Chu Ťin-tchaem?

Díky tomu Si Ťin-pching zvítězil nad proamerickým „Komsomolem“ vedeným bývalým šéfem Číny Chu Ťin-tchaem. Ten byl poražen nejen organizačně, ale zničil si i svou reputaci osobně – byl před jeho koncem vyveden z kongresového sálu před zraky celého světa.

Co to teď znamená? Spousta věcí. Kolaps jeho skupiny, jejíž osud je nyní v rukou Si Ťin-pchinga. Navzdory skutečnosti, že Si Ťin-pching soustředil dostatek moci ve svých rukou, čínskou centrální banku (Čínská lidová banka) a ministerstvo financí řídil v zákulisí Hu Jin tao, hlavní přítel USA v Číně. Byli to oni, kdo donedávna prováděli politiku podobnou politice Centrální banky Ruska: povzbuzování vývozu kapitálu a zvyšování investic do amerických cenných papírů. Nyní se Si čínský finanční blok chystá rozdrtit.

„Členové Komsomolu“ Li Ke qiang a Wang jang, hlavní uchazeči o post Si Ťin-pchinga, byli politicky zničeni. Jejich kariéra skončila. Porážka proamerického tábora v Číně končí ve skutečnosti veřejným bičováním jejich vůdce. To není špatný signál jen pro Tchaj-wan, EU, Ukrajinu a USA. To je špatný signál pro ruskou pátou kolonu.

Vnitřní ruští „členové Komsomolu“, s vlastním Chu Ťin-tchaem zastoupeným Jelcinem. A přestože už nežije, jeho symbol stále stojí v Jekatěrinburgu, jeho příznivci u moci jsou stále silní. V Rusku čekali na konec 20. kongresu KS Číny, aby rozhodli, co s naší pátou kolonou. Vítězství “Komsomolu” v ČLR by jí dalo šanci na pomstu. Naopak porážka „komsomolců“ předpovídá osud ruských „příznivců konstruktivních vztahů se Spojenými státy“, kteří zůstali v našem finančním bloku.

Člověk by však neměl propadat euforii z osudu proamerických liberálů. Čína ani Rusko se jich rychle nezbaví. Zapojení Ruské federace a Číny do světového zahraničního obchodu, budovaného podle vzorů Spojených států, vyžaduje demontáž globalistického bloku, a to ve chvíli jakmile budou připraveny alternativní bloky. Pokud se podíváte na dynamiku expanze SCO a BRICS, pak je tento proces nyní v plném proudu. 

Stále není jasné, kdo se stane šéfem Státní rady ČLR (viz premiérem). Zvažuje se několik kandidátů, jedním z nich je bývalý vicepremiér Hu Chun hua: jako Li Ke qiang, rodák z jejich Komsomolu. Formálně má více šancí než všichni ostatní – zkušenosti jako druhý člověk ve vládě. Co se ale stane ve skutečnosti, se ukáže později. A v březnu, kdy Národní shromáždění lidových zástupců  schválí realizaci závěrů sjezdu, bude transfer v Číně definitivně dokončen.

Výsledky 20. sjezdu Komunistické strany Číny výrazně ovlivní vnitřní i zahraniční politiku Ruské federace. Mocenský blok, kde jsou soustředěni stejní zastánci ruské suverenity jako kolem Si Ťin-pchinga v Číně, dostal jasný signál: na Dálném východě nebude žádná druhá fronta proti Rusku. Všechny síly mohou být soustředěny na západní frontě. Rotace páté kolony v Rusku je nyní automaticky implikována – pro dialog se Spojenými státy a Čínou jí již není potřeba. Evropa, Ukrajina a Spojené státy nyní budou čelit tvrdší a důslednější ruské politice než dříve. Ruská politická třída si prostě nemůže udržet nejednoznačnou ambivalenci vůči Spojeným státům a dualitu v jejich struktuře. 

Tempo změn v Rusku se zrychlí bez ohledu na výsledek amerických voleb. Je možná předčasné mluvit o transferu-2024 v Rusku, ale už teď je jasné, že tendence udržet vůdce těžké váhy u moci během války je nejdůležitější podmínkou vítězství. Jejich týmy se mohou změnit, ale oni ne. Britské a německé zkušenosti ukazují, co se stane, když se koně na přechodu vymění. 

Píše o tom telegramový kanál Eleny Paninové (Elena Panina – ředitelka Institutu pro mezinárodní politické a ekonomické strategie RUSSTRAT )

Zdroj: Rusnext.ru

 

4.2 11 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 1 rokem

Čína zůstane komplikovanou zemí i když ji komunisté ovládají. Rusko má 20miliónů komunistů a přesto neurčují politický směr . Turbulence současnosti snad určí novou tvář těchto zemí ve vztahu k USA .

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

Ruský prezident Vladimir Putin poblahopřál čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi ke znovuzvolení generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny.  Text telegramu : „Vážený pane Si Ťin-pchingu, přijměte prosím mé nejvřelejší blahopřání k vašemu znovuzvolení generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny. Výsledky jubilejního 20. sjezdu KSČ plně potvrdily vaši vysokou politickou autoritu i jednotu… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Rád budu pokračovat v našem konstruktivním dialogu a úzké společné práci na rozvoji vztahů komplexního partnerství a strategické interakce mezi našimi státy. Ze srdce ti přeji, milý příteli, nové úspěchy ve tvé zodpovědné práci, pevné zdraví a pohodu.“

Первоисточник публикации: https://politikus.info/v-rossii/147671-vladimir-putin-pozdravil-si-czinpina-s-pereizbr

Tatran
Tatran
před 1 rokem

Myslím si, že USA jako nejzadluženějšímu státu na světě hrozí ekonomický kolaps, nikoliv však Rusku. Proto USA zřejmě jako poslední záchranu vidí v ovládnutí Ruska. Jenže Čína po sjezdu jasně podporuje Rusko, tím pádem se v případě nápadu USA vyvolat s Ruskem válku má Putin o koho opřít a vyjít z této nebezpečné situace vítězně.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

USA mají pouze dvě varianty vztahů s ostatními národy. Buď slouha, nebo nepřítel. A Čína jim rozhodně slouhu dělat nebude.

cablik
cablik
před 1 rokem

Čínští soudruzi vědí co provedl Gorbačov s bývalým socialistickým blokem a jak „sblížení” s USA vypadá.Navíc jinou možnost ani nemají pokud by padlo Rusko tak by byli další na řadě. Světovládné choutky USA je třeba zastavit.

maxim
maxim
před 1 rokem

Ten příběh s Chu Ťin-Tchaem asi nebude tak dramatický, jak se autorka domnívá… Chu Ťin-Tcho je lehce dementní a dezorientovaný jako Biden, pozná se to z videa jeho příchodu na tribunu, i z toho druhého videa z kterého je foto tohoto článku, kdy je šetrně z tribuny odváděn…. Pro Západ a USA je to od číňanů takovým šetrným… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

A na západních diskuzích to komentují, jaký že to teror. A vůbec si neuvědomují, že jim to Čína hodí zpátky do ksichtu: Ne každý režim si libuje mít dementa za prezidenta…

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Zřejmě nejde jen o Chu Ťin-Tchaema:

Přišel zlom
https://www.youtube.com/watch?v=cP-KJd0UK6M

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

A co je komu do toho, koho si tam zvolej a koho vykopnou? Who cares? Má někdo z nás představu, co taková velká země s mnoha různými etnikami dá starost to ukočírovat? A po tom všem, co se tam za pár posledních století událo? Podobně jako to ukočírovat v Rusku. A tam ještě s vlivem těch bývalejch respůblik…(a nemluvě… Číst vice »