Co se stane, když Rusko uznají za teroristický stát?

Evropský parlament má v úmyslu uskutečnit hlasování v otázce přiznání Ruska teroristickým státem na nynějším zasedání, která začalo 21. listopadu. Co bude znamenat pro Rusko přidělení tohoto statusu je uvedeno v článku aif.ru.

Co to je za rezoluci?

Jedna z nejvlivnějších stran Evropského parlamentu – Evropská lidová strana anoncovala posouzení na nejbližším zasedání dokumentu, v souladu s nímž se Rusko vyhlašuje teroristickým státem. V rezoluci jsou rovněž uvedeny politické, ekonomické i další následky jejího přijetí.

Proč chtějí Rusko uznat teroristickým státem?

Na oficiální internetové stránce Evropského parlamentu je umístěna stručná poznámka o nadcházejícím projednávání rezoluce, v níž jsou vysvětleny důvody záměrů vyhlásit Rusko státem sponzorujícím terorismu. ” …Ruští vojáci zesílili údery na civilní objekty, včetně energetické infrastruktury, nemocnic, zdravotnických ústavů, škol a úkrytů, a porušují tím mezinárodní právo a mezinárodní humanitární právo”. Zároveň Ministerstvo obrany nejednou prohlašovalo, že údery se zasazují výhradně na vojenské objekty. Podle vyjádření Evropského parlamentu je cílem přijetí rezoluce příprava půdy pro povolání ruských úřadů k odpovědnosti za mezinárodní trestné činy k mezinárodnímu tribunálu.

Co znamená vyhlášení země za teroristický stát?

Světové společenství zná čtyři státy, prohlášené za teroristické. Jsou to Sýrie, Kuba, Írán, Severní Korea. Všechny vyjmenované země dostaly tento status díky USA, právě ty zavedly tento pojem na celosvětové úrovni. Hlavním důsledkem získání tohoto statusu je uvalení sankcí proti státu. Mimo to není teroristickým státům poskytována podpora v podobě zbraní a munice, a také produkce, která může být použita jak pro mírové, tak i pro vojenské cíle. Diplomatické vztahy s těmito zeměmi jsou obvykle rovněž přerušeny – zbavují se diplomatických imunit, odvolávají se velvyslanci atd .

Co se stane, když Rusko uznají za teroristický stát?

Jak sdělil aif.ru ekonom a poslanec Státní dumy Michail Děljagin, v rezoluci jsou uvedeny předpokládané důsledky přijetí rezoluce pro Rusko:

zastavení jakékoliv spolupráce s Ruskem;

odvolání velvyslanců ze zemí a ruských zástupců z mezinárodních organizací, včetně OSN a G20;

konfiskace ruských aktiv (státních a soukromých), která jsou již zmrazena.

Nehledě na zcela konkrétní hrozby ze strany Evropského parlamentu, politolog a novinář Jurij Světov sdělil portálu “360”, že obyvatelé Ruska nepocítí žádné změny a reálné následky to nezpůsobí. Expert vysvětlil, že rozhodnutí Evropského parlamentu nejsou právnicky platná a nejsou závazná k plnění: “Nejsou to ty struktury, jejichž rozhodnutí mohou mít přímou platnost”. Podle prognózy Světova čekají Rusko pouze dodatečné sankce ze strany zemí, které podpoří rezoluci, a států, které jsou na nich závislé.

Viktor Poljakov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://aif.ru/politics/world/chto_budet_esli_rossiyu_priznayut_terroristicheskim_gosudarstvom

3.7 7 hlasy
Hodnocení článku
31 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Už ty země které jsou prý „teroristé” jen jejich přiblblé lži a na Bruselské blbce stejně každý kašle. Nejhorší problém těch zemí je že se neohnuli k zemi před rádoby světovládci. Von tyhle hlupáky blok normálních zemí časem vyřeší.

shoty
shoty
před 1 rokem

Tí blbečkovia v Bruseli ešte stále nechápu, že EÚ stojí pred kolapsom. Na ich tribunál sa môže každý vysrať. Zvlášť, keď nebude čím kúriť a čo do huby. Alebo si myslia, že niekto im niečo za tie natlačené Eurá predá?! Čo by si tak za ne asi kúpil. Kabelky z Talianska, či šampanské z Francúzska?

standa
standa
před 1 rokem

Důsledky sporu USA a RF se přenesou na viditelná místa, ale urychlí se rozpad nadvlády Anglosasů nad světem. USA předvádějí a zastrašují státy světa, které již nechtějí nadvládu Anglosasů. Novým vedoucím je Čína a státy BRICS, je to min 3,5mld lidi! To je trh, kde důsledkem tohoto střetu může být ztráta přístupu Anglosaského… Číst vice »

Georg
Georg
před 1 rokem

Ve světě zejména v tom současném, pod tlakem USA, jsou jejich politické cíle a na ně navazující propaganda, zcela zřejmé. Na to jsou zaměřeny i souvisijící “sankce”. Je zjevné, kdo má “zatím” ještě podstatný vliv na současné mezinárodní vztahy. Je také jasné, že jde o mezinárodní politiku dvou metrů. Kdyby tak tomu nebylo, tak… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 1 rokem

Jenže přijde doby kdy se státy, které se snaží stát bokem budou muset vybrat stranu. Nelze jen zdržovat se hlasování apod.A je tu i další palčivá otázka. Skutečně lidé, kteří zvedají ruce v OSN a jinde zastupují názory většiny obyčejných lidí toho kterého státu?

standa
standa
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

Láme se chleba ! Všichni stojíme na zlomové čáře dějin a otevírá se pozvolna nový svět bez nadvlády Anglosasů ! Promrhali jsme svoji šanci !

skeptik
skeptik
před 1 rokem

Co se stane, když Rusko uznají za teroristický stát? Nic!
Jen to bude potvrzení spiknutí fašistického kolektivního Západu proti Rusku.

Pave1
Pave1
před 1 rokem

Co by pak byly USA? Super-teroristickým státem .-) ? Dvojí metry, lhaní, podvádění lidí – to charaktirizuje nyní už neo-bolševickou jevrounii. To co prosazují zelení a socialisté, podporovaní českou TOP, ODS a spol., to je čistý bolševismus. A tak se “po bolševicku” chovají i k těm, kdo jejich lži nebaští – kriminalizují je, ať jde o lidi… Číst vice »

unkas
unkas
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Pave1

vy vůbec nevíte co je bolševismus! To co praktikuje současný Západ je fašistická korpokracie – to je ultrapravice, proti jejímž předkům bolševici bojovali a díky kterým tady ještě vůbec jsme. Doporučuji naučit se význam základních politologických pojmů, než je začnete používat.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem unkas
tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  unkas

Pavel chtěl vypadat, že se vyzná a jen se ztrapnil před celým fórem. A takových odborníků je v našem národu polovina.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  unkas

No silně pochybuji i o vašem vnímání pojmů. Ona linie mezi jednotlivými ideologiemi je velice křehká. Obvzláště mezi totalitními ideemi. Ortodoksní držení pojmů je někdy na škodu. V dnešní době jsou tyhle idee smíchány v prapodivný koktejl. Nelze jednoznačně někoho nebo něco označit a tím mít splněno. Tohle dnes dělá spíše ta totalitní strana .… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez
skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Pave1

Kolektivní Západní fašismus nemá s bolševismem nic společného.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Jak jste k tomu dospěl?
Vždyť vzešel z boševických principů.

skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Tak povídejte o těch bolševických principech, z kterých, podle vás, vzešel fašismus.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Není to zase tak složité, analizujte si všechny události minulého století. Vše tomu nasvědčuje. Kde se objevilo bolševické Rusko? Kde se objevilo nacistické Německo? Tohle nebyla náhoda. Vlastně všechny totality nenávidí podobné konkurenční totality. A totalita fašizmu byla v jádru socdem ideologii a ta vznikla kde? (V Japonsku?) Nebuďte najivka. Samozřejmě že je to… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Jestliže nejprve mluvíte o jakýchsi principech, které nakonec ani nejste schopen konkretizovat, pak je očividné, že jen bohapustě žvaníte a nevíte o čem.
Očividně nemáte ani potuchy jak vznikl pojem bolševik.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Vážený sebestředný, jak vznikl bolševik a co konal vím. To co vy považujete za důkaz své pravdy jsou žvásty. Já vám nabízím popovídání o problému o kterém se nedá psát několika větami. Klidně se s váma setkám a popovídám. Když já žvaním tak vy jste inkoustový pisálek. Ale beru tohle označení zpět. Nechci vás urážet.… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Nač tolik zbytečných slov, když po vás chci jen ty principy??
Nebo že by jste ani netušil, co znamená pojem princip?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem

Ve skutečnosti vlastně jde o to, jak snáze ukrást zmrazené prachy z ruských kont a bank…
Tak hergot, kdo je to vlastně terorista a zloděj, nevážená EU?

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Haskuv Duch
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Jak k tomu Sýrie přišla, že je teroristickým státem? Vždyť ona sama se musela a musí bránit teroristickým útokům z USA (jmenuje se to syrské demokratické síly nebo tak nějak), Turecka i Izraele. Rozumí tomu někdo?

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Bruselští teroristé, především vlastních národů, by se měli akorát tak omluvit, zalézt a šoupat nohama. A jelikož to nikdy neudělají, opusťme tuto teroristickou protistátní organizaci, opusťme Evropskou mumii. Nebuďme již dále členy Evropského utrpení. Neboť, stejně jednou v prachu lehnou…….