Ivan David: Jak se vyrábějí dezinformace

Bývalá ombudsmanka Ukrajiny přiznala: „Připravovala jsem fake news dvakrát denně – v 10:00 a 17:00.“

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Na snímku bývalá ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisová, jejíž lži ochotně přebírala česká média včetně  tzv. veřejnoprávních

Ruští vtipálci si udělali legraci z bývalé ukrajinské komisařky pro lidská práva. V rozhovoru s nimi Ljudmila Denisová prozradila, že připravila četné fejky o ruských vojácích, které pomohly Ukrajině získat zbraně a peníze.

Kyjevem byly záměrně šířeny četné falešné zprávy o ruské armádě, aby tak získal více peněz a zbraní ze Západu. Prozradila to bývalá ukrajinská komisařka pro lidská práva Ljudmila Denisová v hovoru s ruskými vtipálky s přezdívkou Vovan, oficiálně Vladimir Kuzněcov, a Lexus, oficiálně Alexej Stoljarov. Tito vtipálci už v „přestrojení“ za oficiální ukrajinské a jiné představitele zesměšnili například bývalou britskou ministryni vnitra ve vládě Borise Johnsona Priti Patelovou, vídeňského starostu Michaela Ludwiga v rozhovoru s falešným starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem či nedávno moldavskou prezidentku Maiu Sandu. Zavolali tedy i Ljudmile Denisové, bývalé ukrajinské ombudsmance, proslulé hororovými storkami o ruských zvěrstvech a představili se jako bývalý americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul. Video zveřejnila ruská televize Zvezda na svém Telegramu a také samotní žertéři na svém Telegramu.

Podle bývalé ukrajinské ombudsmanky vydala příkaz ke zveřejnění nepravdivých zpráv ukrajinská tajná služba. Vyžadovala například šíření falešných historek o zvěrstvech páchaných ruskými vojáky. V rozhovoru s vtipálky Denisová také řekla, že je nespokojená se současným ukrajinským komisařem pro lidská práva Dmitrijem Ljubincem. Podle ní odmítá vyprávět příběh o vězení v Záporožské JE. Vovan a Lexus v roli bývalého velvyslance USA naznačili, že by bylo dobré nyní znovu použít „informační zbraně“.

Bývalá ukrajinská komisařka pro lidská práva řekla: “No, jak víte, teď je opravdu jakési vakuum. To znamená, že nikdo nemluví o válečných zločinech, dobře, nic neslyším, všude je ticho. Byla tam kdysi Denisová, která psala o válečných zločinech každý den. Jako zmocněnec pro lidská práva jsem připravovala informace dvakrát denně v 10:00 a v 17:00.“

Řekla, že nemá žádná „skutečná jména“ obětí a „příběhy obětí“ úřady nikdy nezkontrolovaly. Denisová uvedla, že její zprávy o údajných zvěrstvech spáchaných ruskou armádou na Ukrajině pomohly politikům zajistit vojenskou pomoc ukrajinské armádě. Konkrétně v Itálii prý byla strana Pěti hvězd proti vojenské pomoci Kyjevu. Když jim odvyprávěla příběhy o mučení a znásilňování stovek žen a dětí, tato strana svůj názor změnila. Její zprávy o údajných ruských zvěrstvech a válečných zločinech na Ukrajině pomohly politikům přesvědčit také europoslance. V důsledku těchto zpráv prý EU souhlasila s poskytnutím vojenské podpory ukrajinské armádě.

Verchova rada na konci května ombudsmanku odvolala, pro což hlasovalo 234 poslanců. Novináři už byli příliš dotěrní a chtěli důkazy jejích tvrzení. Denisova tuto pozici zastávala od roku 2018.

Ruští vtipálci jménem Vovan a Lexus opakovaně oklamali starosty evropských metropolí, včetně Berlína, Vídně a Madridu, stejně jako slavné filmaře, spisovatele a politiky. Vovan a Lexus se nedávno vydávali za ukrajinského premiéra Denise Šmygala a hovořili s moldavskou prezidentkou Maiou Sandu. Prozradila jim okolnosti, za kterých by mohla být v zemi provedena mobilizace.

Ohledně Ljudmily Denisové – přestože se přiznala už dříve, že si s věrohodností svých „hlášení“ nedělala žádné starosti, jsou její historky v západním tisku neustále omílány jako důvod, proč musí Evropa podporovat Ukrajinu. Protože Rusové prostě páchají zvěrstva jen proto, že jsou Rusové.

Denisová v rozhovoru s vtipálky Vovanem a Lexusem, kteří volali jménem bývalého amerického velvyslance v Rusku Michaela McFaula, přiznala také, že věděla o raketovém útoku na vězeňskou kolonii v Jelenovce. Při tomto útoku bylo zabito mnoho ukrajinských válečných zajatců. Ostřelování podle ní přišlo den poté, co na sociální sítě napsala o podmínkách ukrajinských vojenských zajatců. “…naše úřady z toho nebyly nadšené. Cítily se provinile, že naši azovští vojáci jsou v takových podmínkách. Byli prostě upáleni,” řekla Denisová.

Laskavý a pozorný čtenář si jistě všiml, že mediálně šířené zprávy o ruských zvěrstvech po několika dnech vždy jaksi utichnou – a objeví se další. Tak to bylo s Bučou, kde se nevyšetřilo nic, dodnes nebyla zveřejněna ani jména obětí, s dalším hromadným hrobem v Mariupolu, poté v Izjumu a nyní už prý máme hromadný hrob i v Krásném Lymanu, odkud se stáhla ruská vojska v předchozích dnech.

Aby bylo jasno, netvrdím, že zmiňované zločiny se nestaly. Jen bych rád viděl důkazy a výsledky nezávislého vyšetřování.

Poslední případ „ruských zvěrstev“ byl publikován nedávno a na pravou míru uveden deníkem Bild.

Minulé úterý ukrajinské ministerstvo obrany tweetovalo obrázek takzvané „mučírny“ v Piski-Radkivsku, městě v Charkovské oblasti. Na fotografii, která to měla doložit, byla plynová maska, která byla podle ukrajinských úřadů použita při mučení místního obyvatelstva, a plastová nádoba se „zlatými“ zubními korunkami.

Ukrajinské ministerstvo obrany nález nazvalo „mini-Osvětim“ v narážce na slavnou fotografii z koncentračního tábora v Osvětimi, na které jsou krabice plné zlatých zubů, které byly vytrženy z vězňů předtím, než byli zavražděni.

„Kolik dalších se jich najde na okupované Ukrajině?“ ptalo se ukrajinské ministerstvo v tweetu a naznačilo, že to ruští vojáci spáchali tato zvěrstva. Tweet vyvolal velké pobouření. Mezinárodní média přijala zprávu a hovořila o „ruských mučírnách“.

Podle bulvárního deníku Bild, který zkoumal pozadí, se zdá, že tyto zubní korunky nepatřily ukrajinským obětem mučení, ale pacientům místního zubaře. Na otázku, zda zuby mohly pocházet od mrtvých, zubař odpověděl, že ne. “Proboha ne! Patřili lidem, které jsem celé ty roky léčil. Vytrhl jsem ty zuby, protože byly špatné,” vysvětlil. “Za 30 let jsem odstranil desítky tisíc zubů. To je jen zlomek toho. Někdy vytrhnu pět až osm zubů denně,” řekl deníku Bild.

Bulvár, který se jinak protiruské propagandě, sebeabsurdnější, nebrání, pohotově nabídl další vysvětlení, které staví Rusy do špatného světla. Bild citoval zubaře, který řekl, že ruští vojáci mohli kontejner ukrást, buď proto, že si mysleli, že koruny jsou zlaté, nebo aby zastrašili místní obyvatele.

A teď příklad toho, jak toxická je veřejná diskuse. Bild byl na sociálních sítích obviněn ze šíření „ruské propagandy“. Paul Ronzheimer, známý „rusobijec“ a zástupce šéfredaktora listu, se na Twitteru ohradil: “Dalo se to očekávat, ale i tak je smutné vidět, kolik lidí mě zde obviňuje z toho, že šířím “ruskou propagandu” jen proto, že jsme na místě provedli průzkum a zveřejnili svá zjištění o fotografii krabice zubů. Je to jen naše práce, sakra!”

Příště raději nic nezjišťovat a brát zprávy tak, jak je Ukrajina předá. Tak je to správné a tak to má být. A kdo pochybuje a klade si otázky, je dezinformátor.

V každé válce se dějí zvěrstva a dopouští se jich obě strany. Je ale poněkud podivné, když v tomto případě je to zjevně jen jedna strana, ta druhá, demokratická, by se žádných zločinů nedopustila! Ani těch, při kterých se členové nacbatalionů sami natočili, jako je střílení válečných zajatců…

Autor: Ivan David

Ivan David je lékařem s odborností psychiatr. Levicový politik a aktivista. V minulosti byl ředitelem psychiatrické léčebny v Bohnicích. V letech 1998 – 1999 ministr zdravotnictví. V roce 1999 ve vládě nepodpořil souhlas s agresí NATO proti Jugoslávii. Byl poslancem Parlamentu ČR za ČSSD. V současnosti poslanec Evropského parlamentu. Je autorem projektu Nová republika a provozovatelem stejnojmenných stránek (novarepublika.online).

3.3 3 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
skeptik
skeptik
před 1 rokem

Chtělo by to udělat výzkum, kde se v lidech vzala taková šílená nenávist k Rusku.
Hlavně u mladých, kteří už vyrostli v báječném, úžasném kapitalismu a vyučovali je báječní, úžasní nezideologizovaní učitelé, kteří je určitě učili jen k lásce, porozumění a toleranci.

Rob
Rob
před 1 rokem

Nic nového pod sluncem.