3. února na ukrajinské frontě a v zázemí očima ruského internetu

Odsuzujeme ukrajinskou válku a zabíjení. Střípky postřehů a informací z ukrajinské války, které předkládáme, mají české čtenáře seznámit se zcela jiným příběhem (narativem), než jakým českou společnost krmí média středního proudu a ulhaná média, která otrocky papouškují propagandu kyjevského režimu a přitom se drze označují jako veřejnoprávní.

Václav Dvořák
Václav Dvořák

Obrázek z ruského internetu komentuje skutečnost, že osmileté vraždění civilistů ukrajinskou armádou v Doněcku a Lugansku přecházely světové instituce a americká vláda bez povšimnutí

  • Šéf ruské rozvědky Nariškin řekl, že Rusko nechce válku „do posledního Ukrajince“, protože většina občanů Ukrajiny jsou lidé, kteří se stali oběťmi politiky NATO. Dodal, že Spojené státy stojí stále větší námahu udržet jednotu zemí NATO vůči Rusku.
  • Ruský ministr zahraničí Lavrov si postěžoval, že se nikdo nesnaží přesvědčit Kyjev o nutnosti vrátit se k jednání.
  • I přes sankce se západní firmy vracejí do Ruska. V těchto dnech např. Johny Walker a Jägermeister.
  • Lavrov prohlásil, že německý kancléř Scholz sice slíbil, že nepošle letadla na Ukrajinu, ale kancléř, míní Lavrov, je známý svou schopností rychle měnit svůj postoj.
  • Politico píše, že Pentagon nevidí příležitost, že by v nejbližší době získal Kyjev kontrolu nad Krymem.
  • Do řad soukromé Wagnerovy vojenské společnosti, která operuje v okolí ukrajinského Arťomovska (Bachmutu) přibyli první turečtí dobrovolníci a zahájili výcvik.
  • Odhodlání Západu podporovat ukrajinský režim podle amerického ministra obrany Gates vydrží do konce tohoto roku. Pak USA prý vyvinou na Kyjev tlak, aby zahájil jednání.
  • Jižní skupina vojsk Ruské federace operující na doněckém směru zničila za 24 hodin 50 ukrajinských bojovníků a 6 kusů vojenské techniky, oznámilo ruské ministerstvo obrany.
  • Majitel soukromé armády Wagnerovců Prigožin oznámil, že další osada přešla pod kontrolu “orchestru Wagnera” – Nikolajevka u Bachmutu.
  • Velký čínský pozorovací balón pronikl do vzdušného prostoru USA. Balón letí ve výšce, kde neohrožuje lidi ani leteckou dopravu. Prezident Biden rozhodl zatím balón nesestřelovat.
  • Ruští váleční dopisovatelé na kanálech Telegramu oznamují, že Arťomovsk (Bachmut) leží v plném palebném obklíčení a ruské dělostřelectvo má všechny přístupové trasy do města pod trvalou kontrolou. Bachmut kaput -pád Bachmutu se očekává ještě tento týden.
  • V Energodaru došlo k teroristickému činu. Nástražné výbušné zařízení rozmetalo osobní vůz, jeden člověk, policista, zahynul.
  • Ozbrojené síly Ukrajiny zahájili dělostřeleckou palbu na 12 příslušníků vlastní armády, kteří se chystali vzdát. Podplukovník Národní milice Luganské lidové republiky Andrej Maročko řekl, že poblíž osady Kremennaja nad svými opevněními vyvěsili bílou vlajku a když bylo již vše domluveno a připraveno k evakuaci, zahájila ukrajinská armáda palbu z ručních zbraní a děl po svých spolubojovnících. Maročko řekl, že většina oněch ukrajinských vojáků, kteří se chtěli vzdát, je pravděpodobně po smrti.
  • Území Kinburnské kosy, nejjižnějšího cípu fronty a podle ruských korespondentů nejdůležitějšího úseku jižní fronty, je pod kontrolou kozáckého praporu „Terek“. Jeho ataman Vitalij Kuzněcov řekl, že nepřítel se opakovaně neúspěšně pokouší vylodit, používají speciálně vycvičené sabotážní, průzkumné a výsadkové skupiny, ale většinou se z moře na kosu ani nedostanou. Kozáci jsou dobře vycvičení, prošli mnohými válečnými operacemi, 29 kozáků z praporu bylo navrženo na státní vyznamenání. To mluví za vše.
  • Včera byla osvobozena vesnice Blagodatnoje. Wagnerovci v ní ukořistili obrněný transportér Kirpi tureckého původu. Je to již druhý proslulý Kirpi, který se dostal do rukou ruských vojáků v neporušeném stavu. První slouží ruským výsadkářům v Kremenné.
  • V ruském zázemí probíhají různé peněžní sbírky a z jejich výnosu se pořizují věci, nutné pro vojáky v první linii. Jde především o termovize, kvadroptéry a další drony, ale i o protidronové zbraně. Je rychlejší a účinnější, když se tato zařízení kupují za vybrané peníze v soukromých sbírkách. Dostanou se na frontu rychle, adresně a bez rizika korupčních vlivů. Navíc bojovníci na čáře dotyku se osobně setkávají se svými podporovateli. Rodí se tak neformální patronáty a přátelství. Sbírkami protékají desítky až stovky milionů rublů.
  • Ruský internet si dělá velkou prču z dalšího citátu amerického prezidenta Bidena. Řekl: „Víc jak polovinu žen v mé administrativě tvoří ženy.“
  • Severní Korea je připravena poslat do osvobozených území pomoc, vojáky a stavbaře pro obnovu Luganské a Doněcké lidové republiky.
  • Ukrajinská prokuratura obvinila majitele ruské soukromé vojenské společnosti „Wagner“ Jevgenije Prigožina z údajného zásahu proti územní celistvosti země a předvolala ho do Kyjeva k výslechu. Prigožin reagoval ve smyslu, že v určených dnech asi nebude mít čas.
  • Tři dívky, členky Gruzínského legionu, které bojovaly na ukrajinské straně u Artěmovska a podílely se na útocích na civilisty v Doněcku, byli dnes 3. února ráno obklíčeny a s dalšími 40 bojovníky zajaty. Gruzie intenzivně vyjednává o jejich vydání. Podle nepotvrzených zpráv byly ale dívky, odpovědné za smrt ruských civilistů a zajatců, exemplárně potrestány. Video z exekuce prý obíhá internet. Musíme si uvědomit, že válka v Ukrajině nese mnoho znaků občanské války, a to i se všemi krutostmi. Děvčata se chtěla pobavit při „safari na Rusy“, trochu si beztrestně zastřílet na lidi, ale kolo štěstí se otočilo. Podobně včera u Bachmutu skončily i dvě mladé ukrajinské dívky, které z “vlasteneckých pohnutek” uspokojovaly „všemi částmi svých těl“ polské žoldnéře přímo v zákopech.
  • Do Rigy dorazily další vlakové ešalony plné americké obrněné techniky pro Ukrajinu. Jedná se o obrněné transportéry Bradly, houfnice ráže 155 mm typu M109A6 a doprovodné vybavení. Autor videa, zachycujícího dodávku zbraní do Lotyšska, se v diskuzi pod videem ohrazuje proti tvrzení, že jeho země je „polygonem NATO“ a že Lotyši jsou „poslušnými psi“.
  • Ruské Telegram kanály si také všímají válečnických výzev nového českého prezidenta a dávají je do protikladu s výroky francouzského politika Floriana Filippo, který vzkazuje dnešnímu summitu západních politiků v Kyjevě: „Macrone, Ursulo, vypadněte! Pokračování idiotských a šílených protiruských sankcí znamená záměrné zničení Francie! Jistě je to jejich pravý účel.“ Podle Floriana Filippo „dokonce i zpravodajské kanály mluví dnes o ruském hospodářském zázraku“.
  • V chersonské oblasti byl ruskými orgány zadržen „korektirovščik“ čili pozorovatel a návodčí ukrajinských ozbrojených sil, který předával údaje o poloze a pohybech ruské armády. Podle jeho zpráv bylo území, kde operoval, ostřelováno ukrajinskou armádou minimálně pět krát. Údery dopadaly v aleškovském a golopristanském okrese chersonské oblasti. Pachatelem je devětadvacetiletý taxikář.
  • Na shromáždění v Doněcku byla dnes předána vyznamenání členům „orchestru Wagner“, bývalým odsouzeným zločincům, kteří před několika měsíci dostali nabídku bojovat odměnou za odpuštění zbytku trestu. Většina státních i wagnerovských vyznamenání byla udělena za osvobození Soledaru. „Dokázali jste prakticky nemožné. Vlast vás vyzvala, vy jste odpověděli, přišli jste a bojovali. Navíc jste bojovali tak, že se vás i v pekle opravdu báli. Řekli jsme vám všem, že pro nás vaše minulost neexistuje. Existuje pouze přítomnost a v ní nikdo nemůže zbavit člověka práva bránit svou vlast,“ řekl šéf wagnerovců Prigožin.

Ještě obrázek nakonec. Komentuje odchod americké soukromé žoldnéřské armády Mozart z Ukrajiny.

“Tady se poslouchá pouze Wagner”

5 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Děkuji všem za informace z fronty.

Mivyk
Mivyk
před 1 rokem

Díky za skvělé informace.