Status “idiota”: Macron urychlil zánik Evropské unie

Návštěva prezidenta Francie Emmanuela Macrona v USA byla skutečnou PR akcí. Chtěl se ukázat jako spasitel Evropy před destruktivní zahraniční ekonomickou politikou jejího hlavního “spojence” – Spojených států. Výsledkem byl pšik a dokonce hůře. Tak to bývá vždy, když za “kreativitou” je prázdnota.

Zdát se, nikoliv být

Již dávno bylo pozorováno, že Macronovi touží po vavřínech Napoleona. Celá jeho činnost nesměřuje k tomu, aby vyřešil nějaký úkol, ale aby ukázal celému světu, že “ho může vyřešit”. Právě tímto a ničím jiným se vysvětluje, například ten fakt, že Macron vedl tajný, jak se předpokládalo z naší strany, telefonický hovor s prezidentem Ruska – ale za přítomnosti francouzských novinářů. Pro Macrona je svět převrácen vzhůru nohama. Pokud stará moudrost zní, že je třeba být, a nejen se zdát, tak u Francouze je vše naopak. Této převrácené “koncepci” odpovídá a jeho vychvalovaná návštěva v USA.

V čem je podstata otázky, kterou si vzal Macron a jeho “imagemakři” jako “impuls” pro tuto honosnou PR akci? V rámci své politiky na rozklad Evropy, jako jednoho ze svých hlavních ekonomických konkurentů, Washington uvedl v platnost nové páky umrtvení Starého světa. Je to zákon s názvem Zákon na snížení inflace (Inflation Reduction Act), podepsaný Bidenem v srpnu. Je zaměřen na poskytnutí štědrých subvencí společnostem, vyrábějícím elektromobily, akumulátory nebo obnovitelné zdroje energie – za podmínky, že se vyrábějí na americkém území.

Celkově však Zákon na snížení inflace – spolu s nízkou, v porovnání s Evropou, cenou na energetická média na vnitřním americkém trhu – vytváří výhodnější podmínky pro provoz v USA jakéhokoliv evropského podniku. Zákon na snížení inflace vyčleňuje 370 miliard dolarů na “čistou energetiku” a dosažení klimatických cílů, 64 miliardy dolarů na snížení ceny léků a zdravotnických pojišťoven.

Zatím už desítky velkých společností převádějí svou výrobu z Evropy do USA z důvodu velmi těžké energetické krize ve Starém světě, a v důsledku zákona na snížení inflace. Rozhodnutí o převodu provozů do Států už přijaly Volkswagen a BMW. Tesla Ilona Muska zmrazila projekt na výrobu akumulátorů v Německu a nyní využije přednosti zákona IRA.

Lucemburská hutní společnost ArcelorMittal SA také zavřela dva své podniky v Německu a převedla je do Států. Generální ředitel největšího holandského výrobce hnojiv OCI N.V. prohlásil, že nyní budou výrobní kapacity společnosti rozloženy ve státě Texas. O přejezdu do USA uvažuje německá společnost BASF a norská Yara International, zabývající se rovněž výrobou hnojiv. Ve výčtu lze pokračovat. A tak se Macron rozhodl situaci změnit.

Podle zákonů války

Dělostřeleckou přípravou k hlavní útoku, totiž k návštěvě v USA, bylo v předvečer konané setkání Macrona s lídry francouzského podnikání, na němž prezident Páté republiky, řečeno jednoduše, žádal podnikatele, aby neutíkali do Států za “dlouhým dolarem”. Prý se všechno uspořádá, je jen třeba maloučko vydržet. “A kvůli vám, drazí byznysmeni, nyní jedu do USA, kde zachráním nejen francouzský, ale také celý evropský byznys”- přibližně tak lze vyložit podstatu Macronem zorganizovaného setkání. Dovolil si “upřímný rozhovor” s průmyslníky, a vyhýbal se náznakům a půltónům. Podle slov francouzského lídra Státy “úplně vytlačují Evropu z trhu”.

Téže “otevřenosti”, která už hraničí s infantilitou, se Macron držel, jakmile vstoupil na americkou půdu. Při vystoupení před kongresmany se Francouz pustil do dětského žvatlání. Zdálo se, že mluví ne jako státní lídr, ale jako chlapec, prosící o almužnu. Pro potvrzení této teze uvedeme úryvky z článku francouzských novin Le Monde. Takhle se v ní popisuje vystoupení Macrona před americkými zákonodárci:

Stoupněte si na moje místo. Nikdo z vás mně nezavolal, když se projednával tento zákon, doprošoval se prezident Francie, když žádal, aby  “si ho vážili, jak dobrého přítele”.

Mám střední třídu, která musí pracovat, a lidé, kteří musí najít práci. A následek vašeho zákona je to, že řešíte svůj problém, ale ztěžuje můj. Promiňte za takovou přímočarost, dodal, a měl na mysli komplikovanou ekonomickou situaci v Evropě. Dokonce není třeba si nic domýšlet. Francouzi sami ukázali svého prezidenta. Tlačil na city a svědomí. Najděte správného adresáta, k jehož svědomí vyzýval!

Na totéž svědomí tlačil, když už hovořil s Bidenem. A to byla také marná práce. Prezident USA přiznal existenci “selhání” v tomto zákonu a řekl, že “jsou schopni provést úpravy, aby uspokojili spojence”. Ale ukončil svou odpověď touto pozoruhodnou větou:

“Spojené státy se neomlouvají. Ani já se neomlouvám, jelikož to já jsem to vepsal do zákona, o kterém hovoříme.”

Když budeme rezignovat na třesk informačních agentur a online verzí hlavních západních novin, je třeba udělat jediný možný závěr: Macron nic z požadovaného nedostal, kromě chutné gala večeře a strojených úsměvů americké strany. Nic nedostala ani celá Evropa, jménem níž vystupoval.

Co si myslí Evropa?

Macron se pokouší vyzkoušet na sebe tógu “spasitele Evropy”. Ale v Evropské unii už i bez něj chápou, k čemu USA směřují. Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton, například, uskutečnil takovou demarši, kterou by v dřívějších dobách považovali za urážku. Zřekl se návštěvy v USA na zasedání Rady pro obchod a technologie USA-EU, která se bude konat příští týden na univerzitě v  Marylandu, jelikož toto setkání de facto ignorovalo agresivní politiku USA vůči Evropě.

Jednání “neuděluje dostatek prostoru pro otázky, vyvolávající obavy u mnohých evropských ministrů průmyslu a obchodu”, prohlásil poradce Bretona agentuře Bloomberg. Podle jeho slov se celá debata “soustředí na dvouhodinové setkání ministrů, a zákon na snížení inflace byl dokonce degradován z bodu programu na projednávání během 45-minutového oběda”. Takže Evropané prostě nesnesli takové otevřené ponížení a pohrdání jejich zájmy.

Mimochodem, Thierry Breton je jeden z těch evropských byrokratů, kteří se nepokoušejí  o PR, ale servírují pravdu a s Američany se nemazlí, na rozdíl od Macrona. Dříve prohlásil, že, pokud USA nezmění řadu bodů tohoto zákona, EU je připravená přijmout odvetná opatření na ochranu svých výrobců.

Poslali jsme Spojeným státům písemné varování s konkrétními body jejich zákona, které, podle nás, odporují normám VTO. Buď USA změní tyto články, nebo budeme muset řešit tuto otázku na úrovni WTO, a posoudíme odvetná opatření,  prohlásil Breton ve vysílání televizního kanálu BFM Business.

Rozehnal mlhu

Celý nápad Macrona ukázal ten nejhlubší rozkol mezi USA a Evropou, i když my v Rusku to i tak dávno víme. Macron střelil míč do své vlastní branky. Právě on, ne někdo z kritiků Západu v Moskvě, ukázal celému světu, v čem přesně spočívá politika USA vůči svým evropským “spojencům”. S použitím takového postupu jako je “otevřený rozhovor”, Macron přímo ukázal i zvířeckou podstatu americké elity, pro kterou je zisk nade vše, a nejbližší velmi smutné vyhlídky Evropy, která je vydána na smrt kvůli zájmům amerického “hlubokého státu”.

Američané ale, zapnuli na plné obrátky výhradně jim vlastní cynismus, s “porozuměním” na tváři přitakávali v odpověď na “otevřený rozhovor” lídra Francie, a nechystali se ve skutečnosti nic měnit. Pro ně nutnost přijímat Macrona a vést s ním vybrané řeči, okořeněné vznešenými frázemi typu “jsme bratři ve zbrani” a “transatlantická solidarita”, vynucené náklady, které samotné Američany reálně nic nestojí. Protože na druhé misce vah se jim sní bohatství a moc, vystavěná na troskách Evropy a celého zbývajícího světa.

Ale to nejhroznější pro Macrona – pokud si to on sám uvědomuje? – spočívá v tom, co všichni ve světě dobře chápou. Všichni vidí, že “král je nahý”. A proto – na pozadí tohoto všeobecného chápání – prezident Francie vypadá v lepším případě jako naivní prosťáček. V horším je idiot. A tento svůj status idiota vysílá všem lídrům zemí Evropské unie a bruselské byrokracie, jelikož vzal na sebe odpovědnost a smělost hovořit jménem Evropy.

Co z toho?

Prosby Macrona k USA zastavit rozklad Evropy nebudou mít žádné následky. Pro Američany, jako vždy, to je pouze byznys a nic osobního. A byznys – to je o penězích. Evropa musí platit za majestát Ameriky. Na místě Macrona v roli naivního prosebníka za Evropu mohl být kdokoliv – Olaf Scholz, Pedro Sánches, Andrzej Duda. Dokonce Zelenský. Jim všem by Státy daly úlohu beranů, vedených  na smrt. Pouze západní Evropa platí penězi a svým blahobytem za majestát Ameriky, a kyjevský režim – životy Ukrajinců.

Igor Pšeničnikov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://tsargrad.tv/articles/status-idiot-makron-uskoril-gibel-evropejskogo-sojuza_677147

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Už aby to bylo a ten odporný všehoschopný spolek se rozpadl hlupáci dávají sankce na Rusko a USA s nimi čile obchodují. A tahle rádoby krize to dorazila.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Pokud je tomu tak, dám mu pěťák.

vaclav
vaclav
před 1 rokem

Naprostý SOUHLAS

eFPe
eFPe
před 1 rokem

O jaké Evropě se tady píše? O té byrokratické hydře, která má komisi, a nikým nevolenou, a diktuje zvrhlosti, dusí jednotlivé státy, nebo o nezávislých(no to je mi dnes výraz) státech, kdy například premiérka Itálie razí nějakou cestu, ale stejně je to o ničem protože EU? Odposlouchávání politiků, překazené už dohodnuté obchody, až po atak na… Číst vice »