Pozdrav z předválečné Prahy

V románu „1984“ George Orwella se od zaměstnanců ministerstva pravdy žádá účast na pravidelné akci „pět minut nenávisti“. Promítán je obraz zrádce a pracovníci instituce hlasitě projevují nenávist. Někteří ochotně, jiní z úzkosti, že budou odhaleni jako neloajální.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Před třemi dny jsem zažil v Evropském parlamentu ve Štrasburku 2 x dvě hodiny nenávisti. Projednávala se podpora Ukrajině a boj proti ruským dezinformacím. Jediný úhel pohledu a snaživé spílání poslanců jasně vymezenému univerzálnímu zlu. Vzácně stopa pochybností, že věci nejsou tak jednoduché, že obě strany… Že bezpečnostní zájmy, nejsou-li oboustranně respektovány, nutně vedou ke konfliktu. Až budu mít více času sestříhám výběr vystoupení na ukázku. Neposlouchat před spaním! Oni nepočítají s ničím jiným než s podporou války, cenzurou a pronásledováním jinověrců.

„Tihle idioti nás zatáhnou do války“, řekl jsem europoslanci z jiné frakce, s nímž se dá mluvit.

„Tihle idioti o ničem nerozhodují, to si jen myslí, že jejich slova mají nějakou váhu“, odpověděl.

„Jenže mluví přesně v duchu záměrů těch, kteří opravdu rozhodují, za mořem, nad tamní vládou“, namítl jsem.

„Snad to tak nedopadne“, odpověděl. Myslím, že ví, že to tak dopadne. Mír už je sprosté slovo a projektanti války dotáhli věci do bodu, kdy funguje pozitivní zpětná vazba. Čím více a silněji jedna strana útočí, tím ještě více a ještě silněji druhá strana protiútočí. Každý útok je provokace a každá provokace je útok. Přestat by znamenalo prohrát, přijatelný kompromis není na stole a už ho zřejmě nikdo nepředloží. A jako vždycky ve válce všichni lžou. Z toho je ale vidět, že na občanech ještě záleží, jinak by se ani neobtěžovali jim lhát. Jen je třeba zajistit, aby občané měli jen ty zaručeně vhodné dezinformace.

A kde končí to „ještě silněji“? Jak dlouho přežije ten, kdo se to ještě dozví?

V bitvě u Waterloo řekl prý jeden vítězný maršál při pohledu na pole poseté padlými: „To nejhorší po prohrané bitvě je vyhraná bitva.“ Chceme takto zvítězit, nebo prohrát?

Ti idioti, kteří nás zatahují do války byli demokraticky zvoleni vhodně dezinformovanými voliči. Během plnění svých úloh se starají o to, aby zůstali u moci, aby nemohli být souzeni. Musejí zabránit šíření nevhodných informací. Takovou vládu si nemůžeme dovolit, proto umlčení nesmíme strpět.

Před čtyřiceti lety jsem měl slavnou pacientku. Byla skvělá odbornice, ale bylo o ní známo, že celý den upíjí víno. Po šedesátce se u ní rozvinula Korzakovova alkoholická psychóza. Chybějící informace bezděčně doplňovala pohotovými konfabulacemi. Každé ráno jsem se těšil, co mi řekne na otázku, kde právě je. „No přece na chirurgických dnech v Ostravě“, odpověděla pohotově. „A jak se vám tu líbí, paní docentko?“, ptal jsem se dál. „Upřímně řečeno, pane kolego, stojí to tu za hovno, podívejte se, jak jsme tady ubytovaný.“ Jednou mě překvapila odpovědí: „Jsem na výletě v předválečném Španělsku.“ Psychóza nabízí bizarní prožitky.

Zdravím vás z předválečné Prahy! Jestli je nezastavíme…

4 10 hlasy
Hodnocení článku
28 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Rob
Rob
před 1 rokem

UŽ TEĎ PŘEMÝŠLEJTE NAD ILEGALITOU:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dezinformacni-weby-maji-namale-40411475

Tak daleko jsme došli.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Milý Robe, Kdysi jsem novinky.cz, coby středo-levicový intenetový deník, obdobu deníku Právo, četl. Ale pak mně upozornili přátelé, že novinky.cz změnily svou politickou orientaci a staly pravicovým a navíc proválečným, pronatoidním mediem. Proč se tak stalo, tak to nevím. Ale novinky.cz nečtu a jsem díky tomu spokojený člověk. Už název toho vašeho článku… Číst vice »

Mira
Mira
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Karel Havlíček Borovský to také znal: Ve středu 16. konfiskováno bylo zase číslo 50. Slovana a to sice jak každý vidí na základu prý §. 52 tiskového zákona, kdežto přece tiskový zákon jenom 44 paragrafů obsahuje!!“ — Karel Havlíček Borovský Pravdě nepodobno, ale přece pravda, úřední dopis vlastní rukou úřadujícího p. komisaře Rudolfa podepsaný… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem

Amerika chystá jaderný úder proti Rusku. V Kyjevě rozdávají jodové pilulky ode dneška. Ameriky chce jadernou válku v EU.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  standa

Vznesl jsem dotaz na lékárenské řetězy BENU a Dr. Max, zda mají jodidové tablety (jodid draselný, jodid sodný). Z obou řetězců přišla shodná odpověď, že žádný jodid na území ČR není!!!

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

K čemu nám bude jodid, když z nás bude popel?