Kříže za kastraci Kyjeva: zrádci vs. osvoboditel

Ach ne, žádný Řád čestné legie od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, ale Železný kříž nejnižšího stupně od německého kancléře Olafa Scholze měl být předán ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému v Paříži.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

A k tomu ještě dva stejné přívěsky pro ministra kultury Ukrajiny Oleksandra Tkačenka a starostu Kyjeva Vitalije Klička. Za křivou přísahu, urážku, ponížení a morální kastraci hlavního města Ukrajiny, které již přejmenovali na Kyïv a nyní znesvěcují i památku muže, který město v roce 1943 osvobodil od německých nacistů.

A Kyïvu je to jedno, ale Kyjev, kdysi krásný, nádherně starobylý, všem blízký a pro mnohé posvátný, se této ostudy už nikdy nezbaví. Kainovo znamení přetrvá staletí a mravní špína, jako malomocenství, se bude přenášet z generace na generaci a bude pokrývat i nevinná miminka shnilými lupy. Pokud ještě nějaká v přeživším městě budou…

O několik dní dříve zveřejnilo Ministerstvo kultury Ukrajiny oznámení: “Ohledně pomníku sovětského generála Nikolaje Vatutina, doporučila odborná komise Ministerstva kultury a informační politiky Ukrajiny kyjevské městské správě, aby jej demontovala a přemístila a označila za objekt splňující kritéria a atributy památníku monumentálního umění“. A poradce starosty Klička, jistý Dmytro Bělocerkovec, na všech nárožích a sociálních sítích radostně hlásal: “Ministerstvo kultury konečně dalo souhlas k demontáži pomníků Vatutina a Čkalova“.

A oni, bezvýznamní dědicové německých nacistů a jejich banderovských lokajů, jak říkával jejich licoměrný krasořečník Jan Zlatoústý-Kličko, se krásně vybarvili – strhli oba pomníky. Zkušební pilot a Hrdina Sovětského svazu Valerij Čkalov, jehož let přes severní pól do Ameriky vzbudil celosvětový rozruch, byl poměrně snadno rozebrán.

Generál, velitel mnoha frontů, však dlouho odolával. Pro jeho schopnost vybojovat vítězství jej dokonce i hitlerovci nazývali “velmistrem” a jeho vlastní vojáci mu říkali “generál ofenzívy”. Ještě nyní, téměř po 79 letech od jeho smrti, se pokoušeli pomník zapálit, mlátili do něj sbíječkami a kladivy, snažili se ho rozřezat a teprve poté jej s velkými obtížemi přemístil jeřáb z místa a strhl.

Všichni tři nositelé Řádu železného kříže se popravy osobně nezúčastnili. Zelenskij se potloukal po evropských metropolích a jako obvykle prosil a žebral o zbraně k zabíjení spoluobčanů. Co dělali Tkačenko s Kličkem, není známo. Jeden z nich ale nejspíš přemýšlel o nějakém neonacisticky loajálním počinu, aby všichni zapomněli, jak se podbízel zhrzenému oligarchovi – “stvořiteli prezidenta” – Igoru Kolomojskému (mimochodem spolu se Zelenským), za což mu dovolili vyrabovat Oděské filmové studio. Kličko, zdá se, stále někde vládl městu, pravděpodobně ve stavu bezvědomí, jako by ho majzli železničním pražcem v ringu.

Na proces bourání dohlížel pouze zmíněný poradce starosty Bělocerkovec. I před památníkem, který už bourali, málem padl samou horlivostí na zadek – asi se chce z dosavadního křesla na radnici přesunout do prezidentské kanceláře (OPU), kde je vše vyčištěno od zkorumpovaných úředníků – a místa u koryt jsou volná. Byl to odporný pohled. Tito lidé však mají svá vlastní kritéria kvality, chrabrosti a hrdinství – válčí s pamětí a s mrtvými.

A s Vatutinem si ukrajinské a kyjevské úřady v čele se svými vůdci skutečně sáhly až na dno podsvětí. Ale peklo je prázdné – všichni jeho obyvatelé se přestěhovali do Kyjeva a tam „bankují“. Existuje však několik „ale“, jež činí z tohoto zločinu proti paměti a historii Kyjeva nejen trestný čin, ale i morální zločin, který není a nemůže být promlčen.

A nejde ani o to, že Zelenský a Kličko jsou židovské národnosti a tím, že slouží neonacistům, kteří rozpoutali holokaust, podle a cynicky překročili krev svých krajanů. Urazili lidskost v člověku. Bez ohledu na jejich politické názory, národnost či náboženství.

Bezprostředně po neonacistickém převratu v roce 2014, kdy bylo strženo k zemi mnoho pomníků všeho posvátného a nedotknutelného z minulosti, přijela o rok později do Kyjeva 85letá dcera generála Vatutina Jelena. S prosbou, aby jí pomohli převézt otcovy pozůstatky z Kyjeva a pohřbít je v městečku Mytišči u Moskvy, kde se nachází Federální vojenský pamětní hřbitov. “Musím myslet na otcova vnoučata a pravnoučata, jak budou navštěvovat jeho hrob, když na Ukrajině vzniká podivná situace. V Mytišči se nachází Vatutinův památník. A právě tam chceme pohřbít popel, který je pro nás svatý,” vysvětlila.

Později mi k tomu řekla: “Zavolal mi bývalý starosta Kyjeva a řekl: “Jeleno Nikolajevno, nebojte se, všechno je v pořádku.” A pak dodala: “I přesto, víte, je velmi těžké věřit současným ukrajinským úřadům. Dnes je vše v pořádku a zítra bude Majdan. Žádná demolice památky se nekoná, nikdo mě kvůli tomu neoslovil. Ale – neudělají to dnes, ale zítra ano. Mého otce zabili banderovci a současná vláda si Stěpana Banderu idealizuje“.

A v roce 2016 zemřela. A Kličko, jak se ukázalo, nedávno – podle a zbaběle – zradil i přísahu ženě, které slíbil, že se nedotkne popela jejího otce. A zradil ještě dříve, když v roce 2017 přejmenoval Vatutinovu třídu v Kyjevě na třídu Romana Šucheviče, velitele těch, kteří v roce 1944 generála ze zálohy těžce zranili.

Dcera napsala dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. I další potomci generála se v letech 2015 a 2022 obrátili na úřady s návrhem na převoz Vatutinových ostatků do Ruska. Všichni však byli veřejně i soukromě ujišťováni, že ať se stane cokoli, Vatutina se to nedotkne. Místní voroněžské úřady přišly s iniciativou znovu pohřbít ostatky legendárního generála ve Voroněži. A Vatutinův druhý domov ve městě Valujky v Bělgorodské oblasti by s tím také rád souhlasil.

A nyní se nejen dotkli popela, ale porušili i své vlastní zákony. Faktem je, že armádní generál Nikolaj Vatutin, velitel 1. ukrajinského frontu, osvobodil v roce 1943 Kyjev od nacistických jednotek Adolfa Hitlera. O rok později, 15. dubna 1944, na Ukrajině zemřel poté, co jeho auto přepadli 29. února v Rovenské oblasti bojovníci Ukrajinské povstalecké armády (UPA, organizace zakázaná v Ruské federaci). Bylo mu pouhých 42 let.

Byl pohřben ve starém Mariinském parku, nedaleko Nejvyšší ukrajinské rady, a nad jeho hrobem byl postaven pomník od sochaře Jevgenije Vučetiče a architekta Jakova

Bělopolského. S nápisem: “Generálu Vatutinovi, hrdinovi Sovětského svazu, od ukrajinského lidu”.

Jak vidíte, lidu se nikdo neptal, plivli mu rovnou do tváře. A zničili hrob, což zakazují i jejich debilní zákony o dekomunizaci z roku 2015, které zrovnoprávnily komunistické a hitlerovské symboly. Dali zelenou ničení všeho, co připomínalo sovětskou minulost, a oslavování všeho nacistického, ale hroby byly i v těchto zákonech ze zneuctění vyřazeny. A nyní se dostali až k hrobům, k politickým vraždám mrtvol, aby se zavděčili svým západním objednavatelům. Zejména těm v Německu, kde stále hoří tváře rozhořčením, škodolibostí a touhou po pomstě vnuků a pravnuků těch, které Vatutin honil po ukrajinské zemi jako prašivé toulavé psy.

Na Ukrajině však zplodili potomky, do jejichž čela se nyní postavili Zelenskij, Tkačenko a Kličko. Samozřejmě za příslušný poplatek…

Generálova dcera Jelena – ještě za svého života – potvrdila novinářům, že to byla pravděpodobně rodina jejího otce, jejíž osudy inspirovaly známého amerického režiséra Stevena Spielberga k natočení slavného filmu “Zachraňte vojína Ryana”. V rolnické rodině Vatutinů byli čtyři synové, kteří všichni odešli do války. Nikolaj byl generál a ostatní bratři byli vojíni. A v roce 1944 zemřeli ještě před Nikolajem další dva Nikolajovi bratři – vojín Afanasij, spojař, a Semjon, tankista. Posledního, Pavla, se podařilo z fronty odvolat: generálova matka, která v bojích o vlast ztratila tři syny, se obrátila na velení s žádostí o záchranu života čtvrtého a velení jí vyšlo vstříc.

Ano, byla to matka generála Vatutina, Věra Jefimovna, drobná smutná stařenka v šátku, která stála u jeho hlavy na pohřbu v roce 1944.

Zemřela v září 1955 a byla pohřbena na vesnickém pohřebišti, několik set metrů od starého rodného domu Vatutinových. Vedle ní jsou pohřbeni její dcera Matrjona a zachráněný syn Pavel s manželkou Ninou. O hroby se starají zaměstnanci Domu-muzea generála Vatutina a začátkem května 2017 byl vedle domu-muzea postaven pomník Věře Jefimovně, generálově matce a skromné rolnické dělnici, kterou postihl tak strašný osud.

Myslím, že právě tam by měli být po soudu umístěni do klece Zelenskij, Tkačenko a Kličko. Možná by ani nebyla nutná poprava…

 

Autor: VLADIMÍR SKAČKO, zdroj: UKRAJINA.RU 07:01 10.02.2023, z  ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

5 6 hlasy
Hodnocení článku
31 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

V článku mi vadí udělení Železného kříže za statečnost Ukrainskym zmrdum jako je Volodymyr, Kličko a další. Německý Kříž se udeloval za statecnost do května roku 1945 i Adolf Hitler se jim chlubil z 1. Velké války, ale obdrzel ho zahadnym zpusobem. Nekdy jím byli dekorovani civilisté. Pro nebojující ukáčka typu V, K a další… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Tak pozor Hitler by sice zmr? ale v první světové válce byl statečný a v palbě nosil rozkazy a zato dostal vyznamenání.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Vážím si tve odpovedi, ale mylíš se. Hitler byl posera a mel oznaceni zakopove prase. Nebudu se dohadovat, mam dost podkladů o mem tvrzeni i v němčině.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

No nic já se hádat nebudu co jsem četl to jsem napsal.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Pokud čteš o Hitlerovi coby hrdinovi 1.sv v nějaké německé literatuře / tisku z 30. let, těžko se dozvíš něco jiného. 😉 Asi tak.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Četl jsem tolik knih a viděl tolik dokumentů že kdybych si vše mohl pamatovat měl bych hlavu jak pátrací balon.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Jen ti dám jeden odkaz z českých luhů a hájů jako nápovědu, nechci zapinat notes a kopirovat. Železný kříž 1. Stupně udeloval císař,
vrchni velitel ci jiný velici důstojník. O nicem takovem do konce valky není nikde zminka: https://t.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/hitler-a-valecny-hrdina-nesmysl-psali-vojaci_178690.html

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Četl jsem dík na svém názoru netrvám ať to bylo jak chce.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Ona se vzdy pravda ukáže, ale co na tom. Nekdy tu pravdu nechceme přijmout. Cenzura a mazani na google a jinych webech jede. Tak to chce USSA, EU, Petikoalice.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
maxim
maxim
před 1 rokem

A nejde ani o to, že Zelenský a Kličko jsou židovské národnosti …..
Ale jde, jde, jde, …. naši předkové věděli své o židech… , my už tomu nevěříme, a tak ta spodina se očistila a zase vylézá ze spoda na povrch a zasviňuje stále znova a znova lidskou společnost svojí špínou … ….

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

No, když se podívám na Kolomojského… dnešní Židé se přizpůsobili době, ale stále u nich platí: Korunku půjčím a dvě chci zpět a co je jedna koruna ze sta? Jedno procento. To platí zejména v USA, ti nedarují Ukrajině ani ň! Vše se jim musí vyplatit a to doslova, třeba nerosty, obilím …A že naši Židé… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Pozor na antisemitismus. Je trestný. A plným právem.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Všichni jsme go go, nebo nějak anti. Doba nás opět vede tímto směrem. …

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No hlavně to tady mohou zavřít.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Pokud vypnou zase weby, tak to naprosto z jinych důvodu.

cablik
cablik
před 1 rokem

„Budeš chodit kanály.“ Zákaz motorů trhá vládu. Pomsta vesnice
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Budes-chodit-kanaly-Zakaz-motoru-trha-vladu-Pomsta-vesnice-729296

„Levná česká elektřina musí zdražit.“ Rok 2007. Topolánek. Odhalen začátek našich cen
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/-Levna-ceska-elektrina-musi-zdrazit-Rok-2007-Topolanek-Odhalen-zacatek-nasich-cen-729288

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Turci podezírají USA z použití tajných zbraní: V noci před zemětřesením se objevily zvláštní úkazy na obloze. Ambasáda před katastrofou varovala občany USA. Přijdou tektonické posuny v geopolitice? Svět se otřásá
https://protiproud.info/politika/7012-turci-podeziraji-usa-z-pouziti-tajnych-zbrani-v-noci-pred-zemetresenim-se-objevily-zvlastni-ukazy-na-obloze-ambasada-pred-katastrofou-varovala-obcany-usa-prijdou-tektonicke-posuny-v-geopolitice-svet-se-otrasa.htm

cablik
cablik
před 1 rokem

Ti samí bourají pomníky u nás v Polsku nebo pobaltí ale ničení pomníků je nezachrání generál Vatutin byl schopný velitel. Dnešní židé se nemusí bát dnešní náckové chtějí zlikvidovat bílou rasu.

vachav
vachav
před 1 rokem

Po ukrajinské fašistické chamradi je v Evropě na druhém místě v bourání pomníků zcela jistě servilní čecháček V tomto obludáriu je to již historická tradice.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Odstraňovači a ničitelé pomníků jsou podle mých zkušeností lidé chudí duchem, kteří si touto ,, prací ” léčí své mindráky a špatně svědomí. Pomník je první na ráně a nemůže se bránit. To se s pomníky děje při každé revoluci. Jen snad Španělsko je výjimkou, kde ještě dnes najdete připomínky na diktátora Franka. Otřesená je… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Odstranit symboly fašouni musí. U nás i všude jinde. V Kyjevě je to obvzlášť smutné. Nejen proto, že se na osvobození podíleli i naši vojáci, ale hlavně pro znesvěcení památky osmi(!) milionů Ukrajinců povražděných Němci. Každá rodina měla v boji z Němcem svého zahynuvšího! U Slovanů se tomu neříká genocida. To jsou jen, stejně tak jako u techniky,… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Odstraňování soch i pomníků je stará záležitost. Mariansky sloup nebo pomník maršála Radeckého na Malostranském náměstí v Praze a další. Dnes je možno Mariansky sloup vidět, ale stale mi chybi Radecký. Havel byl zmrd a po nem přicházejí další co si neváží státu jeho histotie a občanů.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Snad bychom mohli u památníků a soch, kvůli ekonomice, dělat šroubovací hlavy. A podle toho odkud fouká vítr …

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Dobrý nápad. Jako navrh fo parlementu velice vhodný.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Odnesli jsme v listopadu na Národní Muzeum v Praze výzvu o odstranění ukrajinské vlajky, že se jedná o stát, který podporuje fašismus, a v pondělí za to dostal Jaroslav Popelka za tuto výzvu napařeno u soudu 6 měsíců s podmínkou na 18 měsíců. My jsme protestovali před soudní budovou ve stejnou dobu. Tady se se o tom píše: Aktivista… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Je třeba zveřejnit jméno soudce.

Jana
Jana
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Předsedou soudu byl Lukáš Svrček. Proč se ale nedostavil na jednání Popelkův advokát?

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jana

Děkuji. Tak na to Svrčka by se nemělo zapomínat a jmenovat ho všude jako symbol kolaborantsví, bezcharakternosti … tak, aby se za něho museli stydět děti, manželka i rodiče. Jinak to zatím nejde.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

A jak zní rozsudek? Co pan Popelka v řeči paragrafů provedl?

cert
cert
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Precetl jsem si odkazovany clanek a dalsi odkaz v nem. Nechapu proc ty dopisy formuloval tak hloupe, ze mu na to dali paragraf a jeste psal policii. Kdyby jenom vyzval muzeum at to sundaji, tak by mu nemohli nic. Ale ok, k soudu ho za to hnat nemuseli. Ale tady je druhej problem. Soud… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

To vše má v podstatě jednu hlavní příčinu-nežijeme v právním státě!!