Pozdrav z předválečné Prahy

V románu „1984“ George Orwella se od zaměstnanců ministerstva pravdy žádá účast na pravidelné akci „pět minut nenávisti“. Promítán je obraz zrádce a pracovníci instituce hlasitě projevují nenávist. Někteří ochotně, jiní z úzkosti, že budou odhaleni jako neloajální.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Před třemi dny jsem zažil v Evropském parlamentu ve Štrasburku 2 x dvě hodiny nenávisti. Projednávala se podpora Ukrajině a boj proti ruským dezinformacím. Jediný úhel pohledu a snaživé spílání poslanců jasně vymezenému univerzálnímu zlu. Vzácně stopa pochybností, že věci nejsou tak jednoduché, že obě strany… Že bezpečnostní zájmy, nejsou-li oboustranně respektovány, nutně vedou ke konfliktu. Až budu mít více času sestříhám výběr vystoupení na ukázku. Neposlouchat před spaním! Oni nepočítají s ničím jiným než s podporou války, cenzurou a pronásledováním jinověrců.

„Tihle idioti nás zatáhnou do války“, řekl jsem europoslanci z jiné frakce, s nímž se dá mluvit.

„Tihle idioti o ničem nerozhodují, to si jen myslí, že jejich slova mají nějakou váhu“, odpověděl.

„Jenže mluví přesně v duchu záměrů těch, kteří opravdu rozhodují, za mořem, nad tamní vládou“, namítl jsem.

„Snad to tak nedopadne“, odpověděl. Myslím, že ví, že to tak dopadne. Mír už je sprosté slovo a projektanti války dotáhli věci do bodu, kdy funguje pozitivní zpětná vazba. Čím více a silněji jedna strana útočí, tím ještě více a ještě silněji druhá strana protiútočí. Každý útok je provokace a každá provokace je útok. Přestat by znamenalo prohrát, přijatelný kompromis není na stole a už ho zřejmě nikdo nepředloží. A jako vždycky ve válce všichni lžou. Z toho je ale vidět, že na občanech ještě záleží, jinak by se ani neobtěžovali jim lhát. Jen je třeba zajistit, aby občané měli jen ty zaručeně vhodné dezinformace.

A kde končí to „ještě silněji“? Jak dlouho přežije ten, kdo se to ještě dozví?

V bitvě u Waterloo řekl prý jeden vítězný maršál při pohledu na pole poseté padlými: „To nejhorší po prohrané bitvě je vyhraná bitva.“ Chceme takto zvítězit, nebo prohrát?

Ti idioti, kteří nás zatahují do války byli demokraticky zvoleni vhodně dezinformovanými voliči. Během plnění svých úloh se starají o to, aby zůstali u moci, aby nemohli být souzeni. Musejí zabránit šíření nevhodných informací. Takovou vládu si nemůžeme dovolit, proto umlčení nesmíme strpět.

Před čtyřiceti lety jsem měl slavnou pacientku. Byla skvělá odbornice, ale bylo o ní známo, že celý den upíjí víno. Po šedesátce se u ní rozvinula Korzakovova alkoholická psychóza. Chybějící informace bezděčně doplňovala pohotovými konfabulacemi. Každé ráno jsem se těšil, co mi řekne na otázku, kde právě je. „No přece na chirurgických dnech v Ostravě“, odpověděla pohotově. „A jak se vám tu líbí, paní docentko?“, ptal jsem se dál. „Upřímně řečeno, pane kolego, stojí to tu za hovno, podívejte se, jak jsme tady ubytovaný.“ Jednou mě překvapila odpovědí: „Jsem na výletě v předválečném Španělsku.“ Psychóza nabízí bizarní prožitky.

Zdravím vás z předválečné Prahy! Jestli je nezastavíme…

4 10 hlasy
Hodnocení článku
28 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Rob
Rob
před 1 rokem

Střezte se těch, kteří falešné dary přinášejí a své sliby porušují. Mnoho bude bolesti, však stále je čas.Věřte, že tam venku je dobro” …

Rob
Rob
před 1 rokem

Už teď je v prvních liniích na Ukrajině slyšet více polština než ukrajinština. Tohle svědectví přinášejí jak doněčtí a luhanští bojovníci, tak i ruští.

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Kde jsou ti disidenti, kterým za socialismu tak vadilo, že nežijí v demokracii, že nemají svobodu slova?? Tohleto jim vyhovuje, že jsou zticha?

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Já přesně vím kde jsou…
I celá ta Chátra 77, která je dnes bezzubá.

heriot
heriot
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Dobrá otázka !

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Já věřím, že to velká část z nich myslela dobře. Ale nemají potřebné schopnosti a proto jsou dobří jen jako užiteční idioti. Jakmile systém rozeserou a měli by začít rekonstruovat jej do lepší podoby, jsou od toho odkopnuti a chopí se aktivity ti, kteří stáli v pozadí, kterým jen posloužili. Jsou něco jako snaživí nešikové.… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Disidentka a chartistka spisovatelka Lenka Procházková je mezi nimi bílou vranou. Edituje s námi Novou republiku, podílí se autorky na našem streamovém vysílání, organizuje demonstrace a veřejná vystoupení alternativy, píše atd. Patří jí velký díl za ohromný kus práce, kterou odvádí! Mezi další disidenty, kteří pracují proti nastupující totalitě, patří Honza Schneider, Ivan… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Bohužel liberálně zelení nacisti jsou naprosto šílení spoléhám na Američany že za měsíc kopnou Bidena do [_T_] Věřím že drtivá většina Čechů válku nechce a že jim to dají sežrat. Když se to stane tak Rusko zničí USA a zbytek fašounů se rozprchne.

vik
vik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Kopnou, ale nic se nezmění. Když tam mohl účinkovat takový šašek, tak není problém dosadit jiného šaška. Úmysl je asi jednoznačný – dosaďte si tam kohokoliv, ale vládnout budeme my. Vždyť i v Evropě jsou ve vládních funkcích jen šašci. Sice různé úrovně, (kam se ale hrabou na Bideta) ale jen poslušní… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vik

Myslím, že Orbán není poslušný šašek a že je naší povinností vyměnit ty naše zrádce ve vládě. Ovšem, teď jsem mrkla na diskuzi na Novinkách a tolik nenávisti k Rusku jsem ještě neviděla. Ti šílenci tam prosí Bidena, aby na Rusko foukl jaderné zbraně! Proboha, co to je za lidský odpad?

adam
adam
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

Je to tak, paní Havránková. Díky části politické “reprezentace” a sdělovacích prostředků (včetně veřejnoprávních!) se ze suterénu české společnosti vyvalil hnus, který kolem sebe šíří nenávistný smrad a nejraději by každého s jiným názorem zlynčoval. To je nepřehlédnutelná vizitka těch, co se samozvaně označují za “slušné lidi a skutečné demokraty”. Obyčejná fašistická sebranka…

standa
standa
před 1 rokem

Čeští pitomci, evropští pitomci, světoví potomci = psychicky narušení lidé = šílenci, mající radost z eskalace, netuší, kde leží bod zvratu ke zničení planety !! Hranice je dnes, díky Západu, již překročitelná brzy. Kd přežije, bude muset lovit ty co za to můžou, aby se to již nikdy neopakovalo !!! O známé… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Já jsem se alespoň snažil přispět na včerejší odborářské demonstraci transparentem: “ÚTOK USA NA NORDSTREAM JE TEROR PROTI NÁM, MAJÍ NÁS ZA VOLY?” aby se lidé přestali bát a začali říkat své názory nahlas, nejlépe na demonstracích,viz tento link: https://www.prahain.cz/fotogalerie/demonstrace-proti-chudobe-306.html# Odboráři měli na demonstraci vlajky EU a zástupci green dealu se to… Číst vice »

heriot
heriot
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Co taky jako chtít od odborářů v čele se Středulou, který se dovolává Havla. Toho Havla, který nás zaprodal a o odboráře by si tak akorát otřel boty…

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Pane doktore, vy asi chcete, abychom také začali brát ty antidepresiva. 🙁

standa
standa
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Antideprsiva ne, ale nepodporovat Ukrajinu ! Podporovat mír a slovo mír nedělat sprostým slovem, jak je zvykem v Česku !!!

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem

Nedávno mě na Facebooku zaujal citát Marka Twaina : “Není problém lidi oklamat. Je problém lidi přesvědčit, že byli oklamáni”. V současné době je to, zdánlivě paradoxně, ještě těžší. Jakkoliv jsou možnosti ověřování (dez)informací daleko větší, než kdykoliv dříve. Zhusta se, a je to i má osobní zkušenost, neobrátí hněv proti těm, kteří… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  jbskalensky

Velmi pěkně napsáno. Snad jen – “…záleží na tom, kdo a jak bude vysvětlovat cestu z pekla ven” aby bylo kde to vysvětlovat. No a drobnost – mládí a moudrost, je klasický protimluv.

jbskalensky
jbskalensky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Je i není to protimluv. Mám na mysli to, že k prosazení změny je potřebná nejen moudrost, ale i vůle, “tah na branku”, neústupnost. A toho se ve vyšším věku mnohdy nedostává. Na druhou stranu pořád platí, že “Nadšený blbec je horší, než třídní nepřítel”. Přesto, těm mladým, či mladším, jde o všechno, i když si to… Číst vice »

adam
adam
před 1 rokem

Nebude lehké je zastavit, když mnoha občanům (a téměř všem novinářům) nevadí, že máme například ministryni obrany, která se na selfíčku pubertálně pyšní tričkem s nápisem “Fuck you Putin”. (Tato debilní osůbka má ovšem možnost v době katastrofálních rozpočtových schodků dojednávat v USA nákup naprosto nepotřebných letadel a dalších zbraní za stovky miliard korun.) Další… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  adam

Čím si to ti vědci a výzkumníci zasloužili ? Vědkyně či výzkumnice Langšádlová, pokud vím, strategicky promluvila jednou, a stačilo mi to na celé jejich volební období. Ostatním jmenovaným bych doporučil stejné, jednou a stačilo. Dobré pro nás, kvůli tomu infarktu, a i pro ně, aby opravdu nevylítli oknem.

spartak
spartak
před 1 rokem

Ano ,již delší čas pozoruji ,že se náš národ proměnil v psychopata ,závisláka na západním stylu života.