Existuje pro Rusko varianta míru bez vítězství?

O tom existují velké pochybnosti.
O variantách mírové smlouvy mezi Ukrajinou a Ruskem mluvil minulý týden leckdo. Možnost míru opět naznačil Vladimír Putin, Elon Musk navrhl koncepci tohoto míru, a Donald Trump vyzval k co nejrychlejším jednáním, aby se nepřipustila třetí světová.

Docela nedávno se připojilo Turecko, které anoncovalo vlastní návrhy k dané otázce.

Ale co musí zahrnovat potenciální mírová smlouva z pohledu Ruska?

Jak je známo, cílem každé války je mír lepší, než předválečný. Klíčový cíl SVO během uplynulých od jejího zahájení 7,5 měsíců – neutralizace ukrajinské hrozby ve vztahu k Rusku – neztratil na důležitosti. V daném okamžiku je možné hovořit o zesílení této hrozby. I z důvodu vstupu do struktury RF čtyř nových regionů, zranitelných z vojenského hlediska.

Vojenská hrozba ze strany Ukrajiny je vytvořená obrovským množstvím Kyjevu nasměrovaných zbraní a připraveností Západu posílat další. Aby použil tyto zbraně, Kyjev provedl minimálně 6 vln mobilizace.

I když oficiálně do NATO Ukrajinu sotva v dohledné době přijmou, rukama Kyjeva nyní s Ruskem bojují zástupci NATO, zbraněmi NATO, se zabezpečením rozvědky NATO.

Takže varianta mírových dohod mezi Ruskem a Ukrajinou je vlastně zbavena smyslu. Dá se mluvit o míru mezi Ruskem a NATO, čti – USA.

Dejme tomu, že Washington se rozhodl zastavit konflikt na Ukrajině. Ale tehdy bude nutno, tak či onak, plnit podmínky, které Moskva poslala do Washingtonu a Bruselu před SVO. Rozuměl se jimi nejen neutrální status Ukrajiny, ale také absence západních zbraní na jejím území, a také celkové odstoupení  NATO od hranic RF. To jsou pro Moskvu klíčové podmínky, jinak bychom kvůli nim nebojovali.

Půjdou-li v USA na takovou transakci v dohledné perspektivě? To bude vyžadovat tektonické posuny v americké zahraniční a vnitřní politice.

Dokonce i když připustíme minimální mírnou variantu – zastavení bojových operací, status quo na hranicích s faktickým zmrazením otázky ztráty čtyř regionů Ukrajinou, tak se nanejvýš získá interbellum. A dost krátké.

Bez vyvezení západních systémů výzbroje z Ukrajiny a verifikovaného zřeknutí se takových dodávek, bez demobilizace ukrajinské armády, bez kontroly nad existencí kvazi vojenských nacistických praporů teritoriální obrany bude každá mírová smlouva existovat přesně do té doby, dokud OSU nebudou považovány za připravené pro pokus č. 2. A bude dobře, když se nám podaří působit v předstihu, jako v únoru roku 2022.

Varianta, při níž mezi Ruskem a Ukrajinou je možný mír, se omezuje na reálnou demilitarizaci Ukrajiny podle vzoru Výmarského Německa.

Poznamenejme, že u tehdejšího Německa nebyl půlkruh zájemců okamžitě ho opatřit zbraněmi. Pokud se “ve zbrojním hlavním městě Ukrajiny”, polském Řešově, bude jednoduše skladovat to, co na první zavolání z Ukrajiny přijede zpátky do Lvova, taková varianta demilitarizace není příliš spolehlivá.

Ale dokonce i pro takovou variantu jsou potřebné měsíce, ne-li léta, koordinace, propracování procedur, mechanismů kontroly atd . Tím spíše, že západní oponenti určitě budou požadovat vstřícné ústupky od Ruska.

Proto nemá cenu zabývat se iluzemi. Konflikt na Ukrajině může skončit pouze naším vítězstvím. Všechny ostatní varianty budou různými odstíny prohry ve Velké hře.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Jelena Panina, Autorka je ředitelkou Ústavu mezinárodních politických a ekonomických strategií

https://russtrat.ru/news/9-oktyabrya-2022-2212-11281

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 1 rokem

Vzhledem k tomu, že to vzal do paže Sergej Surovikin, je velká naděje, že válka skončí vítězstvím Ruska nad USA. Rusové likvidují muničáky, železniční zásobovací uzly, dopravní infrastrukturu… takže když nebude přísun západních zbraní, válka rychle skončí.

standa
standa
před 1 rokem

Rusko vyhraje. Západ upadá a není tím nejsilnějším ve světě. RF a ČLR jsou postaveny do role nových vedoucích, kde ČLR postupně převezme otěže do svých rukou za podpory RF. USA, pokud se vyhnou občanské válce (vše v USA k tomu směřuje), se stanou obyčejným státem a jejich letadlové lodě půjdou do muzea – jestli… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

DALŠÍ MIGRAČNÍ VLNA. A CO VLÁDA? MLČÍ …
https://pravyprostor.net/?p=150470

Pondělní odveta
https://zvedavec.news/komentare/2022/10/9355-pondelni-odveta.htm

cablik
cablik
před 1 rokem

Bohužel Trump se snad vrátí za dva roky a to je moc dlouhá doba na uzavření míru.Jiná cesta než vítězství pro Rusko neexistuje všechno ostatní bude propagovat západ jako svoje vítězství.

adam
adam
před 1 rokem

Přibližně 10 minut jsem se dnes vydržel dívat na ČT24 na rozhovor hysterické Kroužkové s ministrem Lipavským. To boží stvoření, které se naprostým omylem ocitlo ve funkci ministra zahraničních věcí, si očividně vůbec neuvědomuje vážnost situace a v rozhovoru se choval jako nějaký béčkový propagandista, který bere příplatky za co nejpitomější vyjádření na… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  adam

celá vláda se skládá z oslů a oslic (omlouvám se těmto roztomilým stvořením).

shoty
shoty
před 1 rokem
Odpověď uživateli  adam

Bohužiaľ, už ČT24 nechytám. Je tam ešte stále tradíciou počas verbálneho prejavu chodiť po štúdiu? Tak ako ten v tom filme “Marečku, podejte mi péro”? (pane profesore, on když mluví, musí chodit) Pravdepodobne sa tým vysielajú nejaké záhadné signály divákom. Alebo je to proste produkt priblblých marketingových kreatívcov. Každopádne, nechytám ČT24, ani… Číst vice »