Biden, Macron a mírové podmínky

Setkání Bidena s Macronem, které se uskutečnilo před několika hodinami (2.12.2022) ve Washingtonu, je bohatým podnětem k zamyšlení a pozorování. Zdá se, že emoce začínají u západních lídrů převažovat nad logikou.

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Michail Podoljak 1. prosince prohlásil: Hlavní úkol pro Kreml je v současnosti jen jeden: doprošovat se, žadonit a prosit o “jednání” a spolu s tím o “příměří”. ” Zdá se však, že jeho pokyny nebyly ve Washingtonu a Paříži vzaty v úvahu. Joseph Biden a Emmanuel Macron každopádně hovořili konkrétně o jednáních. Ačkoli se zdá, že ani jeden z nich očividně nezastupuje Kreml.

Vedoucí představitelé USA a Francie jsou však zatím ústupkům ze strany Ruska nakloněni.

Biden je neoblomný: “Putin se musí stáhnout z Ukrajiny, to je číslo jedna.” To je společný postoj Západu k mírovým podmínkám, ale má to háček: Kyjev považuje stažení vojsk za podmínku zahájení jednání, nikoliv míru. Podle Alexeje Danilova, tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany, by tyto rozhovory měly skončit “konečným řešením ruské otázky”: “Měli by být prostě zničeni, aby přestali existovat jako země v současných hranicích.“ Souhlasí Biden s výkladem Kyjeva? Jak se zdá, tak ne …

V každém případě je z projevu zřejmé, že není přesvědčen o příznivém výsledku: “Představa, že Putin na Ukrajině někdy zvítězí, je nepřijatelná. To nelze připustit! Dokonce si představte, že by mohl tuto zemi v příštích letech obsadit.”

Proč se tak vzrušovat, když si to nedokážete představit? Ukazuje se, že si to lze představit, a navíc se to zdá být mnohem reálnější pro Bidena než pro domácí “všehoschopné”. Možná něco ví?

Nejzajímavější je, že Biden … bude vyjednávat sám! Tedy “nemám v plánu oslovit Putina”, ale “jsem připraven s Putinem mluvit, pokud bude mít zájem ukončit tuto válku”.

Biden se však domnívá, že na tom má zájem především Putin: “Ve všem se přepočítal, myslel si, že ho tam ruskojazyčné obyvatelstvo Ukrajiny přivítá s otevřenou náručí, přečtěte si jeho projevy před invazí. Představoval si sám sebe jako dalšího Petra Velikého, Kyjev nazval matkou ruských měst, existuje ruská identita a tak dále, všechno si špatně spočítal. Otázkou je, jak se z toho všeho dostane.”

No, dejme tomu, že to nebyl Putin, ale mnich Nestor, kdo označil Kyjev za matku ruských měst, ale pointa v tom není, pokud to byl Putin, kdo se dostal do nepříjemné situace, tak proč by mu Biden pomáhal dostat se právě z této situace? Ať Putin vyjednává se Zelenským… Ale to ne, Biden souhlasí, že bude s Putinem jednat o míru na Ukrajině sám! Z toho vyplývají přinejmenším tři věci:

1) Biden sám je v obtížné situaci;

2) Biden svým kyjevským “partnerům” příliš nevěří (mimochodem, právem – nemají náladu vyjednávat);

3) USA vlastně přiznaly, že Rusko není tak docela ve válce s Ukrajinou…

Další věc je, že Biden si stále potřebuje zachovat tvář, takže čeká na iniciativu Putina a trvá na stažení ruských vojsk z Ukrajiny…Takže bychom možná měli čekat dál – až Biden sám převezme iniciativu a přestane klást předběžné podmínky? Nebo už udělal vše, co mohl?

Macron se tvářil méně vyděšeně: “Nikdy nebudeme Ukrajinu nutit ani na ni naléhat, aby přistoupila na kompromis, který se jí nelíbí. … Se Zelenským úzce spolupracujeme na základě jeho desetibodového plánu. … Až přijde čas, jsem si jist, že za podmínek, které si stanoví sami Ukrajinci, pomůžeme obnovit zemi po nastolení míru.

Sociálně-ekonomická krize v Evropě obecně – a ve Francii zvlášť – probíhá hůře než v USA a Macron by měl být vstřícnější, ale…

Zaprvé počítá s tím, že Německo bude v důsledku současné krize trpět víc, což Francii posílí.

Za druhé si velmi dobře pamatuje, že byl garantem minských dohod a odpovědnost za válku nese on osobně. I když je to morální a nikdo ho soudit nebude.

* * *

Otázkou je, proč je Biden tak náhle vstřícný? Odpověď přinesla agentura Bloomberg, když zveřejnila názor Hala Brandse, emeritního profesora School of Advanced International Studies, s výmluvným názvem “Ukrajinská vítězství mohou být pro USA problémem”. Je třeba poznamenat, že Bloomberg je vydavatelstvím velkého amerického kapitálu, které téměř nikdy nekritizuje Demokratickou stranu, natož současného prezidenta. Jeho sloupkař však klade otázky…

Zaprvé, “směřuje Ukrajina k dalším úspěchům, nebo se dostala do patové situace? …Ukrajinská armáda unavená bojem si možná bude muset odpočinout. Může také čelit tvrdšímu odporu, protože ruské síly zvyšují své počty díky přílivu branců.”

Za druhé, “jak pravděpodobná je eskalace? Putin pohrozil použitím jaderných zbraní, aby si udržel pět oblastí, které od roku 2014 nezákonně anektoval.”

Za třetí, “vydrží proukrajinská koalice? …Bidenův tým se chce i nadále vyhnout scénáři, kdy by Ukrajina blokovala diplomacii v době, kdy Evropa, zbavená ruských dodávek energie, čelí ekonomicky náročné zimě. …To je pravděpodobně důvod, proč administrativa /USA/ vyzvala Zelenského, aby odvolal své dřívější prohlášení, že Ukrajina bude jednat pouze s příštím ruským vůdcem.”

Za čtvrté, situace se zatím vyvíjela v souladu se zájmy USA, ale “časem se může cena zvýšit – kvůli odvedení pozornosti od jiných regionů, kvůli omezené produkci munice, kvůli zranitelnosti vůči krizím, které vypuknou jinde”.

A jaký je obecný závěr: “nejpalčivější obavou je, že Washington prostě nemá všechen čas na světě”. Tím chci říct, že – USA mají příliš mnoho práce na to, aby mohly věnovat tolik pozornosti nějaké Ukrajině a jejímu Zelenskému.

Zdá se, že kapitál stojící za Bloombergem začíná něco tušit… Možná ne ruské vítězství (i když z něj může těžit), ale určitě to, že Biden na něj (na kapitál) dostatečně nemyslí. A Bidenova prohlášení na setkání s Macronem mohou naznačovat, že byl na tato podezření upozorněn.

 

Autor: Vasilij Stojakin, zdroj: Ukrajina.ru, pro Novou republiku z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

Nová republika děkuje za finanční dary, které posíláte na účet 2300 736 297 / 2010

3 3 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

No jo to se opět někdo plete že bude pískat a druhý bude skákat tak to ani náhodou. Banderovci jsou bez funkční infrastruktury vyřízení a bez techniky nemohou provádět ofenzivní akce. Prachy to nemohou zachránit i když žoldáci berou 5000 Euro.