V USA prozradili, čím skončí zasahování Pentagonu do ukrajinské krize

Zasahování USA do krize na Ukrajině napomáhá její přeměně v mnohaletý konflikt mezi Západem a Ruskem, napsal americký odborník Ted Galen Carpenter ve svém článku pro portál 19fortyfive.

Spojené státy už mají dlouhý seznam států, zasahování do jejichž záležitostí mělo nezvratné následky. Pozorovatel připomenul Kuvajt, Somálsko, Bosnu, Kosovo, Afghánistán, Irák, Libyi, Sýrii, a teď i Ukrajinu.

„Američtí předáci by si měli uvědomit, že bývá často rozumnější přijmout nedokonalou, dokonce i nepříjemnou situaci, aby bylo zabráněno katastrofě. Bohužel, většina členů zahraničněpolitického establishmentu nejeví žádné znaky toho, že si vzali ponaučení z předchozích chyb,“ soudí Carpenter.

Podle jeho názoru by bylo důstojným prvním krokem „uznání toho, že domýšlivá vytrvalost Washingtonu v rozšiřování NATO k hranicím Ruska ignorovala hlavní zájmy jeho bezpečnosti“.

Autor vytýčil také několik rozhodujících činitelů, které by mohly USA navrhnout pro urovnání sporné situace.

„Logickým pokračováním by bylo napomáhání jednáním o mírové dohodě, která by zaručila přísnou neutralitu Ukrajiny. Podobné urovnání ponechá pod kontrolou Ruska jak Krym, tak i Donbas, a potvrdí, že se Ukrajina ocitne ve sféře vlivu Moskvy,“ zdůraznil pozorovatel.

Podle názoru Carpentera, „místo aby se smířil s tak nepříjemným, ale přece jen snesitelným výsledkem, využívá Washington Kyjeva jako pěšce ve zprostředkované válce NATO proti Moskvě“.

Ve svém příspěvku připomenul, jak zasahování USA do záležitostí balkánských a blízkovýchodních zemí způsobilo velmi těžkou sociální krizi a nenechalo mnoha státům žádnou šanci na obnovení. Podle slov odborníka může Ukrajina zopakovat osud těchto států.

„Spojené státy a jejich spojenci v NATO už vyvolaly zbytečnou tragédii kvůli své neobratné, hluché politice vůči Rusku a strategickým zájmům Moskvy na Ukrajině,“ napsal v závěru pozorovatel.

 

Zpracoval

5 4 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 1 rokem

Skončilo jednání v Ramsteinu (obrovská US základna). Němce se (zatím) nepodařilo zlomit. Leopardy nepošlou. Ale naši rektoskopové přišli s nabídkou, že se vzdají těch slíbených ve prospěch UA. Ale mají smůlu. Němci nejen že nedodají, ale nepovolí dodat ani z jiných zemí (třeba Polsku nebo Pobaltí). Nikdo nepoložil prostou otázku: kde jsou ty… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Jsem přesvědčen že Abramsy má už Moskva dávno přečtené.
To bude spíše nedostatkem materiálů a tím pádem výroby.
Kolik těchto strojů zůstalo v Afghánistánu se ofiko nedovíme.
Papá USSA srálkové. Nastal váš čas (doufám).

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Správně jsou zastaralé stejně jako javelíny nebo patrioty a F35 je k ničemu.

cablik
cablik
před 1 rokem

Ono to je horší chtějí Rusko zničit a hlavně rozkrást jejich zdroje stejně jako jejich předchůdce Adolf a další. No to se nestane a Rusko si bude muset udělat pořádek.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Hlavně aby už se konečně poučili a dali svým hrdinům pořadové čísla jak při útěku z Ukrajiny skákat do vrtulníků. Zatím byl vždycky chaos a tlačenice. Opravdu nebylo hezké jak ty americké kluky při mačkanici u letadel kopal drban v sandálech do prdele.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Z Afganistánu.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

rozumím tomu tak, že pan mikkesh doporučuje, aby Američané rozdali “svým hrdinům” pořadová čísla, až tito budou utíkat z Ukrajiny. Aby jejich útěk nebyl tak chaotický, jako když utíkali z Afganistanu.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Asi máte pravdu!

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vera havrankova

Oba rozumíte. Jen to nebylo pouze v Afghanistánu. Stejně tak pelášili z Vietnamu. A vůbec nejhezčí úprk byl v Koreji. Tam to byl takovej sprint, že ta ostuda stála generála McArthura presidentské křeslo. S tehdejší nejlépe vyzbrojenou armádou světa a pětinásobnou přesilou zahnal McArthur Korejce až k Čínské hranici. Fotografování bylo, chvástání bylo a najednou se přes řeku… Číst vice »