Útok na Jugoslávii měl začít jinak.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Parlamentní listy

V souvislosti s bombardováním Srbska v roce 1999 se na světlo dostala zcela nová informace. USA žádaly po Maďarsku, aby v roce 1999 vojensky napadlo Srbsko. Dosud tajnou informaci zveřejnil srbský prezident Vučić na základě svolení maďarského premiéra Orbána. Důvodem bylo Kosovo, kvůli němuž tehdy NATO Srbsko bombardovalo a zabilo přes dva a půl tisíce civilistů.

V roce 1999 kulminovala válka na území Kosova a Metohije, kdy jugoslávské vojenské a policejní síly potlačovaly ozbrojenou vzpouru kosovských Albánců, kteří chtěli prostřednictvím násilných akcí, vyvražďování a vyhánění srbského obyvatelstva Kosovo ovládnout, zakročilo ve prospěch Albánců NATO a tehdejší Jugoslávii téměř tři měsíce bombardovalo. Přestože aliance slibovala, že bude útočit pouze na vojenské cíle, opak se stal pravdou a terčem náletů se staly mnohé civilní objekty včetně porodnice, škol, nemocnic, televize či osobních vlaků. Výsledkem bylo zhruba dva a půl tisíce civilních obětí včetně mnoha desítek dětí.

V Maďasku byl tehdy premiérem Viktor Orbán, poprvé ve své kariéře. Vládu řídil ve stejném období jako u nás Miloš Zeman, tedy v letech 1998 – 2002. Nyní se po více než 23 letech dostala na světla dosud neznámá a šokující fakta. Prezident Spojených států Bill Clinton tenkrát žádal Orbána, aby Maďarsko zaútočilo na Srbsko. Orbán prý čelil silnému tlaku, kterému odolal i na základě pomoci německého kancléře Gerharda Schrödera. Důvodem USA žádaného vojenského napadení Srbska ze severu prý bylo, aby útok srbskou armádu zaměstnal a ta neměla tolik možností bránit se leteckým útokům.

“Řeknu něco, o čem nikdo nevěděl. V roce 1999 mělo Maďarsko napadnout Srbsko. Viktor Orbán mi to potvrdil a řekl, že to mohu veřejně sdělit. Americký prezident Bill Clinton po něm žádal, stejně jako Britové, aby napadl Srbsko ze severu, čímž by nám rozdělili vojenské síly dole z Kosova na sever k Vojvodině, což Viktor Orbán odmítl, čelil velkému tlaku, kterému odolal na základě pomoci Gerharda Schrödera. Poté Orbán cestoval do Velké Británie, kde měl oficiální rozhovory s premiérem Blairem a zastavil se navštívit Margaret Thatcherovou. Zazvonil jí na dveře, Thatcherová otevřela a řekla mu, že jí vadí, že odmítl zaútočit na Srbsko, protože kvůli tomu zahyne víc britských vojáků,” řekl veřejně na tiskové konferenci prezident Srbska Aleksandar Vučić.

Celý článek naleznete ZDE

 

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Za nošení trička s americkou vlajkou by měli být lidé zde minimálně pokutování. Zdá se mi nanejvýše provokativní, když potkáte někoho v tričku s americkou vlajkou na Karlově náměstí, kde USA v únoru 1945 barbarsky zabili cca 750 nevinných civilistů, na tomto náměstí není žádné pamětní deska, jen na tom kostelu, co tam stojí,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

To je od amerických politiků chytrá taktika. Aby za ně bojovali a umírali jiní. Americká veřejnost totiž těžce snáší, když jejich chlapci umírají někde v daleké cizině. Navíc ani americkým chlapcům se nechce umírat. Takže v 60. a 70. letech vzniklo mohutné hnutí proti válce ve Vietnamu. Občas musely Národní garda či policie nějaké demonstranty i postřílet. Pokud… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Dodneska nepochopím, jak něco takového bylo možné, že si Američani usmysleli zaválčit si v Evropě a lídři evropských států jim s tím ještě pomáhali. Neuvěřitelné!
A teď se to samé opakuje na Ukrajině.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Ale, ale , copak se to našim demokratům přihodilo ? Takové demokratické nabádání našich nových přátel k válčičce ? Ukrajinu nemusí nikdo nabádat. Tam si to řídí Amíci sami a zfetovanej komik občas něco zahraje. A také sliby byly ? Na omluvu je třeba říct, že třeba vojenské letiště, raketové základny, radary …… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Jo tak se to dělá nastrčené figurky mají umírat za západní zájmy je dobře že to Maďarsko odmítlo. Dnes se děje to samé na Ukrajině figurky bojují za US zájmy a rádoby světovládu.