Vladimír Putin informoval členy ruské bezpečnostní rady o vyšetřování mimořádné události na krymském mostě

Výbuch na krymském mostě, provedený 8. října, byl teroristickým činem, jehož cílem bylo zničit ruskou civilní klíčovou infrastrukturu. Vladimir Putin to řekl dnes na setkání se stálými členy Rady bezpečnosti.

Prezident připomněl, že den předtím vyslechl zprávu předsedy Vyšetřovacího výboru Alexandra Bastrykina. A první výsledky vyšetřování ukazují, že objednavateli, organizátory a pachateli útoku byly ukrajinské speciální služby.

“Kyjevský režim používá teroristické metody dlouhodobě. Jedná se o vraždy veřejných činitelů, novinářů, vědců, a to jak na Ukrajině, tak v Rusku. Jde rovněž o teroristické útoky na města v Donbasu, jež trvají už více než osm let. Patří sem i akty jaderného terorismu, mám na mysli raketové a dělostřelecké údery na Záporožskou JE.

Ale nejen to: ukrajinské bezpečnostní služby provedly také tři teroristické útoky na ruskou jadernou elektrárnu Kursk, při nichž opakovaně vyhodily do povětří vedení vysokého napětí elektrárny. Třetí takový útok poškodil hned tři takové linie. Škoda byla odstraněna v co nejkratší době a nedošlo k žádným vážným následkům.

V naší zemi však došlo k řadě dalších teroristických útoků a pokusů o spáchání podobných trestných činů proti zařízením infrastruktury pro přepravu elektřiny a plynu, včetně pokusu o bombový útok na část přepravní soustavy plynu Turkish Stream. To vše bylo prokázáno objektivními důkazy, včetně svědectví zadržených pachatelů těchto teroristických útoků.

Je dobře známo, že zástupcům Ruska není dovoleno vyšetřovat příčiny výbuchů a zničení mezinárodních přepravních systémů plynu vedoucích pod Baltským mořem. Všichni však známe konečného beneficienta tohoto zločinu.

Kyjevský režim se tak svým jednáním vlastně postavil na roveň mezinárodním teroristickým formacím, těm nejodpornějším skupinám. Takové zločiny už prostě není možné nechat bez odezvy.

Dnes ráno byl na návrh ministerstva obrany a v souladu s plánem ruského generálního štábu zahájen masivní úder přesnými leteckými, námořními a pozemními zbraněmi dlouhého doletu na ukrajinská energetická, vojenská a komunikační zařízení.

V případě pokračujících pokusů o teroristické činy na našem území budou reakce Ruska tvrdé a budou odpovídat úrovni hrozeb, jimž bude Ruská federace vystavena. Nikdo by o tom neměl pochybovat,” řekl Putin.

Překlad z ruštiny: PhDr. Jana Görčöšová

TV RU 1. kanál zprávy

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 1 rokem

Hlavně aby vyšetřování nedopadlo stejně jako vyšetřování potopení vlajkové lodi Moskva, nebo záhadné havárie ledadla s Alexandrovci.

cablik
cablik
před 1 rokem

Budou muset strategické objekty hlídat a ten most především Zelenský prohlásil že ho zlikvidují.Nemůžou vyšetřovat na místě protože by zjistili kdo to byl.