Místo ofenzívy na Cherson dojde k rychlému obsazení Nikolajeva…?

Podle zpráv v ukrajinských médiích si VSU stanovila termín dobytí Chersonu – před zahájením summitu G20. Jednotky ruských ozbrojených sil to však mají do Nikolajeva jen 30 kilometrů. Proto nejspíš místo získání Chersonu přijde Ukrajina o další město. Píše o tom publicistka serveru Pravda.Ru Ljubov Stěpušová.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Ve vzduchu panuje nejistota, údery na ukrajinskou infrastrukturu byly pozastaveny a na frontách SVO probíhají lokální boje. Některé ruské vojenské telegram-kanály však naznačují, že v nadcházejících dnech dojde k rozhodujícím událostem. Jekatěrina Gubarevová, zástupkyně vedoucího chersonské Vojensko-civilní administratiy, tvrdí, že když se mluví o kapitulaci Chersonu, ruská armáda by mohla co nejdříve obsadit Nikolajev.

“Vzdálenost mezi Chersonem a Nikolajevem je 60 kilometrů. Protistrany jsou někde uprostřed. Proč bychom se měli vždy bát my a ne oni? Koneckonců naše armáda vidí obecného Kima (gubernátor) dalekohledem, stejně jako Ukrajinci vidí nás. Jediný rozdíl je v tom, že oni o tom žvaní na každém kroku. Ve stejných částech Chersonské a Nikolajevské oblasti se situace může vyvíjet velmi odlišně,” napsala Gubarevová.

Kyrylo Stremousov, vicegubernátor Chersonské oblasti, v poslední době v médiích záměrně poplašným tónem nutí obyvatele Chersonu, aby se přestěhovali na levý břeh Dněpru. Pokud si však poslechnete jeho projev v plném znění v pořadu Solovjov Live, nenaznačuje, že by situace ruské armády na tomto úseku fronty byla kritická. Stremousov poznamenal, že na pravém břehu Dněpru se vůbec nebojovalo. Frontová linie v Chersonské oblasti se už téměř měsíc téměř nezměnila. V jiném, méně medializovaném videu však Stremousov přímo hovoří o možné ofenzivě na Nikolajev.

Dejte armádě šanci vyčistit město od nacistů, vyčistit region od nacistů a přejít do ofenzivy na Nikolajevském a Oděském směru,” řekl.

Na ukrajinské straně Oleksij Arestovyč v jednom z rozhovorů poznamenal, že útočný potenciál VSU je v současnosti vyčerpán kvůli nedostatku dodávek západních zbraní. Již dříve také uvedl, že situace v Chersonské oblasti se pro ukrajinskou armádu mění k horšímu a nepřítel zde připravuje protiofenzívu.

Prvním faktem, který naznačuje, že se připravuje ofenzíva, jsou slova Vladimira Putina, že na frontě je nyní pouze 50 000 mobilizovaných vojáků a zbytek je na cestě. Závěr: čekají v pohotovosti na svou příležitost k zahájení ofenzívy. Je to logické – bránit se je možné stávajícími silami.

Za druhé, infrastruktura ukrajinských měst je na pokraji chaosu, stačí ještě jedna vlna úderů a zhroutí se. Pak se zhroutí logistika, průmysl a komunikace – snadnější je říci, co se nezhroutí. Je zřejmé, že Moskva si dala pauzu, která je způsobena volbami v USA. Z politického hlediska je důležité sledovat, jaké signály budou vysílat republikáni, pokud vyhrají volby do Kongresu. Prezident Ruské federace, podle mediální prezentace, na G20 zřejmě nepojede. To je signál, že nejvyšší představitel povede ofenzívu sám a že se tak pravděpodobně stane ještě před 15. listopadem, kdy začíná summit na Bali.

Nevyhnutelná ofenzíva ruských ozbrojených sil na Nikolajiv zničí fiktivní “obraz vítězství nad Ruskem”, který v myslích Ukrajinců vytvořila a udržuje západní propagandistická mašinérie, a nastolí pozici nevyhnutelné porážky kyjevského režimu. USA nepochybně tento scénář zvažují, velmi spěchají na Vladimíra Zelenského, aby zahájil jednání s Ruskou federací a dosáhl „Minsku-3“.

Autorka: Ljubov Stěpušova, zdroj: EAD

3.8 4 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jana
Jana
před 1 rokem

Článek je neaktuální, tudíž zavádějící. Kiril Stremousov je již delší dobu mrtev, dokonce s poctami pochován. Zprávy o SVO – pokud to není analýza – je třeba zveřejňovat obratem, i když se zdá, že “na frontě je klid”, zdaleka to neodpovídá skutečnosti. Mnozí diskutující už “vojnu” nepoznali ani jako záklaďáci – a tomu odpovídají jejich… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Pro všechny co dávají mínusy každému příspěvku, který bezvýhradně neadoruje postup ruských vojsk a rozhodnutí ruského vedení a velení: být fanatikem je nebezpečné. Pro sebe samého i pro samu věc. Je třeba sledovat více zdrojů. Neupínat se na jeden. Parlamentky nejsou jistě žádní žhaví oslavovači ukrajinského vedení a uvádí pohledy více stran (Ruska, Ukrajiny,… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Danny, “zprávy” z Ukrajiny jsou součástí informační války, která má ovlivnit myšlení a jednání lidí … Proto je potřeba všechny takové “zprávy” konzumovat s rozumem nejenom podle toho co obsahují, ale hlavně co působením na emoce vnucují konzumentovi aby si o sdělovaném myslel … Ti zvěstovatelé zpráv v informační válce jsou prostě většinou podvodníci nebo… Číst vice »

oldo
oldo
před 1 rokem

Proč uveřejňujete článek v den,kdy už je jasné,že je to pitomost?

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  oldo

Přesně! Strategickou iniciativu převzala Ukrajina. Ta určuje, kde se bude bojovat. To není jen můj názor. Je to i na ruských webech a je to vidět i z denních svodek ruských i ukrajinských (kromě Konašenkova denního blábolení o “ogromnych potěrach vraga”). Čekám na vystoupení nejvyšších představitelů s jasným obsahem k a pojmenování reality: Rusko je ve válce:1) Co čeká… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Chválení dne před večerem není dobré. Ukrajinci by rozbili přehradu, už to jednou udělali. Pravý břeh je jasná volba. Na levý břeh se pamatuje na večer. Když musí doplňovat stav UA vojáci NATO (cca 35%) jako žoldnéři.UA nemá strategickou iniciativu. Stav na bojišti ještě není doplněn ze strany RF. Uvidíme… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  standa

V březnu byla ukrajinská armáda totálně rozbitá. Rusové stáli před Kyjevem, Charkovem, dobyli Cherson, okolo Oděsy pluly ruské výsadkové lodě. Začala jednání o míru v Bělorusku a Turecku. To přece není tak dávno, abyste si to nepamatoval! A jaká je situace dneska? Útěk od Kyjeva (“gesto dobré vůle”), od Charkova (nezajímavý úsek fronty), od… Číst vice »

shoty
shoty
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Čo sa útoku na Kyjev týka, letisko Ukrajinci ubránili, väčšinu rakiet zostrelili(čím?) a znemožnili tak prílet dopravných lietadiel. Ruský výsadok zostal izolovaný a elitní vojaci dopadli veľmi zle. Myslím, že Rusi nemali šajnu, čo tam Američania za 8 rokov navozili. Odesa bola zamínovaná, námorná pechota k ničomu. A Charkov? Kvôli civilom s ním nič neurobili. Podľa… Číst vice »

VlastimilCech
VlastimilCech
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

nu, fandím Rusku… ovšem mám oči a vidím že: Ruští vojáci jsou buď nemotivovaní, nebo špatně vyzbrojení, nebo zbabělí, nebo mají zrádné a neschopné velení, nebo… zkrátka utíkají… a že dobyli nějakou osadu? po třetí? Cherson prohráli, celý západní břeh ztratili… no jo, ustoupili “do předem připravených posic”, “zkrátili frontu”… česky řečeno dostali na… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  VlastimilCech

Na jednom velmi dobrém proruském webu vyhodnotili vystupování gen. Konašenkova (mluvčí MO). Kromě výčtů kolik kde zničili, rozbili, pobili hlásí, že ruská vojska dobyla osadu Majorsk. Ale když se podíval bloger do historie, zjistil, že takto ho dobyli právě po třetí! Poprvé v květnu, pak v srpnu a nyní zase a opět s velkou slávou. Ale… Číst vice »

shoty
shoty
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Danny, ja mám problém s tým, že v každom príspevku píšeš o Ukrajine. Rozhodovanie, financovanie, zbrane a ich obsluha, komunikácia, mediálne výstupy,…. ja tam nič ukrajinské nevidím. Ukrajinskí sú akurát mužíci, nahnaní do 1.línie.

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  shoty

A právě ti mužici ženou Rusy v té první linii. Rusové mají to, co ti ukrajinští dostávají. A víc a lepší. Tedy závěr je, že nemají v té první linii tak dobré mužiky. A tam v té první linii se rozhoduje.

shoty
shoty
před 1 rokem

Skôr si začínam myslieť, že priebeh vojny je determinovaný faktom, že americké satelity majú všetko ako na dlani. Zostreliť ich je možné, ale to by boli následne zostrelené aj ruské a presné rakety by sa stali nepresnými. Som si vedomý toho, že píšem ako fanúšik na nejakom športovom zápase. V Ríme sa… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem
Odpověď uživateli  shoty

Otázkou je zda “laserové sloupy” byly předzvěstí nebo ne, pro vypnutí amerických vojenských satelitů. Míra či přestávka na jednání nebude v dohledné době. RF se zdokonaluje v boji proti NATO v širokém měřítku, rostou noví velitelé a s novými zkušenostmi, USA a NATO cvičí tedy nejen své vojáky, ale i vojska RF a RF nechce přicházet o zkušené vojáky a velitelé.… Číst vice »

VlastimilCech
VlastimilCech
před 1 rokem
Odpověď uživateli  standa

laserové sloupy? Nějaká wunderwaffe? To už tu bylo, že??

cablik
cablik
před 1 rokem

No jo mír by byl pro USA výhodný pár let by se počkalo nacistický režim by přežil a až by se opět vyrobilo dostatek zbraní tak by se začalo na novo.