Peníze Ladislava Vrabela a České televize

Vrabelovi kritici říkají, že lidé mu zasílají příspěvky na konání jeho demonstrací, přitom jsou na něj vedeny exekuce. To jsou pravdivá tvrzení, ale porovnejme je s financováním České televize.

Zdeněk Koudelka
Zdeněk Koudelka

Občanský aktivista Ladislav Vrabel kritizuje vládu i Českou televizi. Má tedy mnoho odpůrců.

Problematické financování Vrabela či České televize?

Zásadní rozdíl je v tom, že lidé posílají Ladislavu Vrabelovi peníze dobrovolně. Jde o jejich svébytné rozhodnutí. Svoboda získaná v listopadu 1989 je i o tom, že ve škále různých občanských aktivit si lidé mohou vybrat, kterou podpoří vlastními penězi. O těchto aktivitách si můžeme myslet, co chceme, ale je svobodným rozhodnutím každého, aby své peníze vynaložil tak, aby to přispělo k jeho pocitu štěstí.

Respekt k osobnosti spoluobčanů je i v tom, že ctím jejich právo zvolit si, koho chtějí, i poslat peníze, komu chtějí, a též to zveřejnit. Ovšem některým to není po chuti. Považoval jsem za svou povinnost v rámci odporu proti cenzuře vládě nepohodlných webu, některé tyto weby podpořit proti zneužívání moci a zavádění cenzury i finančně. Když jsem to zveřejnil na svém blogu na iDnes.cz, jeho správce Patrik Banga mne stáhl z veřejné nabídky blogů iDnes.cz. Nu což, boj za svobodu slova tím nevzdám.

Česká televize je placena státem nařízenou a vynucovanou dávkou, která se nazývá koncesionářským poplatkem, fakticky jde o televizní daň. Platit ji musí i ten, který ji platit nechce, i ten, kdo Českou televizi nesleduje či je Českou televizí poškozen. Dokonce ten, kdo nad Českou televizí vyhraje soudní spor a ta mu musí zaplatit náhrady, se na tyto náhrady skládá skrze televizní koncesionářský poplatek. Česká televize mu pošle peníze, které sám předtím pošle České televizi. A kde je v tom spravedlnost?

Aby stát nějak nahradil to, že lidé musí povinně platit České televizi, stanovil, že televize, včetně svého hospodaření, podléhá zákonu o svobodném přístupu k informacím. Televize tedy má údaje o sobě sdělovat a ne zatloukat. Je to nástroj kontroly nad hospodařením s veřejnými prostředky. Ale Česká televize své zákonné povinnosti neplní.

Česká televize zatlouká, jde-li o peníze

Dne 11. 2. 2018 jsem podal žádost o informaci České televizi, kolik stojí pořady Otázky a Fokus Václava Moravce. Šlo mi o celkové výrobní náklady, tedy ne o Moravcův plat. Za pár měsíců to bude už pět let a televize zatlouká. To přesto, že dvakrát ve věci rozhodoval Městský soud v Praze a jednou Úřad pro ochranu osobních údajů – vždy ve prospěch mne jako žadatele o informaci.

Česká televize se ohání údajnou ochranou obchodního tajemství, přestože § 9 zákona o svobodném přístupu k informacím výslovně říká: „Při poskytování informace, která se týká používání veřejných prostředků, se nepovažuje poskytnutí informace o rozsahu a příjemci těchto prostředků za porušení obchodního tajemství.“.

Naposledy měla podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů Česká televize rozhodnout o mé žádosti do 7. listopadu 2022. Ovšem zřejmě inspirovaná bojovým duchem Velké říjnové socialistické revoluce sdělila mi ve výroční den revoluce, že si prodlužuje lhůtu o 10 dnů. Asi ji těch 5 let dosavadního řízení nestačilo. Lhůta skončila 18. 11. 2022. Kdo si myslí, že Česká televize dodržela zákon, mýlí se. Česká televize nesdělila vůbec nic, ani že kašle na zákon i na mne.

Už se těším, jak tuto kauzu porušování zákona rozmáznou v pořadu Reportéři či 168 hodin. Určitě stejně, jako kdyby se podobné ignorace práva a tajení informací o hospodaření dopustila Kancelář prezidenta republiky, veřejný ochránce práv či bývalá Babišova vláda. Nebo se mýlím a českotelevizní redaktoři nad tím zavřou oči? Ne to určitě neudělají. Nebo ano?

Na závěr

Až se v České televizi zase bude probírat financování Ladislava Vrabela, na kterého platit nemusím, vzpomenu si na to, jak Česká televize, na kterou platit musím, informuje o svém hospodaření. I zde platí Matoušovo evangelium: “Proč vidíš snítku v oku bratra svého, ale trám v oku svém nevidíš.“.

5 9 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 1 rokem

To ,že musím platit za to,že mám v bytě televizi -tedy přístroj-(tak zní údajně zákon),a přitom platím jen dezinformační žumpě ČT a ne i ostatním desítkám televizí a programů,svědčí o jediném-nežijeme v právním státě.Ostatně o tom se každý z nas přesvědčuje dnes a denně.Čili kapitalistickej Kocourkov!

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Pan Vrábel neudělal nic jiného než to, co měli udělat už jiní a poctiví dávno před ním. Jemu za to dík. Je třeba tuto jeho iniciativu podchytit a všemi podporovat a dál rozvíjet. Pan Vrábel zřejmě skončí v Bastile ale jeho inicistiva nesmí pohasnout. Alespoň probudil několik desitek tisíc lidí k akci. Jeden náš současný… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

Pane Koudelko skvělé! Jsem ráda, že se našel někdo, kdo na úspěšného pořadatele Vrábela, nekydá špínu! Je plně na lidech, kteří peníze pošlou,jakou mají k panu Vrábelovi důvěru.

vik
vik
před 1 rokem

Jen tak mimochodem na vysvětlení – Vrábel se dostal do finančních problémů až po nevybíravých mafiánských zásazích magistrátu. Jinak jeho pizzerie fungovala naprosto v pohodě, ale někdo dostal zálusk na atraktivní pozici v centru města. Tož tak…

cablik
cablik
před 1 rokem

ŠÉFDIPLOMAT EU BORRELL: VÍCE NEŽ 17 STUPŇŮ V BYTĚ JE „ZLOČIN PROTI HODNOTÁM EU“
https://pravyprostor.net/?p=152537

cablik
cablik
před 1 rokem

Přesně tak též platím to co nechci transatlantickou prolhanou propagandu z ČT. Prý chtěj zvýšit poplatky na 200 korun.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Ne, že by ČT nechtěla zvýšit poplatky, ale nečetl jste, že těch 200 Kč. je zvýšení poplatku za lékařskou pohotovost?

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

Hmm asi jsem se spletl na seznamu psali o regulačních poplatcích ale článek jsem neotevřel propagandu nečtu. Ale četl jsem dříve že chtějí poplatky navýšit.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

To byl výrok jež vypustil pan Kubek k rugulačním poplatkům u lékaře. Pan Kubek je nemilosrdným zastáncem očkování.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

To chce šéf lékařské komory.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Milan Kubek je český lékař, od roku 2006 prezident České lékařské komory.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez